Jump to content

Skretanje lijevo i preticanje - prometna


dado_d

Preporučene objave

E ovako.. Molim pomoć.. Prije neki dan sam imao prometnu.. Skretao sam lijevo u dvorište i već kad sam bio djelomično na mostu, a djelomično na lijevoj prometnoj traci, naišao je lik i udario me u zadnja lijeva vrata/zadnji lijevi kotač.. Kaže da me je preticao.. Bila je noć i ja sam lagano kočio i upalio lijevi žmigavac i praktički sam se vukao po cesti jer nisam znao gdje točno moram skrenuti.. Lik koji me je udario je imao 1.74 alkohola, a ja ništa.. Čak je i rekao da je vidio moj žmig.. Iza njega je ostalo 20 m kočenja i otvorili su mu se zračni jastuci, a meni je auto poprilično razbijen i dvije osobe iz moga auta su teže ozljeđene.. To je sve bilo u naselju, znači graničenje je 50, crta je bila isprekidana....

Šta da očekujem....??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neće biti baš tako i stvar nije baš tako jednostavna kako mislite.

Kao prvo, dali ste dali žmigavac ili niste i da li je on to vidio, nema ama baš nikakve veze sa utvrđivanjem krivice za nezgodu. Davanje žmigavca nije dozvola da možete izvršiti neku radnju u prometu iako time ugrožavate druge sudionike u prometu.

Članak 43. ZSPC-a:

 

(1) Vozač koji namjerava na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom (uključiti se u promet, prestrojiti, odnosno mijenjati prometnu traku, pretjecati, obilaziti, zaustavljati se, skretati udesno ili ulijevo, okretati se polukružno, voziti unatrag i sl.) ne smije početi takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu ili imovinu.

(2) Prije započinjanja radnji iz stavka 1. ovoga članka, vozač je dužan uvjeriti se da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, vodeći pritom računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja.

 

Tko je kriv u vašem slučaju, nemoguće je reći bez uvida u fotodokumentaciju i situacijski plan mjesta događaja.

Inače, ako ima trag kočenja odmah je jasno tko je kriv na način da se utvrdi kako se pružaju. Ako se trag nalazi na lijevoj strani i ide ravno, znači da je drugo vozilo već bilo u fazi pretjecanja kada ste vi odlučili skrenuti ne uvjerivši se da to možete učiniti bez opasnosti jer ste skrenuli a opasnost dolazi.

 

Ako trag kočenja započinje na desnoj strani ili sredini kolnika i pruža se ukoso preko lijeve strane, to znači da je vozač tog vozila kasno uočio da vozilo ispred njega već skreće pri čemu naglo koči i istovremeno okreće volan u lijevo s ciljem izbjegavanja udara, a da pri tome nije bio u fazi pretjecanja tj. na lijevoj strani kolnika.

 

Ovo je metoda utvrđivanja krivice kod ovakve nezgode a žmigavac je samo obavijest drugim vozačima da namjeravate promijeniti pravac kretanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako budete proglašeni krivim i to po navedenom članku, novčana kazna je 500 kn + 2000 kn zato što u nesreći ima ozlijeđenih osoba. Obzirom da se radi o teškim tjelesnim ozljedama, protiv krivca se podnosi i kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće, za koje je predviđena kazna zatvora 6 mjeseci do 5 godina, uz mogućnost uvjetne osude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajme.... I sad ću se ja još olakšat za pola plaće i ostat bez posla ako se utvrdi da vozač u alkoholiziranom stanju koji je prekoračio ograničenje brzine ima pravo.... Mislim ono, i onda se ljudi čude kad netko pogine na cesti......

A ako njegovi tragovi kočenja idu od središnje crte pa na lijevo (desni kotač hvata središnju crtu), jel to ima veze..?? I šta je s tim što je on bio pod utjecajem alkohola i što se brže vozio..?? Da se je sporije vozio i da nije bio alkoholiziran (ili bar nešto od toga) do ovoga nebi ni došlo....?? Zbunjen sam s tim rupama u zakonu......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam da li ste pročitali pm, tamo sam objasnio sve što se tiče tragova kočenja, bit je u tome da li ste vi prije skrenuli ili je on prije počeo odnosno već pretjecao a to se može utvrditi jedino očevidom na mjestu događaja. Ajmo reći ovako: Ako tragovi kočenja idu ukoso preko lijeve strane negdje od središnje crte, kada bi povukli taj trag unazad par metara, dobili bi otprilike položaj tog vozila u trenutku kada ste vi počeli skretati. Ako se taj položaj nalazi na desnoj strani kolnika, on je krivac, ako je taj položaj na lijevoj strani kolnika, vi ste krivac.

Što se tiče alkohola i brzine, on će za to platiti kaznu i oduzet će mu vozačku dozvolu bez obzira da li je kriv za nesreću ili nije, ali to nije uzrok nesreće.

Nadam se da sam sad dobro objasnio jer imam osjećaj da se ponavljam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aha.. Kužim.. Tnx stari, zakon si pravi.. :D

Znači njegove tragove odvučem par metara nazad i ako su desno, on je kriv.. Sad mi je jasno.. Kažem, tragovi idu od središnje crte na lijevo, to znači kad se povuku par metara nazad budu valjda na desnoj strani.. A što se tiče alkohola, jel ne treba njemu malo duže vrijeme reagiranja kad je pod utjecajem alkohola nego kad nije, pa tako bi se i onda ti tragovi trebali malo više produžiti....??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dado_d je napisao:

I da, šta ako su ti njegovi tragovi pola lijevo, a pola desno....?? :S

 

Ako mislite na paralelno pružanje tragova sa središnjom crtom, to nije pretjecanje i tada se radi o neprilagođenoj brzini tog vozila ili nedržanju potrebitog razmaka, isto kao da je udario ispred sebe vozilo koje se zaustavlja i krivac je za nesreću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija