Jump to content

podjela imovina u 2 braku


Ella

Preporučene objave

Moja majka se udala 1993 godine za čovjeka koji je već bio u braku i supruga mu je umrala i poslje nje je provedena ostavinska rasprava i njen se dio podjelio na njega i djecu. Tada je on oženio moju majku koja je othranila jednog njegovog mloljetnog sina, njegovog oca i majku i naravno ulagala u kuću koja je stečena prije njihovog braka.

On se sada razbolio i neželi napisati oporuku, jer smatra da mu je moja majka poslužila kao sluškinja i sad je želi isključiti iz svega. Njegova kćerka iz prvog braka je rekla mojoj majci da će je istjerati iz kuće ćim otac umre. Moja majka je pasivna i to prihvaća kao normalno i dalje ga njeguje , a njegova djeca niti ga obilaze niti zovu. Mene zanima da li je oni mogu istjerati ili se njegova imovina djeli na jednake djelove na suprugu i djecu. Isto tako je moju majku prevario kada se pravio ugovor o uzdržavanju njegovih roditelja naveo je samo svoje ime, a moja majka je njegove roditelje prala čistila, hranila i sve što im je trebalo. To nigdje nije navedeno. Oni su umrli i svu njihovu imovinu je prepiso na sebe.

Ja neželim da se moju majku vuče za nos i smatram da je robovlasničko društvo davno završeno i ako su oni trebali roba onda bi tog roba trebali i platiti, a on se nije trebao ženiti ako nije htio sa svojom ženom imovinu djeliti. Mene zanima pošto on moju majku neželi zaštiti oporukom, da li je ona zaštićena zakonom, s obzirom da je to drugi brak i taj brak traje oko 16 godina. I kako da se zaštiti od napadanja, vrjeđanja pokušaja da ju se izbaci iz kuće, može li ih ona tužiti, i dali ona može tražiti dok je on živ da se na nju prepiše dio kuće, na koji naćin da se zaštiti? Molim Vas za pomoć i savjet... Unaprijed Hvala... :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u slučaju smrti muža od tvoje majke ona je nasljednik njegove imovine kao i njegova djeca.djeli se na jednake djelove.

ako svoju imovinu ostavi svojoj djeci tada tvoja majka kao supruga (udovica)ima pravo na nužni dio a to je 1/2 od onog što bi nasljedila.

 

ako sa djecom napravi ugovor o doživotnom uzdržavanju tvoja majka nemože nasljediti ništa od muževe imovine.

 

a za imovinu stečenu ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju bi trebala pokrenuti sudsku parnicu radi utvrđivanja bračne stečevine.

imovina stečena ugovorom o uzdržavanju je stečena zajedničkim radom u braku i kao takva je bračna stečevinatj i tvoja majka je vlasnik 1/2 imovine navedene u ugovora bez obzira što nije gruntovno upisana na nju(vanknjižni vlasnik).

 

i ima pravo tražiti od nasljednika povrat uloženih sredstava za povečanje vrijednosti imovine koju nasljeđuju.

 

u slučaju smrti supruga navedeno može tražiti i na ostavinskoj raspravi.

a u slučaju sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju može tražiti poništenje ugovota (tužbom sudu)zbog povrede bračne stečevine.

 

mislim da ti je majka dobro zaštičena osim od same sebe.

ako nebi tražila svoja prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A zato je on postao tako bezobrazan prema mami i govoriti joj kako ona nije više dobra prema njemu, mislila sam da je to zbog bolesti pa smo strpljivo to slušali. Da li oni mogu napraviti taj ugovor o uzdržavanju bez obzira što to mi radimo to cijelo ovo vrijeme i ja kao kćerka moje mame dajem njima na raspolaganje svoju plaću, njegova djeca uopće nebrinu o njemu niti ga obilaze niti zovu, ali kako se razbolio sad on njih zove i vjerojatno se dogovaraju što sad, zar je moguće da on s njima tajno napravi taj ugovor da moja mama nezna i da ga dalje služi i da na kraju završi na ulici.

Da li se mama može već sad zaštititi nekakvom tužbom i na koji naćin da je pokrene. Ovo sve mi je tako pokvareno i nepravedno da vam ja to nemogu opisati, 16 godina joj je uzimao sve što je moja mama imala uzimao joj plaću a kasnije i mirovinu da nije imala s ćim otići ni kod doktora, sada joj tvrdi da je on imao veća primanja od nje i time joj prijeti sudom da se utvrdi koliko je tko davao novaca, a sve novce koje je imao od pok. žene i od dječijeg doplatka, a od svoje mirovine stavljao je na knjižicu svom sinu, pa nije on imao primanja 20 000 kn mjesečno, ne on samo moju mamu želi podlo i pokvareno prevariti... služila ih je ko sluškinja, a on se svaki dan moli krunicu i gleda kako je uništi psihičkim zlostavljanjem i teškim radom. Nisam shvaćala zašto sad to sve radi, ali sad mi je jasno, samo mi molim vas napišite kako da im mama sad doskoči i uzvrati. Vjerujte nebi ovo sve pisala da ovo nije krajnje pokvareno i nepravedno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prestani davati svoju plaću u kuću radi podmirenja potreba domaćinstva.čuvaj svoje. trebat će ti.

podnijeti tužbu radi utvrđivanja bračne stečevine .

za imovinu stečenu ugovorom o uzdržavanju(zajednički rad) i imovinu stečenu zajedničkim radom i (palaće).

nije bitno u braku ko je koliko zaradio i doprinosio .

imovina se djeli 1/2 i 1/2

i ti traži isplatu za doprinos u povečanju vrijednodti imovine. zavisi od kada radiš i pridonosiš domačinstvu.

 

sve darove za njegovu djecu evidentirajte (i nastojte da za iste imate dokaza)i tražite uračunavanje dara na ostavinskoj.

 

možda se pokušava razvesti od tvoje majke na način da ona ode iz kuće i podnese zahtjev za rastavu braka.

tada nebi bila nasljednica.

 

ugovor o doživotnom uzdržavanju ,sa svojom djecom,može napraviti i bez znanja bračnog partnera ali se isti može osporiti zbog povrede bračne stečevine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija