Jump to content

registracija udruge građana


marinha

Preporučene objave

Molim za pojašnjenje!

 

U Priručniku o pravnom, poreznom i carinskom sustavu za nevladine organizacije u Republici Hrvatskoj (iz lipnja 2006.) sam pronašla da udrugu građana nije obvezno registrirati (tj. da ne mora biti u svojstvu pravne osobe), te da se onda primjenjuju propisi obveznog prava kojima je uređen institut ortakluka. Zanima me gdje mogu to provjeriti (u Zakonu o udrugama takvo što se ne spominje), te da li onda postoje neka dodatna ograničenja što se tiče djelatnosti i pribavljanja sredstava (ako se udruga ne registrira)?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče ovog dijela o ortakluku, to ne znam, ali vam mogu reći da ćete sigurno imati problema prilikom pribavljanja sredstava, odnosno prijave svojih programa za financiranje iz proračuna, jer gotovo svi (gradovi, općine, županije) tom prilikom traže izvadak (ili kopiju izvatka) iz registra udruga. Također, ne znam na koji naćin ćete regulirati poslovni račun kod banke, odnosno da li ćete uopće moći otvoriti račun u banci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

marinha je napisao:

Zanima me gdje mogu to provjeriti (u Zakonu o udrugama takvo što se ne spominje), te da li onda postoje neka dodatna ograničenja što se tiče djelatnosti i pribavljanja sredstava (ako se udruga ne registrira)?

 

Hvala!

 

u Zakonu o udrugama se sve to navedeno spominje, a između ostalog i da se za dodjelu dotacije iz državnog proračuna mogu natjecati samo udruge upisane u re­gistar udruga.

 

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/233067.html

 

http://www.zamirnet.hr/icnl/pdf/brosura.doc

 

http://www.ekopen.hr/Kako_registrirati_udrugu_u_RH.doc

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo informacije što se tiče otvaranja žiroračuna: u banci se predoči ugovor kojim je osnovana udruga (ako se radi o neregistriranoj udruzi) i na temelju tog ugovora se otvara žiroračun.

 

Još nisam uspjela saznati da li smije i kakva je procedura ako, u konkretnom slučaju, neregistrirana udruga želi iznajmljivati opremu (radi se o airsoft klubu)? Bila bih zahvalna kad bi me netko uputio gdje mogu pronaći nešto više informacija o tome.

:zbunj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija