Jump to content

Gradska uprava - moja prava


Bamby222

Preporučene objave

dragi forumaši pomogli ste mi već u dijelu Obiteljskog prava i da nije bilo vas ne bi znala niti napravila pola stvari na koje imam pravo.

ovaj puta molim da me netko doslovno uputi kako da se ponašam i odreagiram u situaciji koja me snašla na poslu.

 

naime, radim kao tajnica (adm. referent) u gradskoj upravi već punih 15 godina. od toga 13 godina u jednom odjelu iz kojeg su me maknuli kada je na vlast došla nova stranka. od tada sam 2 godine radila kao tajnica zamjenika gradonačelnika i samog gradonačelnika. tada sam dobila rješenje koje je praktički izmišljeno i nije pilo vodu. da je bilo tko došao i vidio koje rješenje imam letjela bih samo tako ni kriva ni dužna. nakon toga tajnica drugog odjela odlazi u mirovimžnu i to mjesto ostaje slobodno. dobivam rješenje o rasporedu na to radno mjesto. radim u tom odjelu od ožujka ove godine.

nakon reorganizacije (opet politika, vlast, skidanje s funkcija postojećih pročelnika i zamjena za druge i sl) u odjel nam dolazi nova pročelnica. uporedo s tim jedan od zamjenika gradonačelnika traži da i on ima svoju tajnicu.

ona dogovara s gradonačelnikom da djevojka koja u upravi radi na ugovor o djelu nekih par mjeseci u novoj sistematizaciji dobije moje rješenje i ugovor na neodređeno vrijeme, a da mene postave kao tajnicu zamjeniku gradonačelnika. napisala sam molbu da me ostave na mom radnom mjestu te da molim obrazloženje za to što mi mijenjaju rješenje.

drugo: ona dolazi u odjel i obavještava sve djelatnike da je ta djevojka njihova nova tajnica te od tog dana trpim ignoriranje od strane nove pročelnice po pitanju davanja radnih zadataka. morala sam sve spise predati toj djevojci i sada sjedim s njom u kancelariji i ne radim NIŠTA! kakva prava imam? obratila sam se svojoj odvjetnici, sindikatu i kadroviku. svi me uvjeravaju da moram reagirati ali nitko mi nezna reći na koji način. da napišem neku pritužbu i u kojem obliku?

HVALA i sori na dugom postu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko ste dobili novo rješenje o postavljanju na novo radno mjesto i na isto u otvorenom roku zatražili da vas se ostavi na novom radnom mjestu, morate čekati odgovor.

 

Čak i stručna služba gradonačelnika odgovoara Ministarstvu uprave (koje je nadležno za vaš slučaj)

 

Ukoliko "trpite" degradaciju od nestručne osobe, obratite se nadležnom Ministarstvu radi nemogućnosti rješavanja vašeg problema u vašoj vlastitoj "kući", ali naravno čekajte odgovor na vašu zamolbu, što je u ovom slučaju trebao biti prigovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru..

nisam još dobila "novo" rješenje nego imam ovo postojeće koje ignoriraju pa sam radi toga pisala gradonačelniku nešto u obliku "molbe". "novo" rješenje mi se tek sprema, a kada ga dobijem sindikalisti mi kažu da ga ne potpisujem već da se na njega žalim. jel tako trebam napraviti?

šta se degradacije tiče morala bi i tu hitno reagirati jer bez obzira što imam rješenje za svoje radno mjesto moja šefica je izabrala drugu tajnicu kojoj sad daje zadatke a mene ignorira. sve to iz osobnih interesa koji mene kao djelatnicu i profesionalku uopče ne zanimaju. uz to što želim ZADRŽATI svoje radno mjesto želim i dokazati da ne može svatko tko dođe kao pročelnik/ca u bilo koji odjel u gradskoj upravi doslovno brisati ljude koje je zatekla i postavljati na njihovo radno mjesto osobe koje ovdje rade na određeno vrijeme putem ugovora koji se produžuje svaka 3 mjeseca! to je koma

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle zanima me:

1) kako sastaviti pritužbu o uznemiravanju (samo sam usmeno obavještena da više ne smijem raditi posao za koji imam Rješenje)

2) ako i kada mi uruče Rješenje o rasporedu na novo radno mjesto da li sama pišem Žalbu ili se mogu obratiti svojoj odvjetnici

3) pošto planiraju za djelatnicu iz teksta raspoisati natječaj na moje sadašnje radno mjesto, mogu li se upravo JA javiti na taj natječaj i imam li prednost u tom slučaju obzirom da ona ovdje radi na Ugovor o djelu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bamby222 je napisao:

dakle zanima me:

1) kako sastaviti pritužbu o uznemiravanju (samo sam usmeno obavještena da više ne smijem raditi posao za koji imam Rješenje)

2) ako i kada mi uruče Rješenje o rasporedu na novo radno mjesto da li sama pišem Žalbu ili se mogu obratiti svojoj odvjetnici

3) pošto planiraju za djelatnicu iz teksta raspoisati natječaj na moje sadašnje radno mjesto, mogu li se upravo JA javiti na taj natječaj i imam li prednost u tom slučaju obzirom da ona ovdje radi na Ugovor o djelu?

 

Zasnivanje i prestanak rada službenika i namještenika gradskih upravnih tijela, prava na rad i po osnovi rada u djelokrugu su rada Stručne službe gradonačelnika, Odjela za kadrovske i personalne poslove.

Na prava, obveze i odgovornosti kao i na druga pitanja od značenja za rad službenika i namještenika u gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba primjenjuje se:

- Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine, broj 86/08),

- Kolektivni ugovor za službenike i namještenike u gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba, broj 20/05), te

- Zakon o radu (38/95, 54/95, 65/95, 17/01, 82/01, 114/03, 142/03, 30/04, 137/04- pročišćeni tekst i 68/05–Odluka Ustavnog suda broj: U-I-2776/2003) na pitanja koja nisu uređena Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba.

Opći uvjeti za prijam službenika i namještenika su:

- punoljetnost,

- hrvatsko državljanstvo i

- zdravstvena sposobnost za obavljanje poslova radnog mjesta na koje se osoba prima.

 

Posebni uvjeti za prijam službenika i namještenika: propisuju se pravilnikom o unutarnjem redu (određena stručna sprema i struka, radno iskustvo na odgovarajućim poslovima, položen državni stručni ispit, znanje određenog stranog jezika, posebna znanja, sposobnosti i vještine, posebna zdravstvena sposobnost i dr.)

Obvezni posebni uvjet za prijam u službu i raspored na radno mjesto su odgovarajuća stručna sprema i struka.

 

Zapreke za prijam:

U službu ne može biti primljena osoba protiv koje se vodi kazneni postupak ili koja je pravomoćno osuđena za kazneno djelo iz članka 15. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, osim ako je nastupila rehabilitacija u skladu s posebnim zakonom.

Ostale zapreke

U službu ne može biti primljena osoba:

- kojoj je prestala služba u upravnom tijelu lokalne jedinice zbog teške povrede službene dužnosti, u razdoblju od četiri godine od prestanka službe, te

- kojoj je prestala služba u upravnom tijelu lokalne jedinice zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu, u razdoblju od četiri godine od prestanka službe.

Prethodna provjera znanja i sposobnosti:

Kandidati koji ispunjavaju formalne uvjete iz natječaja pristupaju prethodnoj provjeri znanja i sposobnosti putem pisanog testiranja i intervjua, a po potrebi i putem provjere praktičnog rada na određenim poslovima. Za svaki dio provjere kandidatu se dodjeljuje određen broj bodova od 1 do 10.

Intervju se provodi samo s kandidatima koji su ostvarili najmanje 50% ukupnog broja bodova na testiranju i provjeri praktičnog rada, ako je ta provjera provedena.

Smatra se da je kandidat, koji nije pristupio prethodnoj provjeri znanja, povukao prijavu na natječaj.

Vrijeme održavanja prethodne provjere znanja i sposobnosti objavljuje se na web stranici www.zagreb.hr i na oglasnoj ploči na adresi Zagreb, Trg S. Radića 1, najmanje pet dana prije održavanja provjere.

 

Nakon prethodne provjere znanja i sposobnosti kandidata povjerenstvo za provedbu natječaja utvrđuje rang – listu kandidata prema ukupnom broju ostvarenih bodova.

Povjerenstvo za provedbu natječaja dostavlja izvješće o provedenom postupku i rang – listu kandidata pročelniku upravnog tijela.

Pročelnik upravnog tijela donosi rješenje o prijmu u službu izabranog kandidata najkasnije u roku 60 dana od isteka roka za podnošenja prijava.

Rješenje o prijmu u službu izabranog kandidata dostavlja se kandidatima prijavljenim na natječaj, odnosno oglas. Kandidat koji nije primljen u službu može podnijeti žalbu tijelu nadležnom za rješavanje i u rokovima kako je to propisano člancima 25. i 29. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Po raspisanom natječaju ne mora se izvršiti izbor, ali se u tom slučaju donosi odluka o poništenju natječaja, protiv koje odluke nije dopušteno podnošenje pravnih lijekova.

Po konačnosti rješenja o prijamu u službu donosi se rješenje o rasporedu. Kandidat primljen u službu postaje službenik, odnosno namještenik, i počinje ostvarivati prava u vezi sa službom danom početka rada, utvrđenim rješenjem o rasporedu

Službenici u gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba moraju položiti državni stručni ispit. Namještenici ne polažu državni stručni ispit.

Državni stručni ispit polaže se pred državnom ispitnom komisijom koja se ustrojava pri središnjem tijelu državne uprave nadležnom za službeničke odnose.

Osoba koja u vrijeme prijma u službu ima potrebno radno iskustvo na odgovarajućim poslovima, a nema položen državni stručni ispit, može se primiti u službu i rasporediti na radno mjesto, pod uvjetom da ispit položi u roku godine dana od prijma u službu.

Službeniku koji u utvrđenom roku ne položi državni stručni ispit prestaje služba istekom roka u kojem je bio obvezan položiti državni stručni ispit.

 

1.) prigovor šaljete gradskom kontrolnom uredu, po potrebi i Ministarstvu uprave a radi mobinga itd

2.)Možete ju sami pisati ili dati odvjetnici.

3.)možete se javiti na natječaj ali nemoraju uzeti u obzir vaše sadašnje iskustvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na tako detaljnom i jasnom odgovoru,

posjetila sam jučer odvjetnika koji mi je savjetovao da ne poduzimam ništa ako mislim zadržati bilo kakav posao u upravi te ako već baš moram neka svoj prigovor tj zahtjev za zaštitu dostojanstva predam sindikatu.

u biti čitam iskustva ostalih i nažalost ne vidim da je itko uspio riješiti svoj problem. poslodavci se uvijek zaštite do te mjere da mogu napraviti što hoće.

još jednom zahvaljujem na trudu i odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija