Jump to content

Problematična prošlost zemljišta


Tomi13

Preporučene objave

Pozdrav,

 

zainteresiran sam za jedno zemljište no to zemljište je već imalo dva sudska spora oko suvlasništva (prije 8 godina i prije 2 godine). Obje sudske tužbe su odbijene.

 

Zanima me da li ako ja kupim zemljište (sada su papiri uredni) mogu u budućnosti imati kakve pravne zavrzlame ili za to odgovara vlasnik koji je meni prodao zemljište ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ugovor uvrstite odredbu (inače uobičajenu) da prodavatelj jamči da je u cijelosti vlasnik prodane nekretnine, te da ista nije opterećena uknjiženim ni neuknjiženim stvarnim pravima ili drugim teretima u korist trećih osoba. Time on preuzima odgovornost za štetu koja bi za vas nastala ukoliko bi se pokazalo da njegova izjava ne odgovara istini.

 

Vas uvijek bilo tko može tužiti i tražiti zabilježbu spora u zemljišnim knjigama, pa da se to neće dogoditi ni ne možete dobiti garanciju, uostalom prodavatelj ne može odgovarati za ponašanje trećega.

 

Međutim, ako je u jednoj stvari već pravomoćno presuđeno, sud bi povodom nove tužbe već na prvom ročištu odbio tužbu, odnosno o njoj ne bi ni raspravljao. To bi vam recimo bio slučaj da ista osoba tuži na utvrđenje prava vlasništva iste nekretnine iz iste pravne osnove. Zato bi bilo zgodno da si pribavite fotokopije tih presuda od prodavatelja (neka ih on pribavi!).

 

Vi postupate s povjerenjem u zemljišnu knjigu. Taj institut vas štiti na način da se pretpostavlja da niste znali, a ni morali znati za prava trećih osoba, koje nisu upisane u zemljišnu knjigu na toj nekretnini. Pritom se također pretpostavlja da niste dužni istraživati izvanknjižno stanje. Na to se ne možete pozivati ako je u vlasničkom listu npr. vidljiva zabilježba spora.

 

Ukratko - možete kupiti takvu nekretninu, a da li će netko biti zločest i uznemiravati vas neosnovanim tužbama, druga je stvar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija