Jump to content

naknada nematerijalne štete


Marius

Preporučene objave

Nedavno sam imao slučaj naplate nematerijalne štete od osiguravatelja,a nakon saobraćajne nezgode. Po završetku postupka i kod isplate, na računu sam primjetio da je osiguravatelj, odnosno suprotna strana u postupku, naveo stavku "troškovi zastupanja" a koju svotu je odvjetnik kojega sam ja angažirao automatski uzeo sebi,te od ostatka iznosa naplatio i meni puni iznos dogovorene provizije. Moje pitanje je da li se ovdje radi o sukobu interesa, odnosno smije li odvjetnik primiti naknadu od obiju strana u postupku, te ako smije, koga on u tom slučaju zapravo zastupa? Da li je možda krivo protumačena stavka računa koja se odnosi na troškove zastupanja, odnosno da li i taj dio odštete pripada oštećeniku i treba ući u ukupan iznos. Zanima me što o ovakvim slučajevima kaže sudska praksa, da li je ovakav postupak odvjetnika uobičajen i ako nije,da li je moguće uložiti žalbu i komu? Može li se od odvjetnika zatražiti isplata dijela odštete koji se odnosi na "troškove zastupanja" , a umanjen za unaprijed dogovoren iznos naknade ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije u pitanju naknada od obiju strana .

odvjetnik je od tebe naplatio zastupanje po ugovoru ili dogovoru

pošto si dobio sud dosuđeni su ti troškovi zastupanja odvjetnika koje ti je zakonski dužana namiriti protivna strana a isti svotu odvjetnik je uzeo sebi umjesto da je cjelokupnu dosuđenu i uplaćenu svotu dostavio tebi.

na taj način odvjetnik je dva puta plaćen za isti posao i to od tebe a što nije u skladu sa zakonom.

 

ako od odvjetnika imaš uplatnice ili priznanice o uplatama za zastupanje prijavi ga odvjetničkoj komori a i općinskom državnom odvjetništvu.

 

večina odvjetnika vole da love u mutnom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neke sam godine platio jednom odvjetniku 2.000 kuna predujma za vođenje jedne ovrhe, uz dogovor da će mi ih vratiti po završetku postupka.

 

Ali, postupku nikad kraja. Ne javlja se više.

 

U pisarnici suda dobijem informaciju da je predmet u arhivi, završeno i isplaćeno.

 

Moj odvjetnik pobrao od mene 2.000 kuna + 1.950 kuna od druge strane, ukupno 3.950 kuna za jedan jedini napisani papir.

 

I, odbije on meni vratiti mojih 2.000 kuna, na što se ja čujem sa odvjetničkom komorom, te razgovaram sa krim policijom i državnim odvjetništvom.

 

Od svih dobijem podjednaku informaciju, postoje elementi iz čl. 227. KZ-a (zlouporaba povjerenja), da još jednom razgovaram sa gospodinom i ukažem mu sa kim sam se savjetovao i kakve sam informacije dobio.

 

Gospodin odvjetnik me primi u sasvim drugom tonu, zamoli me za strpljenje još par dana da skupi novce, te da ću ih moći preuzeti kod njegove tajnice.

 

Za par dana - dogovor ispoštovan, dakle radio je po sistemu "APP" = ako prođe - prođe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija