Jump to content

alimentacija-rupe u zakonu


neverending

Preporučene objave

Ovako,molim sve poznavatelje prava da mi ukažu koje se sve rupe u zakonu mogu koristiti da bi se izbjeglo plaćanje il da se alimentacija smanji...

On je sam za troje djece odredio plačati 1500 kn,plača mu je oko 4 tisuće. Ja na 1. ročištu samo molim sud da odredi tu alimentaciju,pravnica iz centra kaže da je 1500 kn ionako manje od zakonske osnove koja iznosi oko nekih 1700 kn.

On naravno uvrijeđen sada prijeti da neću dobiti više ni tih 1500 kn. Na koje karte može ići? Kredit,podstanarstvo? Što?

Inače on ima i dodatne izvore prihoda koji se nigdje ne prikazuju. I jesam li ja luda kad otac kaže da su mu djeca na 1. mjestu,a inatit će se meni preko te alimentacije samo da meni pokaže da je "bolji" od mene...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plaćanje iznosa uzdržavanja ima prednost pred svim drugim tražbinama u slučaju ovrhe.Znači bez obzira na kredite, itd. prvo će se naplatiti alimentacija pa tek sve onda ostalo....nažalost ne možete utjecati previše na to da se uzmu i obzir i npr. nekakva plaća koju Vam bivši suprug ostvaruje na ''crno''....što se neplaćanja tiće tu možete pokrenuti postupak prisilne naplte-ovrhe na temelju pravomoćne predude suda kojom je određeneo plaćanje alimentacije...mislim da u tom slučaju čak imete pravo na besplatnu pr. pomoć ako se obratite odvj, komori...isto tako možete podnijeti kaznenu prijavu protiv b. supruga....također on ili vi možete pokrenuti postupak ili smanjenja ili povećanje iznosa uzdržavanja...npr. u slučaju povećanja potreba djeteta ili pak ako otac ostane bez posla...u svakom slučaju sud ne možete odrediti niži iznos od onog propisanog minimalnog..koje se određuje po starosti djeteta...pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Brz obzira što mu je plaća cijela u ovrhama, kreditima...u slučaju da banci dođe pravomoćno rjšenje o ovrsi zbog neplaćanja alimentacije....prvo bi se morala naplatiti alimentacija a tek onda druga potraživnja.krediti i sl.

Članak 232.a OBITELJSKOG ZAKONA:

(3) Ovrha na plaći i drugom stalnom novčanom primanju roditelja za uzdržavanje djeteta provest će se prije ovrhe radi naplate svih drugih tražbina na tim primanjima neovisno o vremenu njihova nastanka.

 

Također, vi ne mežete na ročištu na kojem se odlučuje o iznosu uzdržavanja tražiti administrativnu zabtranu na plaći, već tek kasnije ukoliko ne bude plaćao možete pokrenuti postupak ovrhe, odmah Vam se donese rješenje o ovrsi, na kojeg će se on sigurno žaliti...i tad se to rješenje stavlja izvan snage i dalje se postup kao u povodu prigovora protiv platnog naloga.

To znaći da idete u parnicu gdje ćete morati dokazati da vam uistimnu nije plaćao ili je plaćao manje od onoga što je određeno u presudi (izlisti banke itd.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala opet...

znači,ne postoji nikakva caka,nije bitno ni što ima veze na županiji,sudu i gdje sve ne...onu najnižu zakonsku osnovicu ne može izbjeći...?

Inače,on djecu ne želi,viđa ih kad mu dođe,kad on zatreba njih,išao je i sa tim, da ne kažem klevetama mene...mada neznam koji mu je clj svega toga kad alimentaciju ne može izbjeći.

Valjda...

Samo još nešto,da ne budem dosadna...ja imam plaću oko 6 tisuća,on 4 tis,ako se tu gledaju prava djeteta,a alimenacija je to,pravo djeteta zašto se na neki način jedan roditelj,koju riječ da stavim...iskorištava?

Da me nebi krivo shvatili,ja bi za svoju djecu dala sve ,i dajem, i od njega ne očekujem puno,osim rata i inata...samo mi se sve to nekako čini nepravedno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisno o uzrastu, minimalni novčani iznos koji je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom određuje se prema objavljenom za ovu godinu (od travnja do travnja):

- do 6 godina 919,70 kuna,

- od 7 do 12 godina 1.082,00 kuna,

- od 13 do 18 godina 1.190,20 kuna

Minimalni iznos može biti i "minimalniji" ako je dužan uzdržavati više djece (ali ne manje od 50%). Povećanih mogućnosti nema...

Zbrojite iznose za svojih troje djece prema uzrastu i podijelite sa 2. Ako neko dijete ima vlastiti prihod, može se odrediti i manje od toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebam pomoc u vezi alimentacije

ovako imam placu 2650 kn imam dvoje djece i placam alimentaciju za njih 1000 kn sveukupno

sin ima 5 god a kcer 2

u meduvremenu sam se ozenio i sada cekam dijete sa drugom zenom

sada me zanima da li imam pravo traziti nesto manju alimentaciju jer mi supruga ne radi i tesko je kraj sa krajem a uz to smo podstanari .

hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

želim vjerovati da će sud znati ocijeniti je li nešto izbjegavanje plaćanja doprinosa za uzdržavanje djeteta ili stvarna nemogućnost zbog ukupnog broja djece i stvarnih primanja. No, neka me netko ispravi ako sam u krivu, u sumu ne ulaze samo primanja već cjelokupna imovina (nekretnine i vrijedne pokretnine), pa se doprinos za uzdržavanje djeteta može i tako naplatiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

pozdrav svima...imam pitanje otac sam djeteta koje je staro 3mj...ne živimo više zajedno... supruga me sa roditeljima izbacila van... znaći vratio sam se doma kod svojih roditelja.. od toga dana ja sam pokušavao razgovarat sa njom da se maknemo i da odemo sami živjet posebno bez njezinih i mojih roditelja...ali ona nije željela to čuti...kad asam otišao od nje ja sam redovito kupovao za djete kako sam mislio i vidio šta mu treba(djete je ostalo kod majke)... naravno i spremao sam račune sve šta sam kupovao....da bi žena mene preko djeteta tužila za alimentaciju...znaći djete mene tuži koje je staro 3 mj... malo mi nekako nema smisla to....DALI POSTOJE KOJI ZAKONI OKO TOGA AKO NIJE PROBLEM DA MI SE DA LINK ILI POŠALJE NA MAIL: necromancer_kc@hotmail.com

 

naravno ne radim više.. ostao sam bez posla navela je žena u svom iskazu koj je otišao na sud da ja kao povremeno radim nemam trajni posao... da mi se odredi jedna tarifa alimentacije radio ja ili ne i to je određeno 950kn mjesečno....sada da pitam kako da ja to platim kada sam nezaposlen..nemam novaca za sebe a sada još i traži tako veliku alimetaciju....NE BJEŽIM JA OD ALIMENTACIJE ALI KAD MI UVJETI NE DOZVOLJAVAJU DA PLAĆAM TRENUTNO TAKO PUNO KADA SAM NEZAPOSLEN......postoji li neko rješenje oko toga......ja sam u svoj iskaz inaveo da nije istina da nisam ništa davao za djete od kada sam otišao od nje kako je ona pisala... ja sam priložio kod svoje odvjetnice račune sve koji dokazuju točno šta sam kupovao kada i koliko.....i naravno navedeno je da sam nezaposlen da me uzdržavaju mama,tata i sestra i da mogu trenutno samo 500kn davat mjesečno za djete...

 

naravno moji roditelji još nisu u živo vidjeli djete moje koje je 3 mj evo... nesmiju doć tamo vidjet djete...a žena m iga neda da ga otpelam na kratko doma kod svojih.... jako žalosno....

 

MOLIM VAS POMOZITE MI.....POSTOJE LI KOJE CAKE,RUPE U ZAKONU I SLIČNO.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

djete je malo i možeš osporavati očinstvo.(do 7 godine djeteta)

od strane suda bit će određeno dokazivanje DNA analizom

ako DNA potvrdi očinstvo pomoč pri uzdržavanju djeteta je neizbježna

uzdržavanje se može tražiti i od bake i djeda .

čudno mi je da baki i djedu nedozvoli viđanje djeteta.

osim ako nije u pitanju podvala ili osveta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija