Jump to content

Kada CZS pokreće Ovrhu nad Nagodbom - molim pomoć


anushka

Preporučene objave

Molim vas za pomoć-savjet-uputu :)

 

U prostorijama CZS sklopljena je između bivšeg supruga i mene Nagodba kojom se bivši suprug obvezao na uzdržavanje malodobnog djeteta (14 g) plaćanjem minimalnog iznosa (prema Obiteljskom zakonu).

Plaćanje nakon postignute nagodbe nije izvršio niti za jedan mjesec, a obveza teče od 01. mjeseca ove godine.

CZS je obaviješten (pismeno-urudžbirano i usmeno-više puta) o neizvršavanju obveze, te sam sukladno Obiteljskom zakonu zamolila CZS da pokrene postupak Ovrhe.

Uz to, ovih dana ću poslati i zahtjev za Privremenom mjerom za uzdržavanje (50% od iznosa minimuma).

 

Pravnica iz CZS rekla je da oni NISU obvezni pokretati postupak Ovrhe. Nakon što sam joj po članku Obiteljskog zakona rekla da smatram da jesu - rekla je da imaju puno posla, da se ne stignu baviti Ovrhama i da oni pokreću postupak Ovrhe samo ako roditelj ima opravdani razlog zašto ga sam ne može pokrenuti.

Moj razlog - strah od fizičke agresije kao i nemogućnost vođenja postupka u Puli (gdje se bivši otac preselio, a što iziskuje da putujem u Pulu, ostavljam poneske...) nije prihvatila i ne smatra ga opravdanim(???).

 

Molim vas možete li me uputiti da li CZS ima obvezu pokretanja postupka li ne....i ako je obvezan voditi postupak samo u slučaju kad roditelj OPRAVDANO postupak ne može voditi sam-koji su to opravdani razlozi?

Što mogu učiniti????

 

Hvala unaprijed, pozz, Anuška

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvarno bi mi trebao odgovor...uputa...

Jer iako mi je dan savjet da bi možda brže bilo sam pokrenuti postupak - rađe bih da ga vodi CZSS.

Naime, već jednom sam, prilično nakon razvoda, letjela niz štenge zbog "nepriličnog ponašanja"...ne bih ponovno išla putem možebitnog izazivanja bijesa.

 

Zato evo ponavljam pitanje....

I zahvaljujem na strpljenju, odgovoru.... :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po broju čitanja, mislim da tema ne zanima samo mene :-)

 

Pitam, čitam i drugdje....i dalje tražim, 'kopam' proceduru kako pokrenuti CZSS da oni pokrenu postupak Ovrhe.

Čemu prethodi i utvrđivanje nad čime će se Ovrha izvršiti.... Obzirom da ja pravnu moć istrage nad privatnim računima nemam, tim je važnije da službeno, preko CZSS krene cijeli postupak.

 

I dalje vam unaprijed hvala na savjetu, odgovoru...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da je czss-teta spomenula opravdane razloge, moguće da joj je zazvonio izmjenjeni članak čiji prvi stavak spominje opravdane razloge uz prefiks "ne-", evo ga u cijelosti:

Članak 234.

(1) Centar za socijalnu skrb dužan je u ime djeteta pokrenuti i voditi parnicu o uzdržavanju odnosno za povećanje uzdržavanja ako o djetetu skrbi druga fizička osoba ili pravna osoba ili ako roditelj s kojim dijete živi to pravo ne ostvaruje iz neopravdanih razloga duže od tri mjeseca od dana kad je ovršna isprava stekla svojstvo ovršnosti.

(2) Centar za socijalnu skrb dužan je u roku od petnaest dana od primitka ovršne isprave tražiti ovrhu na temelju odluke o uzdržavanju djeteta, ako to nije učinio sud u skladu s odredbom članka 350. ovoga Zakona.

(3) Centar za socijalnu skrb dužan je u roku od petnaest dana od primitka ovršne isprave zatražiti donošenje odluke o određivanju privremene mjere osiguranja na imovini roditelja obveznika uzdržavanja, ako to nije učinio sud u skladu s odredbom članka 350. ovoga Zakona.

 

Nakana predlagatelja je sljedeća (c/p teksta uz Konačni prijedlog):

Uz članak 29.

Izmjenama u članku 234. stavku 1. dosadašnja ovlast centra za socijalnu skrb da prema vlastitoj procjeni pokreće i vodi parnicu o uzdržavanju u određenim slučajevima zamijenjena je njegovom dužnošću da to učini.

Izmjenama u stavku 2. dosadašnja ovlast centra za socijalnu skrb da prema vlastitoj procjeni u određenim slučajevima traži ovrhu radi uzdržavanja, zamijenjena je njegovom dužnošću da to učini, jer centar za socijalnu skrb je dužan davati sredstva te mora imati mogućnost voditi parnicu za uzdržavanje i protiv volje roditelja. Centar za socijalnu skrb može zatražiti i donošenje privremene mjere osiguranja na imovini roditelja obveznika uzdržavanja. Dužnost i ovlast centra za socijalnu skrb da pokrene ovrhu je supsidijarna u odnosu na sud te se na taj način dodatno štiti interes djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija