Jump to content

kazneni zakon čl.224


terinjo

Preporučene objave

Poštovani,

molim Vas za pravni savjet u vezi kz čl.224 st.1 i st.4.

2005 godine prijatelj mi je napravio pozajmicu u iznosu od 185.000,00 kn, na rok od 6 mj., sa godišnjom kamatom od 12%. Mjesečno sam plaćao kamatu. Nakon 6 mj.produžili smo ugovor na još 6 mj. sa istim uvjetima.Nakon tih 6 mj. slijedi novi ugovor sa rokom opet od 6mj., ali je ovaj puta iznos od 185.000,00 kn uvećan za budućih anuiteta jer su njega savjetovali da je bolje tako nego da piše u ugovoru kamata. Nakon odeđenog vremena prestao sam plaćati anuitete jer nisam bio u mogućnosti te nakon toga tražio me da vratim sve, a kako nisam mogao to ispuniti podigao je kaznenu prijavu protiv mene po čl.224,st.1 i 4 KZ.

 

Sada me slijeduje prvo istražno ročište, a kako nemam novaca za odvjetnika molim Vas za savjet.

 

P.S.

 

Napominjem da od duga ne bježim, te ga želim vratititi, ali mi trenutno financijska situacija to ne omogućava.Kako sada stvari stoje za godinu dana bi mogao vratiti dug.

 

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vasem upitu postoji nekoliko nepoznanica, a to je prvo ugovor i njegov sadrzaj. Nadalje, postoji li neka vasa korespondnencija s vjerovnikom iz koje je razvidno da ste vi njega pravovremeno (prije nego ste saznali za kaznenu prijavu) obavjestavali da nemate novaca, u kakvim ste prilikama nalazite i prijedloge nekog novog dogovora kako cete realizirati povrat.

Ovako opcenito mogu vam reci slijedece. Clanak 224 i kazneni progon po tom clanku utvrdjuje da li ste vi imali namjeru prevariti pri sklapanju tog ugovora odnosno uzimanja posudbe. Savjet bi bio da sudu u predisraznom postupku dostavite dokumentaciju iz koje je razvidno da ste vi imali neka primanja koja su vam omogucila redovno podmirivanje anuiteta, a da su ta primanja nestala (otkazom, propadanjem posla i sl), a za sto mozete dokazati da nije doslo vasom krivnjom (otkazom od strane poslodavca zbog problema s vama ili ako ste imali vas posao/firmu, da je do toga doslo zbog vase krivnje). Posjedujete li takve dokaze i dokaze da ste vi redovno do tada podmirivali dogovoreno, jedan dio ste rijesili. Sljedeci dio je, takodjer vrlo vazan, imate li korespondenciju (ili svjedoke da ste ju usmenim putem obavljali) u kojoj obavjestavate vjerovnika o stvarnim razlozima vase nemogucnosti daljnje otplate i vas prijedlog kako cete dug i kada zatvoriti.

Ako imate to navedeno biti ce razvidno da ste u trenutku posudbe bili "kreditno sposobni", znaci da niste vaseg vjerovnika naveli na misljenje da mozete vracati dug, a da to u stvarnosti niste mogli nego ste ga obmanuli s namjerom da vam da novac. Ako ispadne da ste ga obmanuli, ona zadovoljavate elemente pocinjenja djela koje vam se stavlja na teret.

 

Sve jedno, misljenja sam da nakon predistraznog postupka odvjetnistvo ce podignuti optuznicu te cete zavrsiti na sudu. Odvjetnistvo ce predloziti kaznu koja ce ukljucivati njenu izreku i mjeru povrata sredstava u nekom roku. Tada vam treba odvjetnik. Mozete prihvatiti krivnju, kaznu koja je predlozena i rok za povrat novca. Ili ne morate, onda ide sudjenje koje nakon toga ne veze sud da vam ne dosudi vecu kaznu od one koju je predlozilo odvjetnistvo i drugi (mozda kraci) rok za povrat. Naravno, tu morate uracunati povece troskove odvjetnika i postupka koje ako budete proglaseni krivim sve placate vi sami.

 

Oko visine kazne (i one predlozene i one do koje moze doci izjasnite li se da niste krivi) odlucivati ce puno faktora. Prvo da li ste bili kaznjavani za ista ili slicna kaznena djela, pa onda okolnosti pocinjenja k.d. za koje vas se tereti (dakle, imate li dokaze o kojima sam ranije govorio ili ne), pa sve do visine pocetnog dugovanja i dijela koji ste povratili iz koje je razvidna namjera da taj dug vracate ili ne, a naravno i vase osobne prilike (zaposlenost, nezaposlenost, razlozi za mozebitnu nezaposlenost, obiteljske prilike, djeca i sl..)

 

Posto se radi o velikom iznosu posudbe tesko da cete se "provuci". I kako sam prije rekao, tesko da cete bez odvjetnika nesto postici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

hvala na odgovoru i evo nekoliko novih podataka.

 

U ugovoru koji smo potpisali naveden je iznos, rok povrata i nadležnost suda u Zagrebu.Uz ugovor sam dao i zadužnicu na svoje ime kako je bilo i zatraženo.U trenutku kada je meni posuđen novac,ja sam bio suvlasnik firme koja je dobro radila, imao sam redovita primanja i u tom trenu nije bilo problema za povratom sredstava.Gospodin je sa svime bio upoznat jer je on sa svojom firmom radio s nama(kupovao robu od nas), te je njegovo dugovanje prema meni(mojoj firmi)znalo biti nekoliko stotina tisuća kuna.Naše poznanstvo je više od 15 godina te je bio vrlo dobro upoznat sa situacijom koja je u tom trenutku bila dobra i iz tog razloga je napravio pozajmicu.Međusobno smo u kontaktu bili do 4 mj. ove godine, kada me je prijavio, a nakon toga u kontaktu sam osobno i telefonski sa njegovim odvjetnikom.Sa njegovim odvjetnikom sam ovo ljeto pokušao naći izlaz iz problema jer mi je i on sam(odvjetnik) ponudio pomoć.Prihvatio sam taj prijedlog i prošlo je cca 2mj., ali nismo došli do pozitivnog rezultata.Prije osam dana imao sam zadnji kontakt sa njegovim odvjetnikom.

 

Što se tiće dokazivanja kreditne sposobnosti u trenutku primanja pozajmice mogu priložiti izlist plaće koja je bila redovita te financijsku dokumentaciju firme u kojoj sam bio suvlasnik.Isto tako imam i svjedoke koji su radili u mojoj firmi a koji mogu potvrditi da sam mu plaćao mjesečno određene iznose koje je on vodio kao kamatu.

 

Priznajem da sam dužan, želim vratiti novac, ali svi moji pokušaji su nažalost završili neuspješno jer je firma u kojoj sam bio suvlasni potjerana u stečaj i obustavljena joj je djelatnost na istom roćištu.Osobno sam glasao protiv stečaja.

 

Nakon blokade računa firme gospodin je vidio da je situacija teška oko povrata novca, a znao je da firma posjeduje nekretnine i da je firma započela određene projekte, tražio je osiguranje za moj osobni dug u tim projektima, na što sam ja pristao.

Za to posjedujem ugovor u kojem se vidi da moj dug osigurava sa projektom firme.

 

Iz svega što sam napisao mislim da je vidljivo da nisam imao namjeru prevariti,već zbog financijske situacije moje firma (glavni i jedini izvor prihoda)nisam bio više u mogućnosti vraćati dug.I sada trenutno radim na riješenju ovog problema.

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

 

P.S.

Koliko može trajati istražni postupak( jedno ili više ročišta)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema svemu sudeci, ako za sve sto kazete mozete i dokazati (ne sumnjam, samo kazem) onda su Vam izgledi dobri.

AKo sam dobro shvatio prva dva produljenja ugovora placali ste samo kamatu, a ne glavnicu? Imate li potvrdu za te uplate?

 

Nema neke osobite preporuke osim da ponesete svu, apsolutno svu dokumentaciju koju posjedujete, a da ista moze NEDVOSMISLENO pokazati stanje odnosa medju vama i vasim vjerovnikom, vase osobne prilike i sl. Predlozite odmah i saslusanja mozebitnih svjedoka za koje ste sigurni da mogu konkretno svjedociti u vasu korist. Isto tako, posjedujete li dokumentaciju (pismenu) koja potvrdjuje koresponedenciju sa njegovim odvjetnikom, prilozite i nju. Zapamtite da koliko se god njegov odvjetnik cinio dobronamjeran on je to radio zato da pokusa mirnim putem, jednostavno, naplatiti dugovanje, on zaraditi i sve zavrsiti, jer ipak, na kraju, on je njegov odvjetnik i na sudu necete biti u prilici njega propitivati niti ce biti na vasoj strani.. Nemojte zaboraviti ispricati vas medjusoban poslovni odnos s vjerovnikom, dokumetirajte da ste mu omogucavali da bude duzan i preko dogovorenog roka te da pritom niste niti prijetili tuzbama ili kaznenim progonom nego tolerirali njegovo stanje, poznanstvo i slicno sto moze ukazati da niste pronasli "zrtvu" vec da ste osobu smatrali prijateljem i u tom kontekstu se s njoj dogovorili to sto ste dogovorili.

 

Najbolje od svega, a sada ne ulazim u mogucnosti, bi bilo da vec sada u istraznom postupku prinesete dokaz da ste napravili povrat posudbe. Kazete da posjedujete nekretnine, probajte rjesiti neku prihvatljivu i brzu kreditnu liniju. Uz postojanje onih dokaza koje sam spominjao gore i izvrsenog povrata postoji mogucnost da odvjetnistvo odustane od progona. Tada bi ostecenik imao mogucnost preuzeti kazneni progon sto ako je narav vaseg odnosa bila koliko toliko korektna i uz izvrsen povrat mislim da vise nebi imao motiva te bi i on odustao. Cak i da krene u progon samostalno, odustajanje od progona i nepostojanje imovinskopravnog zahtjeva te dokaze koje kazete da posjedujete, ishod bi vjerovatno bio na vasoj strani. Na te okolnosti bi ga mogao upozoriti i njegov odvjetnik.

 

Povrat sam vam spomenuo zato jer je kamata na kredite bitno manja od zakonom zajamcene kamate koja je nedvojbeno pravo vjerovnika, odvjetnickih troskova koji su veliki (vasi ali i troskovi protustrane), a da ne zaboravimo i mogucnost kaznjavanja koje za sobom povlaci brojne otegotne okolnosti u vasem daljnjem zivotu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija