Jump to content

Povreda na radu i preraspodjela radnog vremena-SUPER HITNO


cigo1

Preporučene objave

Cjenjeni forumaši

pošto se radi o mom sinu imam nekoliko pitanja.

Zaposlen je kod poslodavca koji ima registriran obrt i doo. ima opremu za razglas irasvjetu na koncertima. Moj je sin montažer kod njega u "obrtu".

Kratak opis događaja: poslao ga je na teren u mjesto na sr. jadranu) gdje je pao i dobio napuknuća nekih dijelova ekstremirteta.:poslodavac je bio u obližnjem mjestu i nije ga zbrinuo(meni se bojao javiti jer sam pod sedativima a zna da bih odmah došao po njega) Prijatelj ga je u noči odveo u bolnicu gdje ga nisu rtg snimili ni pošteno pregledali, nego ga otpratili kao "nije to ništa". Tri je dana ležao kod prijatelja a onda je po nalogu poslodavca ćetvrtu noć morao raditi još jednu montažu u drugom mjestu. Tek petog dana je dovezen sa cijelom ekipom u zgb Na traumu sam ga vodio ja, gdje su konstatirana napuknuća. Moja pitanja su :

1. dali zbog naravi posla (nočni rad ) poslodavac (do 20 zaposlenih) mora donjeti PISANU odluku o preraspodjeli radnog vremena? (s obzirom da u tjednu nekad ne rade) Da li je poslodavac dužan platiti nočni rad u večem iznosu od onog za redovne sate.

2.Koliko neprekidno bez odmora u takvim uvijetima radnik smije raditi?(sin mi radi često i preko 20 sati i u međuvremenu vozi sa gaže na gažu).

3. Jeli poslodavac obvezan imati liječnika medicine rada prema zakonu o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu(jer se po dolasku u zagreb ispostavilo da nema ugovor sa istim).

4. nagovarao ga je da to ne prijavi kao povredu na radu i krivotvorio dužinu neprekidnog rada u zapisniku (preko 20 sati u komadu) Kakveje sankcija.

5. Može li poslodavac sam napisati "potvrdu" o položenom ispitu za rad na sigotan način a da to nije moj sin ni vidio?

6. S obzirom da se često radi na visini jeli poslodavac obvezan osposobiti radnike za siguran rad na visini i tko daje takovu svjedodžbu?

7. moj je sin kod poslodavca u "Obrtu" a pravno je tamo posao radio d.O.o poslodavca pa tako moj sin zapravo i "NIJE BIO TAMO", što je moglo da ja bila kakva nedaj bože teža povreda,katastrofalno zacršiti. U kakvom je tu prekršaju poslodavac?

 

:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cigo 1 e da probam malo pomoći.

ad1. Svi poslodavci moraju imati preraspodjelu radnog vremena ako nije uobičajeno radno vrijeme. Noćni rad je uvijek više plačen od dnevnog zbog uvijeta rada i same noći. (Možda malo pogledati Zakon o ZNR-u i ZOR-u - što kažu o ovoj temi).

ad2. Nisam siguran (zakon o ZNR i Zor-u je ovo definirao)pa neću iznjeti netočan podatak.

ad3. Svi radanici (posebno oni koji rade na visini) moraju prije početka rada imati lječničku potvrdu da su sposobni za rad na visini koju dobivaju od dr. spec medicine rada.

ad4. Krivotvorenje službenih dokumenata je kažnjivo ... za svaku ozljedu na radu poslodavac je dužan i obvezan u roku od 8 dana napisati prijavu ozljede na radu i poslati je dr.spec medicine rada skupa sa izjavama ozljeđenog i eventualnih svjedoka ozljede na radu ... u slučaju loma ili puknuća kosti ozljeda se smatra težom te je dužan u roku od 48 sati ozljedu oismeno prijaviti i inspekciji zaštite na radu u najbližoj ispostavi iste. Koliko sam skužila poslodavac od svega ovog nije ništa napravio (čuvajte medicinsku dokumentaciju , napišite izvaje te uzmite izjave svjedoka i slobodno obavjestite inspektorat ZNR-a ali prije toga obavite razgovor s poslodavcom). Bolovanje zbog ozljede na radu je plačeno 100% a i odštetni zahtjevi nisu mali (ili dogovorno s poslodavcem) - Zakon o ZNR je sve definirao.

ad5. Zakon o ZNR-u čl.76 do člNe može!!! Za izdavanje uvjerenja za rad na siguran način postoji ustanove koje su ovlaštene od strane ministarstva za izdavanje istih te nitko drugi to ne može izdati na legalan način. Vaš sin mora biti prisutan jer polaže teoretski i praktični dio ispita te nakon uspješno položenog ispita poslodavac dobiva uvjerenje za radnika da je sposoban za rad na siguran način.

ad6. Isto kao i pod ad5. Poslodavac po zakonu ne smije poslati radnika da radi na visini ako nije osposobljen za to. Kazna za to je opisana u zakonu o ZNR-u čl.108.

ad7. Mora postojati međusobni ugovor o podizvođenju radova između d.O.o. i obrta

 

Sve u svemu dobro proučiti Zakon o ZNR-u jer on je sve definirao (NN br. 59/96. ,94/96.,114/03.,100/04.,86/08. ,116/08. i 75/09. – pročišćeni tekst) a posebno Čl.76 do 86. (OBVEZE I PRAVA RADNIKA, OBRAZOVANJE I OSPOSOBLJAVANJE IZ ZAŠTITE NA RADU, SLUŽBA MEDICINE RADA)

 

Nadam se da sam bar malo pomogao

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lucidni,

neizmjerna ti hvala. Ovaj je portal čudo. i hvala onima čija je ideja taj sad naš portal bio.

Evo još nešto pa nek čuju poslodavci koji stalno pričaju o tome kako ih je prenaglašeno proglašavam vinovnicima sveg lošeg što se događa u odnosima poslodavac posloprimac.

 

Nakon isteka bolovanja zbod ozljede na radu moj je sin poslodavcu zbog njegove nebrige poslao prijedlog sporazumnog prestanka radnog odnosa sa otkaznim rokom od 3 mjeseca,kako bi mu obučio nove radnike i kako ga nebi ostavio na cjedilu. Mali je otvorio vlastiti obrt i odlučio da poslove radi uslužno bez da je vezan za kretene koji ne misle ništa do samo o sebi i svojoj koristi. Kod tog poslodavca imao je prvi ugovor od o1. o7.2007g na neodređeno vrijeme. Nakon 3 mjeseca rad bio je "unaprijeđen u glavno montera rasvjete" i praktički je zbog svojih sklonosti perfekciji u izvršenju zadataka postao nezamjenjiv u radu kojim se bavi njegova firma, Njegove su vrijednosti nakon nekog vremena prepoznali svi komitenti njegovog poslodavca (osim poslodvca za kog je rdio i mnogi su tražili da prijeđe u njihove firme što je uporno odbijao (to mu je valjda od roda-zadana riječ je za mene pa i za njega ZAKON). Mali je u ugovoru (prvom) imao klauzlu u kojoj je pisalo da ako se ugovor prekine od njegove strane godinu dana nakon potpisivanja da je dužan poslodavcu isplatiti 50.000 kn. na ime stručnog osposobljavanj, Za koje njegov poslodavac nema licencu -Znaći osposobljavanja nije ni bilo).Kad je poslodavac vidio kakve mali kvalitete ima uvlio mu je na potpis na brzinu u prolazu 28.05. 2008 NOVI ugovor opet sa istom klauzulom što je mali (upozorio sam ga da nepotpiše) -potpisao.

E sad se u 7 mj dogodila povreda na radu i mali želi otići te se dogaovara s poslodavcem o sporazumu. Ali ne poslodavac neće normalan sporazum on daje prijedlog s

"sporazuma u kojem traži zabranu utekmice radi onih 50.000 kn retroaktivno 17 mjeseci nakon prestanka ugovora pod prijetnjom nepoštivanja sa kaznom od 100.000 kn.

E to je prevršilo svaku mjeru. Ja sam sastavio IZVANREDNI,na tri stranice. Sve sam tamo nabrojao iz ZOR-a, ZZNR (ne sve kod nekih si mi sad ti pomogla)ZOO-a. Mali je jučer bio kod poslodavca i postavio muultimatum ILI sporazumni koji mu je predložio ILI izvanredni koji mu je ostavio na stolu. Pošto naravno poslodavca ne interesirju njegove obveze i nije se nadao takvoj reakciji morao je do odvjetnika. Odvjetnik jučer zove malog da se dogovore. Mali na poštu šalje izvanredni i ukoliko danas poslodavac ne potpiše sporazumni ide na inspekciju rada. Na žalost tako moramo gubiti energiju i vrijeme jer neki ne shvačaju da u ugovorima i zakonu postoje dvije ravnopravne strane.

E a poslodvac je previdio još jednu važnu stvar. Moj

je sin moje djete i uvijek će to biti. Doveo ga je u životnu opasnost. Mogao je isktvariti od unutarnjih ozljeda. Nije ga naterenu zbrinuo nego je sa slomljenim rebrom morao raditi tri dana nakon ozljede. Da me mali zvao kad se povrijedio došao bih u šibenik po njega ali nije jer sam na lijekovima(depresija) i zbog šikane svog poslodavca. Šta taj poslodavac misli što bi mu ja učinio da mi se nadaj Bože jedincu što dogodilo,da je ostao invalid ili slučajno ....ne smijem pomisliti dobio sepsu i umro. Bolje da ne zna! Naježim se kad se sjetim kaj bi to bilo. Eto dk. tako poslodavci vode brigu o svojim dobrim radnicima.To su ti oni koji hodaju po Šlamnigima i kurče se i razmeću novcima koji im drugi zarađuju. A ja ću ovoga "oguliti do gole kože i svu lovu dati u humanitarne svrhe. E to ćemo mij sin ija napraviti!!!!!!!!

 

:zao::-D:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija