Jump to content

Porez na promet nekretnina - kupnja manjeg stana


aquarius

Preporučene objave

1997. kupio sam prvu nekretninu od 65 m2 i tada platio porez na promet nekretnina 5%. Taj stan sam prodao 2001. god. i od tada s dvoje mloljetne djece živim u podstanarstvu.

 

Krajem 2007. god. kupio sam stan - novogradnju površine 35 m2, te obzirom da drugih nekretnina ne posjedujem podnio zahtjev za oslobođenje plaćanja poreza na promet nekretnina iz razloga rješavanja stamenog pitanja. Napraio sam novu O.I. s prebivalištem na adresi novo-kupljenog stana.

Danas sam dobio Rješenje PU kojim se odbija moj zahtjev.

 

Kao razlog je navedeno da sam u vlasništvu imao stan površine 65 m2 i da se kupnja manjeg stana ne smatra rješavanjem stamenog pitanja.

 

Prethodni stan sam prodao jer sam trebao novac i do maloprije sam živio u podstanarstvu, a sad kad sam kupio stan u skladu s mojim mogućnostima, zahtjev za oslobođenje se odbija?

 

Molim Vas savjet :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

N.N.69/97,26/00

 

VI. POREZNA OSLOBOĐENJA

1. Opća oslobođenja

Članak 11.

 

 

15. Građani koji su iskoristili pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina iz točaka 9., 11. i 13. nemaju pravo na ponovno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina.

 

što bi značilo da onaj ko nije iskoristio porezno oslobođenje ima pravo iskoristiti ga.

 

piši žalbu i navedi da nisi koristio porezno oslobođenje i ako je opravdan razlog otuđenja bivšeg stana navedi ga.

 

na novogradnji plaćaš porez na promet nekretnina ali na pripadajući dio zemljišta na kom je izgrađena novogradnja i komunalnu naknadu.

 

13. Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji kupuju prvu nekretninu kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje kao novosagrađenu nekretninu u dijelu koji čini vrijednost zemljišta i iznos naknade za komunalno uređenje zemljišta prema odluci mjerodavnih tijela, uz ispunjenje uvjeta iz podtočaka 9.1., 9.2., 9.3., 9.5., 9.6. i 9.7. ovoga članka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam koristio poreznu olakšicu kod kupnje prvog stana jer tada ovaj zakon nije postojao.

 

Moja žalba će se temeljiti na tome što sam prvi stan od 65 m2 prodao još 2001. pri čijoj kupnji nisam koristio poreznu olakšicu, a prodao sam ga jer mi je trebao novac. Sada sam kupio stan 35 m2, u skladu sa svojim mogućnostima, i znam da to nije posve prikladno za mene i dvoje djece, no s druge strane rado bih kupio 100 m2 da mogu.

 

Sve dokumente koji se traže da mogu iskoristiti oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina sam predao, i jedini razlog u Rješenju PU je što kupnju nekretnine manje od nekadašnje PU ne smatra rješavanjem stambenog pitanja.

 

Ima li PU osnove da se moja žalba odbije, samo na temelju njihovog mišljenja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija