Jump to content

Revizija


Daisy24

Preporučene objave

Molim pravnike za pojašnjenje:

 

u izvanparničnom postupku gdje sam ja bila tužena, i Općinski i Županijski sud odbio je tužbu. Presuda je pravomoćna i ovršna, znači ja mogu zatražiti od tužitelja da mi podmiri parnični trošak. Njegov odvjetnik uložio je reviziju.Moja odvjetnica kaže da su mu šanse vrlo mršave.

 

Što se tu dalje može odigrati i što to zapravo znači? Napominjem da je iznos parničnih troškova dosta visok, a ja imam pravo odmah zatražiti ovrhu, znači, ta revizija ne odgađa izvršenje presude. Čemu onda služi?

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobili ste točnu informaciju. revizija ne odgađa ovrhu. ako se bude odugovlačilo sa izvršenjem tražite zatezne kamate.U postupuku revizije vrhovni sud vrši reviziju postupka i on svojom odlukom može poništiti presudu, vratiti postupak na početak...

Procijnite hoćete li tražiti izvršnje ili ćete čekati odluku suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru, ali dalje pitam:

 

moja presuda je pravomoćna i ovršna od dana njena donošenja na prvostupanjskom sudu, a to je bilo prije dvije godine.Ja mislim da ja imam pravo na zateznu kamatu već od tog datuma. Ova presuda od Županijskog suda je samo potvrđena ova ista, prvostupanjska, na istom primjerku.

 

Ne treba li taj Vrhovni sud prvo opće odlučiti da li će nešto ići na reviziju ili ne, pa tek onda provoditi tu eventualnu reviziju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana gospođo/gđice! Kao zakonski kriterij koji dopušta reviziju (izvanredni pravni lijek) postavljen je vrijednost predmeta spora i on mora iznositi najmanje 100.000 kn. O reviziji odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske i ona se može izjaviti samo iz zakonom predviđenih razloga. Revizijom se napadaju pravomoćne odluke i revizija ne zadržava ovrhu (niti glavnih niti sporednih zahtjeva tj. parničnih troškova). Vaša presuda je (koliko sam shvatio iz iznijetog) pravomoćna od nedavno tj. od dana kada je prvostupanjsku odluku potvrdio Županijski sud, koji je postupao povodom uložene žalbe. Kamate na parnični trošak imate pravo tražiti od dana njihovog dospjeća (a to je pravmoćnost odluke koja otklanja neizvjesnost u predmetu).

Nadalje, ono što još možete tražiti kada budete išli na ovrhu radi naplate parničnog troška jesu i troškovi ovršnog postupka te troškovi uplaćenih sudskih pristojbi (koje, ustvari, uz trošak odvjetničkog zastupanja ulaze u parnični trošak). Da li će protustranka uspjeti s revizijom ili ne, teško je prognozirati. Trebalo bi izvršiti uvid u spis. Budući da Vašu pravnu poziciju štiti osoba odvjetnika, nemojte brinuti i poslušajte njegov/njezin savjet.

 

Srdačno, dipl.iur.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Da se nadovežem...

 

Ja sam, naime, izgubio parnicu i stigli su mi parnični troškovi na naplatu. Radi se o iznosu od 20.000 kuna i prilično sam šokiran. No što je tu je, dužan sam ih platiti. E sad, šta me zanima, moj odvjetnik kaže da nemam šta izgubit te da idemo na reviziju Vrhovnom sudu.Iznos odštete koju tražim u reviziji je 150.000 kuna. Zanima me koliki bi bili troškovi revizije Vrhovnog suda u slučaju da i tamo izgubim. Ako bi se i tamo radilo o desecima tisuća kuna troškova naravno da itekako imam šta izgubiti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija