Jump to content

povrat poreza za djecu van Hrvatske


katomipr

Preporučene objave

Poštovani! molim Vas za savjet. radi se o sljedećem: moj suprug radi 4 godine u Dubrovniku, gdje ima uobičajeno boravište. Državljanin je Republike Hrvatske,ima BiH osobnu. ja i djeca živimo u BiH, imamo domovnice.Ja sam nezaposlena, a djeca idu u školu u BiH, o čemu smo uredno dostavili potvrde.

Sad je iz porezne uprave ispostave Dubrovnik dobio obavijest da na mene i djecu ne može dobiti povrat poreza, jer, iako je on rezident, mi smo nerezidenti. Nije mi jasno što mi imamo s pojmom nerezidenti, jer nismo porezni obveznici.Da li su iz porezne uprave pogriješili i da li moj suprug ima pravo povrata poreza za mene i djecu. napominjem da nam je on jedini hranitelj i izvor prihoda.

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se suprug vodi kao hrvatski rezident, onda ima pravo na uvećanje osobnog odbitka za vas i djecu koji živite u inozemstvu:

" Rezident može koristiti osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu koji žive u inozemstvu.

U tom slučaju obvezan je dokazati da postoje uvjeti za korištenje tog dijela osobnog odbitka (uzdržavanim članovima oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici koji se ne smatraju dohotkom na godišnjoj razini ne prelaze 10.200,00 kuna za 2008. godinu ), odnosno predočiti o tome isprave koje je izdalo nadležno tijelo u inozemstvu."

Ako se suprug vodi kao nerezident, nema pravo na korištenje olakšica za uzdržavane članove obitelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

opet ja!

na rješenju piše da me odbijaju zbog nepotpune dokumentacije i da sam nerezident. usmeno su mi rekli da će, ako se budem žalio, tražiti da im vratim i novac koji su mi prošle godine isplatili. ispada da su zagubili moju potvrdu o boravištu, koju sam im uredno dostavio. tražili su mi je opet i kada sam je donio, djelatnica u poreznoj upravi nije uopće mogla da nađe moj spis pa jje rekla da će potvrdu priložiti kasnije. očito da ju je opet zagubila.

moje pitanje je sljedeće: ako me je upisala kao nerezidenta, kako se mogu opet prebaciti u rezidenta i da li tada imam pravo odmah na povrat poreza za suprugu i djecu. napominjem da sam u Dubrovniku prijavljen na boravištu već više od pet godina i stalno sam na istoj adresi. znači, imam uobičajeno boravište.

unaprijed se zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prouči Zakon o dohodku NN 177/04,73/08

 

rezident -ima prebivališteili boravište u RH

nerezident -nema prebivalište u RH

 

potvrda o prijavi boravka dostavlja se poreznoj upravi tako da ti na kopiju iste potvrde porezna žigom potvrdi primitak potvrde ili da im potvrdu pošalješ poštom ,preporučeno i sa povratnicom(potvrdu i povratnicu čuvaš kao dokaz da su primili potvrdu)

 

ukoliko nemaju potvrde o prijavi boravka u policiji izvadite prikaz prijava o boravku i kopiju iste potvrde dostavite poreznojna na navedeni način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Moja obitelj živi u Njemačkoj a ja radim u Hrvatskoj i ovdje mi je prebivalište. Žena je na trogodišnjem porodiljnom dopustu i prima dječiji doplatak i porodiljnu naknadu (znači trenutno ne radi). Da li ta primanja spadaju u "(uzdržavanim članovima oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici koji se ne smatraju dohotkom na godišnjoj razini ne prelaze 10.200,00 kuna)" i da li mogu klince prijaviti kao poreznu olakšicu?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija