Jump to content

Međa sa susjedom po haustoru


ljubokka

Preporučene objave

Kupio sam kuću prije par godina. Kuća je iz prve polovice prošlog stoljeća. Povezan sam sa susjedom krovom. Ispod krova je haustor širine 2,20m s katastarskom međom na pola i izlazom na ulicu s jedne strane, te izlazom u oba dvorišta s druge. Iz haustora se ulazi u obje kuće(svako sa svoje strane). Obje kuće su uz ulicu, dakle imaju pristup javnom putu. Nema tereta ni s jedne strane. Zanime me kakva prava imam u susjedovom dijelu haustora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani gospodine!

bez obzira na vaše odnose sa susjedom, pokušajte se dogovoriti da se u vaš vlasnički list isto u njegov putem suda unese "teret" na haustoru u smislu da obojica imate doživotno pravo prolaza, prijevoza, odnosno pravo služnosti.

 

Taj teret u C odjeljku vlasničkog lista može se izmijeniti i ako vi ili susjed proda svoj dio kuće.

U tom slučaju samo se tetetovnica izmijeni na novog vlasnika nekretnine.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mike06 je napisao:

felix, čast vašem znanju i iskustvu, ali gospodina nagovarate na najveću glupost koju sam ikad čuo.

Haustor širine 2,20 m na pola je 1 metar.

Kako će onda jedan i drugi automobilom uć u svoje dvorište???

 

Nikoga ništa ne nagovaram - naprotiv, slažem se da je to najlošije rješenje.

 

Ali ljubokka ne bi postavio pitanje da su odnosi sa susjedom u redu. Ograđivanje je krajnja mogućnost, ali je bolja nego eventualni stalni konflikt.

I zapravo ne znamo (nije spomenuto) koristi li se haustor za ulazak automobila u dvorište, bilo svakodnevno ili povremeno.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

Precizirati ću problem. Sa susjedom nisam u dobrim odnosima s obzirom na njegovo nerazumjevanje. Razlika je tridesetak godina između nas.

Ulaz u dvorište vozilom se ne koristi već trideset godina, prije nego je i susjed kupio kuću. To je bio prolaz za kočiju početkom prošlog stoljeća. 2,20 m je i narušeno i sa prvom stepenicom moga ulaza tako da je i uže. Meni prolaz za auto nije potreban, a on bi ga ostavio za svaki slučaj ako mu nekada bude trebao. Mene zanima kakva prava on ima na mojoj čestici, i ja na njegovoj, jer ću jednom sigurno željeti imati svoj ulaz i haustor. Uz dužno štovanje gospodinu koji pretpostavlja dogovor i međusobnu služnost, 1,1 ili samo 1m je dovoljno za ulaz, a i meni ga nije problem proširiti na uštrb kuće. NJemu bi ostavio 1,1m jer ja sam lijevi susjed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram dodati i komentar na gospodina koji razdvajanje smatra glupošću. Vi želite da i ja i susjed opteretimo svoje čestice služnošću prolaza, te tako svojoj djeci onemogućimo bilo kakav zahavat na čestici bez suglasnosti vlasnika povlaštene čestice. Koliko god mi susjed nije simpatičan, njegova djeca su fenomenalna i ne bi im želio takav teret priuštiti, jer se smanjuje vrijednost nekretnine i smanjuje mogućnost građevinskog manevra.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija