Jump to content

Ostavinska rasprava,molim pomoć


mimi_zg

Preporučene objave

Poštovani molim vas za odgovor i unaprijed zahvaljujem!

Sestra i ja smo suvlasnici u 1/2 kuće (nakon smrti majke i otac se je odrekao svog djela u našu korist ). Sada je umro i otac i predstoji nam ostavinska rasprava za drugu polovicu kuće. Sestra je u kući svojim sredstvima osposobila potkrovlje za stanovanje gdje i živi (ja ne živim u kući). Sada bi željeli dogovorno podijelili kuću po cjelinama, tako da njoj pripadnu 2 cjeline a meni jedna (službeno kuća se vodi kao 1 cjelina, ali fizički se sastoji od tri stana).

 

1. Na koji se to način rješava obzirom da je već 1/2 kuće podijeljena na jednake dijelove.

2. Može li se to riješiti na ostavinskoj raspravi kod javnog bilježnika (našom dogovornom izjavom) ili se to rješava na sudu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Vi prije ostavinske rasprave možete sklopiti sporazum o diobi nekretnine .Na ostavinskoj raspravi JB će postupiti po tom sporazumu i donijeti rješenje .JB će najprije ovjeriti taj sporazum .

 

Sud odlučuje kada se nasljednici ne slažu sa diobom , međutim uvijek je najbolje i naj jeftinije sporazumijeti se.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje poštovanje svima!Ako netko može da mi odgovori na sljeća pitanja:Prije par dana bio sam na ostavinskoj raspravi nakon smrti oca.Prije desetak godina otac je sastavio jednu oporuku za koju nisam znao.Dva dana nakon izlaska iz bolnice on i moja majka sastavili su drugu(26.06.2009. godine).Javni bilježnik sve je pročitao i nije me iznenadilo da je i ova druga sastavljena meni iza leđa,tj.nisam ni za nju znao.U oporuci je izričito zahtjevano da nužni dio ne ostavlja nikom drugom osim svom nasljedniku(mom bratu).Ja sam od oca kao i moj brat i sestra dobili davno prije kuće u nasljedstvo , problem oporuke je bio njegova kuća koju ostavlja mom bratu (jedinom nasljedniku).Tako je pročitano i svi smo to potpisali.No od silnog skrivanja u sastavljanju oporuke došlo je i do greške vjerovatno pisara koji je to sastavljao,tako da je"tekst"ostavljam svu pokretnu mirovinu"svom sinu,(mom bratu)unio dosta zbrke za moju majku.Naime ona sad ne može dizati očevu mirovinu,već samo moj brat,pa me zanima sljedeće:

1.Da li moja majka uopće može dići mirovinu sama?

2.Da li može javni bilježnik kod kojeg je sastavljala oporuku zajedno s ocem izmjeniti istu ilu mora pisati novu oporuku?

3.Da li ja moram biti nazočan pri sljedećem čitanju oporuke ili se oporuka bez mog potpisa ne može izvršiti.

Radi se o tome da pošto su moja majka,brat i sestra sve napravili s ocem meni iza leđa da im malo zadam glavobolje.Imovina me ne zanima pošto sam ja svoje dobio,samo kapric.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oporuka se nakon smrti oporučitelja nikako ne može mijenjati.

 

Ako je ostavinski postupak završen, stranke nisu imale primjedbi i rokovi za žalbu su istekli, rješenje o nasljeđivanju se ne može mijenjati. (U vrlo posebnim slučajevima može se tražiti obnova postupka zbog "mana volje" ili nekog drugog razloga, ali to u ovom slučaju ne dolazi u obzir budući da ste svi bili prisutni i suglasili se s oporukom.)

 

Ako je sve ostavljeno Vašem bratu, samo on može raspolagati s nasljedstvom raspolagati, pa prema tome i s mirovinom ostavitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru ,a on je upravo onakav kakav sam želio da bude.Moja "draga" mama i sestra su to dobrano zakomplicirali,pošto je otac tada tek bio izišao iz bolnice,pa nek se sada vade,a mene samo zanima kako će dizati očevu mirovinu,a uostalom to je sada njihov problem.Još jednom zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam siguran da se razumijemo.

 

Nasljednici mogu podići dio mirovine koji pripada ostavitelju, tj. koji je primio prije smrti ali ga nije podigao. Nakon toga mirovina više ne stiže.

 

Dakle, nasljednik može podići mirovinu (jednokratno), ali je nikako ne može podizati (trajno).

 

Ako bi nasljednik Zavodu za mirovinsko osiguranje zatajio da je primatelj mirovine umro, i nastavio primati njegovu mirovinu, to bi bilo kazneno djelo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako majka nigdje nije radila i nema mirovinskog staža a ima zakonom određen broj godina (50) tada ima pravo na obiteljsku mirovinu iza smrti muža.

ali mora podnijeti zahtjev u mirovinskom .(tražiti informacije u mirovinskom)

znači ona ne nasljeđuje mirovinu

ima pravo na obiteljsku mirovinu i to je njena mirovina.

djeca koja se redovito školuju do 26.godine takođe imaju pravo na obiteljsku mirovinu (ako su uzdržavani od strane preminulog umirovljenika)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Oporukom ne može se ostavljati buduća morovina nikome . Ako je netko imao punomoć za podizanje mirovine časom smrti korisnika mirovine punomoć se gasi , međutim oporukom je Vaš otac mogao odrediti da njegovu posljednju mirovinu na koju je imao pravo za života a nije podigao može jednokratno taj novac naslijediti Vaš brat .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija