Jump to content

Porezi za vrijeme bolovanja


free_soul

Preporučene objave

Nekoliko pitanja vezano uz poreze i bio bih zahvalan na argumetiranim odgovorima po mogućnosti potkrijepljenim zakonskim odredbama:

 

Dakle ovako...

 

Kada je radnik na bolovanju prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju poslodavac na svoj teret isplaćuje NAKNADU PLAĆE za prvih 42 dana trajanja bolovanja, a od 43. dana na dalje to pada na teret HZZO odnosno državnog proračuna.

 

Minimalni iznos naknade koji je propisan da se treba isplatiti iznosi 70% osnovice.

 

 

E sad...

 

 

1. Da li se ta NAKNADA PLAĆE (prvih 42 dana) smatra dohotkom od nesamostalne djelatnosti i da li podliježe oporezivanju na temelju poreza na dohodak?

 

2. Da li se na tu NAKNADU PLAĆE treba obračunati krizni porez?

 

3. Da li se na NAKNADU PLAĆE obračunavaju i lokalni porezi i prirezi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor na sva tri pitanja je da.

 

Naknada plaće za vrijeme bolovanja koja se isplaćuje na teret poslodavca obračunava se u bruto iznosu i na nju se obračunavaju svi redovni porezi, prirezi i doprinosi, uključujući i posebni porez na pleće, mirovine i druga primanja - poznatiji kao krizni porez - ukoliko je neto iznos tako obračunate naknade veći od 3.000, odnosno 6.000 kn.

 

Naknada plaće za vrijeme bolovanja koja se isplaćuje na teret HZZO-a nakon 42. dana je neoporeziva i obračunava se u neto iznosu, na nju se ne plaćaju porezi i doprinosi. Vaša firma može imati ugovor s HZZO-om i isplaćivati tu naknadu svojim zaposlenicima (u netu, kako sam navela), podnijeti zahtjev HZZO-u za refundaciju te pričekati povrat kojih 45 dana.

 

 

Pravni temelj za gore navedeno je Pravilnik o porezu na dohodak, čl. 11, st.2, t.7:

 

 

Primicima od nesamostalnog rada (plaćom) smatraju se i isplate naknada radnicima odnosno osobama koje ostvaruju primitke iz članka 14. stavka 1. i članka 14. stavka 3. Zakona po osnovi:

...primitaka koje poslodavac i isplatitelj primitka od nesamostalnog rada (plaće) isplaćuje radnicima i osobama koje ostvaruju primitke iz članka 14. stavka 1. i članka 14. stavka 3. Zakona iz svojih sredstava i na svoj teret kao naknadu u slučaju spriječenosti za rad zbog bolesti i povreda...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naknada za bolovanje koju poslodavac isplaćuje na teret svojih sredstava (prvih 42 dana) obračunava se oporezivi primitak od nesamostalnog rada, tj. od bruto iznos naknade obračunavaju se doprinosi (na primitak i iz primitka), porez na dohodak, prirez i posebni porez na primitak od nesamostalnog rada nakon izdataka i predujma poreza na dohodak i prireza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija