Jump to content

Što me čeka?


lesjan

Preporučene objave

Pozdrav!

Evo i mene zapao grah rastave.Tvrdi(za sad)da mi neće oduzimati sina i da će tražiti zajedničko skrbništvo.Što to znači?Dali to isključuje alimentaciju?Stan u kojem smo živjeli je moje vlasništvo od prije braka ali smo ga proširivali u braku(za taj dio nemam građevinsku dozvolu)Njezin dio uloženog novca nemam odakle vratiti a stan ne namjeravam prodati,u njemu sam rođen.Ne želim joj ni ostati dužan ali kako joj objasniti da trenutno jednostavno nemam odakle.Kakve su moje pravne mogučnosti ako to sve stavi na sud?Ona traži rastavu i vratila se u svoj stan.Kaže da je tu ostavila dio života i da nešto želi natrag.Dosta sam istraumatiziran zbog same činjenice da je otišla ali nemogu si dozvoliti da me financijski uništi.Muka mi je od povlačenja po sudovima,samo želim provodit vrijeme u domu gdje je i moj sin rođen i vidim da je mali tu najsretniji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete vam nitko ne može oduzeti.

Dijete će samo po razvodu braka živjeti s jednim od roditelja a roditeljska skrb je uvijek zajednička.

Dijete ima pravo na susrete i druženje s roditeljem s kojim ne živi i o tome će se odlučivati u brakorazvodnom postupku pred sudom.

Uzdražavanje djeteta je dužunost i pravo roditelja.Roditelju s kojim dijete neće nastaviti živjeti sud će odrediti mjesečni novčani iznos uzdržavanja koji će isti biti dužan snositi (alimentacija).

 

Što se tiče samog stana on nije bračana stečevina, jer navodite da ste ga kupili prije stupanja u brak.

Eventualna ulaganja u navedeni stan prestavljaju bračnu stečevinu koja se može podjeliti sporazumom supružnika ili u posebnom sudskom postupku koji nije vezan za postupak razvoda braka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može se tražiti zajedničko skrbništvo jer ga po zakonu imate i to što po zakonu imate ne znači puno. Ono što anglosaxonski svijet zove 'shared custody' podrazumijeva da biste vi i majka mogli dogovoriti da dijete provodi puno vremena s vama i puno vremena s majkom, ovisno o djetetu i vašim obvezama, te i iznos uzdržavanja ako ne provodi podjednako vremena sa svakim od vas, odnosno možete dogovoriti da tata kupuje odjeću i plaća vanškolske aktivnosti a mama dnevnu prehranu, npr. Ako je vaš dogovor razuman i nije protiv interesa djeteta (npr. ne piše u njemu da se dijete dovodi drugom roditelju u ponoć ili sl.), sud će ga prihvatiti. Naravno, ne smijete dogovarati ništa čega se ne mislite držati

 

Prihvatite svoje financijske obveze u vezi sa zajedničkom stečevinom i molite odgodu - to je jedino pristojno, i to se uvijek radi kad nekome ne možete namiriti iznos koji dugujete u roku.

 

Ako se pak ne budete mogli dogovoriti, čeka vas dugotrajno mučenje u sustavu koji će vaš koflikt još samo produbiti, povećati, zakomplicirati i otežati život vama oboma, a svakako i djetetu. Nažalost je ponekad nemoguće dogovoriti se, no to je najbolja opcija kad god je moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija