Jump to content

Rekonstrukcija kuće - fasada


Delmar

Preporučene objave

Je li fasada na kući bitan element koji je potreban za njenu upotrebu odn. korištenje?

Ja smatram da nije, ali susjed koji želi obnavljati fasadu na kući smatra da je i da ima pravo postaviti skelu na našem dvorištu.

A zakon o vlasništvu kaže da on ima pravo na to samo ako obavlja radove koji su nužni da bi se građevinu pripremilo za uporabu odn. korištenje.

Dakle on sa naše strane već ima fasadu i sada je želi obnoviti.

Tko je u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fasada jest bitan element za uporabu objekta. Sada se više ne može dobiti uporabna dozvola ako kuća nema fasadu (propisuje se i toplinska zaštita, tj. izolacija). U tome smislu i obnova dotrajale fasade može se smatrati bitnom za zgradu.

 

Tko je u pravu što se tiče korištenja Vašeg dvorišta zbog tih radova... Pročitali ste što piše u Zakonu o vlasništvu, ali u praksi biste mogli onemogućiti susjeda u tome, ako bi izvođenje radova značajno ometalo korištenje Vaše nekretnine.

Moj savjet,

dogovorite se sa susjedom - i Vama će biti ljepši pogled na novu fasadu. Uvjek se možete dogovoriti sa susjedom i izvođačem da Vam kao protuuslugu napravi npr. neki manji zahvat ili popravak na Vašem objektu.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u tome što se sa susjedom nemoguće dogovoriti. Vrlo je bezobrazan i neugodan, a bilo je i fizičkog nasilja s njegove strane na jednog od članova našeg kućanstva.

Rekli smo mu da fasada nije nužna za uporabu njegove kuće jer ju on upotrebljava već 20 godina, a sad ju je samo dogradio sa svoje strane.

Rekli smo da nedamo da postavi skelu na našem dvorištu i sad se prijeti sudskom tužbom. Ima li smisla navlačiti se po sudovima i ako do toga dođe tražiti naknadu na koju imamo pravo ili pustiti sve skupa da bude po njegovom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam koliko ima smisla natezati se radi toga po sudu - na kraju svi gubite.

 

Moj savjet:

Uputite susjedu preporučeni dopis sa povratnicom.

 

U dopisu napišite da pristajete dati točno određeni dio dvorišta (npr. širine 2 m od kuće i u dužini kuće) za izvođenje radova uz slijedeće uvjete:

1.radovi ne smiju trajati duže od npr. 10 dana, da taj dio mora ograditi skelskim platnom

2.da plati naknadu za korištenje ,npr. 1000 kn

3. da mora položiti kod javnog bilježnika iznos od npr. 10000 kn kao jamstvo da će vaše dvorište počistiti nakon radova i sve vratiti u prvobitno stanje; iznos će se vratiti kada to potvrdite , ili će se iz tog iznosa naplatiti ti radovi (sanacije dvorišta) ako ne budu učinjeni u npr. slijedećih 10 dana

4. da susjed osobno ne smije pristupiti u Vaše dvorište (nego samo izvođači radova) jer se pokazao nasilnim prema članovima Vaše obitelji

 

Tako ćete pokazati da ste unatoč svemu spremni za dogovor,ali pod određenim (razumljivim)uvjetima. Time susjedu izbijate argumente za eventualnu tužbu, a ispunjavanje uvjeta će ga natjerati da Vas više poštuje.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Spasili ste me! Ujcima dajem na korištenje struju i vodu već 6 mjeseci i uredno plaćam račune. Mislio sam da mi plate svoje troškove kad završe s gradnjom ali se gradnja odužila i ko zna koliko će još. Sad kad sam im rekao da bi trebali platiti razliku oni su se posvađali jedan misli da je dao više u gradnji pa zahtjeva da drugi plati oba dijela i ja ostao tu izigran. Nisam im htio isključiti struju i vodu i prekinuti gradnju, ali sad ću probati na ovaj način da deponiraju novac kod javnog bilježnika. Ukoliko ne pristanu na to, ja naj vjerovatnije svoje novce što sam plaćao račune 6 mj. neću viditi nikad? I koliko mi se isplati tužiti, iznos koji sam potrošio na njih je 6000 kn?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija