Jump to content

Isključenje Člana Društva d.o.o.


Ebusiness

Preporučene objave

Poštovani moderator,

 

čestitke na dobrom forumu koji sam upravo orkrio i pronašao niz zanimljivih tema i rasprava.

 

Osobno imam problem i zamolio bih za pomoć i savjet.

 

Osnovao sam tvrtku doo sa partnerom u idealnim omjerima 50%.

Početak je bio dobar i pun entuziazma obiju strana, no početak je prošao i trebalo se ozbiljno prihvatiti posla da tvrtka preživi tešku globalnu krizu i pokuša ostvariti dobit. Partner je pronašao drugi posao koji ga više ispunjava odstupio sa mjesta direktora ali ne i iz vlasničke strukture. Vrijeme odmiče i ja svojim radom doprinosim i imamo potencijal za rastom no on me koči. Dolazi povremeno u ured na 2-3 sata čista kontrola, to me živcira i kontra produktivno je. Ne radi tu, ne doprinosi ništa. Njegov stav je da volontira ta 2-3 sata pa kao ništa i ne traži ali nas i koči i smeta. Našli smo se 3 puta na sastancima i tražio sam rješenje situacije.

1. rekao je budi ti malo više direktor? to je jednako "Bravo svaka čast"?? šta ja imam od toga?

2. mjesec dana kasnije rekao je pa uzmi si ti veću dobit, no politika svake mlade firme je dobit ulagati u poslovanje a ne ju izvlačiti, na koncu i nemamo neku dobit pa opet ništa

3 sad već 6 mj. neradi i opet razgovaramo i kažem da će tvrtka propasti ako nešto ne promjenimo. Moji prijedlozi od početka su neka ostavi drugi posao i vrati se da zajednički nastavimo raditi što smo počeli. I opcija 2 neka istupi iz društva sa svim pravima koji mu pripadaju po Zakonu o trgovačkim društvima (uložena sredstva temeljnog kapitala + dobit ostvarena za vrijeme njegova rada u tvrtci).

Na sve to on idalje ne pristaje kaže je znam al što mi možeš?? I šta sad? On želi da ja radim povečam vrijednost tvrtke i onda proda trečoj strani :palacdolje: gdje je izlaz iz situacije.

Razmišljam o tužbi jer u zakonu postoji opcija o isključenju člana no strah me koliko takav proces traje i da nebi više škodio tvrtci nego pomogao.

 

Eto tako da i drugi malo pročitaju. Uvjek mislimo neće se meni desiti ali i kad se nebi nikad nadali stvar se desi i snađi se druže.

 

Molim za savjet i pomoć. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da je isplata udjela partnera najednostavnija mogučnost međutim njegov partner ne pristaje na takve opcije. Naravno da nakon takvog dogovora treba promijeniti osnivački akt o osnivanju trgovačkog društava i imenovati odgovornu osobu ili osobe za zastupanje a dosadašnje isključiti iz uprave društva bilo kao osinvače ili odgovorne osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ebusiness je napisao:

... Moji prijedlozi od početka su neka ostavi drugi posao i vrati se da zajednički nastavimo raditi što smo počeli. I opcija 2 neka istupi iz društva sa svim pravima koji mu pripadaju po Zakonu o trgovačkim društvima (uložena sredstva temeljnog kapitala + dobit ostvarena za vrijeme njegova rada u tvrtci).

Na sve to on idalje ne pristaje kaže je znam al što mi možeš?? I šta sad? On želi da ja radim povečam vrijednost tvrtke i onda proda trečoj strani :palacdolje: gdje je izlaz iz situacije.

...

 

Postovani,

Iz Vaseg opisa, cini mi se da partneru nudite premalo novaca za otkup njegovog udjela. Znate li sadasnju vrijednost tvrtke? Koliko bi on Vama platio u slucaju da mu zelite prodati Vasu polovicu? Ponudite mu isti iznos za otkup njegovog cjelokupnog udjela u vlasnistvu.

Ako ne pristane, onda podijelite komercijalni fond tj. kupce, pa osnujte novu tvrtku i nastavite dalje sami, jer ovako, sto dalje to gore tj. tvrtka ce ionako umrijeti prirodnom smrcu ali u mukama.

Pri cemu ste upravo naucili jednu od osnovnih zivotnih mudrosti, a to je da ljude upoznamo tek kad se od njih rastajemo...

Puno srece

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Ebusiness:

 

Vaš partner je poprilično neodgovoran i neupućen,pogotovo tražeći ostvarivanje svojih prava na način koji navodite.

Svaki član društva može istupiti iz društva ili ga društvo može isključiti.

Obzirom da ste u situaciji da ste Vi jedini član društva koji drugog može isključiti,možete se pozvati na članak 420.stavak 2.Zakona o trgovačkim društvima koji kaže da svaki član društva može tužbom kod suda zahtjevati istupanje drugog člana ako za to postoje opravdani razlozi.Opravdani razlozi postoje naročito ako član društva prouzroči štetu društvu,ako je spriječen u ostvarivanju prava društva itd.

Nadalje, Vaš partner ne može tražiti isplatu dobiti za vrijeme u kojemu je "radio", obzirom da je on i dalje član društva što je izričito naznačeno u čl.421.st.2 ZTD:

 

"Član koji istupi iz društva i član koji je iz društva isključen imaju pravo da im se nadoknadi tržišna vrijednost njihovog poslovnog udjela kakva je bila u vrijeme istupanja.Ako je ulog člana u društvo bio u stvarima ili pravima,on ima pravo da mu se uloženo vrati,ali ne prije nego što prođu tri mjeseca od istupanja,odnosno isključenja iz društva.Kod toga ne može tražiti nadoknadu štete za slučajno uništenje,oštećenje ili smanjenje vrijednosti onoga što je uložio te ako je do toga došlo redovnom upotrebom.Ako društvo od člana traži nadoknadu pričinjene štete ili član treba da ispuni neke druge obveze prema društvu, vrijednost temeljnog uloga neće mu se nadoknaditi dok ne podmiri štetu niti ispuni te obveze."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ali molim vas koji bi to bio opravdani razlog za isključenje ovog partnera iz društva? Pa, on drži 50% udjela u društvu i društvu ne nanosi nikakvu štetu. Na upravi društva je da vodi poslovanje i da za to bude adekvatno plaćena. Osnivači su osnovali društvo u omjerima u kojem su ga osnovali i preuzeli rizike koje su i preuzeli. Ova situacija trebala je biti predviđena društvenim ugovorom kao i uvjeti isključenja ili nešto slično, ali nekoga isključit samo zato što drži 50% udjela i ne obavlja poslove uprave, po mom mišljenju nije moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija