Jump to content

Kako naplatiti dug?


dejanK

Preporučene objave

Molim vas da mi date savjet kako najlakše naplatiti dug. Imam nekoliko pravomočnih presuda po kojima mi nekoliko osoba duguje stanovite svote novaca. Do sada sam uspio naplatiti samo jedan dug i otprilike trećinu drugog duga i to 13 godina nakon što su donesene pravomoćne presude. Mene zanima kako najlakše i najbrže doznati da li je neka osoba negdje zaposlena ili da li je u mirovini, i da li posjeduje kakvu nekretninu (stan, auto, kuću) tako da se može izvršiti ovrha nad tim sredstvima. Naime, moje iskustvo sa Hrvatskim sudovima i birokracijom je frustrirajuće. Nalog za ovrhu nad mirovinom dužnika je putovao od suda do mirovinskog skoro dvije godine! I da ja sam nisam doznao da moj dužnik uopće prima mirovinu vjerojatno još i danas ne bi dobio niti kune duga.

 

Dakle mene konkretno zanima: - da li u poreznoj upravi moraju meni dati podatke da li osoba koja mi je dužna novce nešto posjeduje (kuću, auto, zemljište, stan), da ja mogu čim prije nad tim stvarima pokrenuti ovrhu?

 

- da li na mirovinskom ili na zavodu za zapošljavanje meni moraju dati podatke da li je osoba koja je moj dužnik zaposlena ili u mirovini da ja mogu čim prije pokrenuti ovrhu nad njegovom plačom ili mirovinom?

 

Naravno, u oba dva slučaja ja bi im predočio pravomočne presude.

 

Problem je u tome da u slučaju kada sam si i uspio dug naplatit ovrhom nad mirovinom dužnika, pravnik na mirovinskom mi nije htio dati podatke o dužnicima a ovršna sutkinja kod koje je konkretni slučaj bio, mi je govorila da oni meni moraju dati podatke jer ja imam pravomoćne presude, tako da je sve moralo ići dopisima preko pravnika pa je to trajalo skoro dvije godine dok mojem dužniku nisu konačno počeli skidati novce sa mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. pismena zamolba nadležnom tijelu kod kojeg dužnik ima primanja uz dokaz pravnog interesa (pravomoćna presuda)- to u svrhu preliminarnog informiranja;

 

2. institut davanja prokazne izjave ovršenika kojom on iskazuje o vlastitoj imovini (po prijetnjom kaznene sankcije), potreban pismeni prijedlog ovrhovoditelja- dvojbeno u praksi ;

 

3. rješenje o ovrsi, doneseno od suda (a po prijedlogu ovhovoditelja) gdje će se navesti imovina ovršenika (časom primitka r.O.o. od strane ovršenikova dužnika -npr. banke-stječe ovrhovoditelj založno pravo na ovršenikovoj imovini-npr.sredstvima na računu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija