Jump to content

tumačenje zakona o zaštiti potrošača


prijatelj93

Preporučene objave

Molim tumačenje Zakona o zaštiti potrošača!

U članku 9, stavak 4 stoji kako maloprodajne cijene moraju biti istaknute prema jedinici mjere (kilogram, litra, metar, kubični metar) ili nekoj općepoznatoj ili prohvaćenoj mjeri. Interesira me kako npr. istaknuti cijenu za Konzervu Whiskas od 400grama koja stoji 10,95kuna? Treba li istaknuti kako 1 kilogram stoji 43,80kuna? Djeluje mi potpuno apsurdno jer ni na koji način kupcu ne mogu ponuditi niti prodati 1 kilogram Whisaks konzerve od 400 grama!

Komentirat ću još samo kak sve ovo može dovest u nedoumicu prije svega potrošače!

Zakon je po meni prepisan, neprilagođen i defektan, a jedini mu je cilj dat inspekcijama povod za izricanje kazni, dakle punjenju Proračuna.

Ili možda griješim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Maloprodajna cijena,u slučaju koji navodite,mora biti istaknuta za jedinicu mjere-komad,dakle u iznosu koštanja jednog komada konzerve od 400 g tj.10,95 kn.

 

Iz tog razloga se rade primke tj.kalkulacije,koje se vežu na račun dobavljača u kojemu je vidljivo da ste kupili x komada nekog artikla od y gr,dcl i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala! Moje mišljenje je isto. Ali mnoggi kolege trgovci su od inspekcije upućeni kak mora bit istaknuta i MPC po komadu i po kilogramu. U mješovitim robama pored npr. Vanilin šećera, Čipsa, Jogurta po naputku imspekcije ističu MPC i po komadu i po kilogramu odnosno litri. Pravdaju to spominjanjem osnovne mjere količine u Zakonu, a u njem komad nije spomenut.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Državnom inspektoratu u Karlovcu i dalje tvrde kako mora bit istaknuta maloprodajna cijena za proizvod kakav jest i za osnovnu mjernu količinu tog proizvoda. Tako će na ampuli protiv nametnika za mačke Frontline od 0,5ml uz cijenu od 40,00kn za ampulu stajati i da je cijena jedne litre 80.000,00kn !!!!! Blago našim potrošačima! :-D:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija