Jump to content

Ostavinska - nasljeđivanje zemljišta : vlastovnica , teretovnica i udjeli


rjukic

Preporučene objave

Molim za pomoć.

Uskoro će biti ostavinska, na kojoj će, između ostalog, biti i pitanje zemljišta u Zagrebu.

Probavio sam z.k. izvatke i izvadak iz katastra.

Molim da mi neko pojasni sljedeće:

u "B" odjelu izvatka - VLASTOVNICA - upisano je "društveno vlasništvo" sa udjelom 1/1.

U "C" odjelu izvatka - TERETOVNICA - kao posljednji upisani vodi se moj deda, s naznakom 37/142 dijela.

Molio bih nekoga da mi pomogne i objasni što ovo znači s obzirom da će uskoro ostavinska nakon smrti dede, i da li je istu zemlju moguće prodati (što znači "37/142 dijela" u teretovnici)?

Hvala.

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, nažalost nema lijepih vijesti za vas po pitanju stjecanja suvlasništva poslije ostavinske rasprave. Da, suvlasništva a ne vlasništva.

Upravo onaj "37/142" famozni znači da NA toj čestici ima ukupno 142 suvlasnika od kojih je vaš djed suvlasnik u 37 dijelova dok ostalih 105 trebate naći..

 

I ne vjerujem da je to navedeno u "TERETOVNICI" osim ako ti suvlasnici ne polažu pravo na doživotno uživanje,

Uglavnom ako je vrijednost nekretnine mala, moj savjet je da nakon ostavine vaš dio koji će iznositi upravo 37/142 dijela (ukoliko ste jedini nasljednik) jednostavno zaboravite.

Troškovi razvrgnuća suvlasništva i jednostavno taj postupak neće bit nimalo lak da ne kažem nemoguć.

I još jedno???

Dali ste vi uopće nasljednik pošto poslije djedove smrti njegovi nasljednici postoje prvo njegova supruga (ako je živa) te njegova djeca (vaš otac i njegova braća i sestre)

Dakle ako je itko od prvih njegovih nasljednika iz tog stabla živ, vi nemate pravo na nikakvo nasljedstvo.

Good luck!

Mike

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suvlasnički udio od 37/142 označava dio cijeloga koji pripada suvlasniku (približno nešto manje od 1/3 cijeloga što i ne mora biti tako mali dio ako se radi o većem zemljištu), a iz toga se nikako ne može vidjeti koliko ima drugih suvlasnika. Može biti i jedan, koji ima 105/142, a može ih biti i više.

 

Svi suvlasnici su vidljivi u z.k. ulošku. Međutim, za potrebe ostavinskog postupka z.k. odjel može izdati izvadak iz kojeg je vidljivo samo vlasništvo ostavitelja, jer je to jedino relevantno za ostavinski postupak, pa drugi suvlasnici nisu vidljivi.

 

Dakle, trebate pribaviti cjeloviti z.k. izvadak da biste vidjeli koji su drugi suvlasnici i koliko ih ima, a vjerojatno ga možete vidjeti i putem Web-a.

 

Što se tiče društvenog vlasništva, ako se radi o slučaju da je upisano pravo korištenja za određenu osobu, može se zatražiti brisanje tog vlasništva u korist te osobe odnosno njezinih nasljednika. Treba samo podnijeti jednostavni zahtjev i upis se vrši bez nekog posebnog postupka. No, treba vidjeti točno kojim temeljem je upisano društveno vlasništvo, ima li na tom zemljištu zgrada u privatnom vlasništvu ili nešto slično.

 

Nakon što to obavite, možete slobodno prodati svoj suvlasnički idealni dio, ili možete ići u razvrgnuće vlasništva. Ako se svi suvlasnici slože, razvrgnuće je vrlo jednostavno, a možete i zajedno prodati cijelu nekretninu i podijeliti novac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rjukic je napisao:

Molim za pomoć.

Uskoro će biti ostavinska, na kojoj će, između ostalog, biti i pitanje zemljišta u Zagrebu.

Probavio sam z.k. izvatke i izvadak iz katastra.

 

Obzirom da je zemljište u Zagrebu...

Je li u katastru vlasništvo djeda iskazano kao jedna manja čestica,isključivo u njegovom korištenju (čest slučaj u gradskim sredinama), ili isto kao i u gruntovnici?

Ako je prvi slučaj, može se pokrenuti z.k. ispravni postupak, tj. postupak usklađivanja katastra i gruntovnice. Tim postupkom , ovisno i o drugim okolnostima, može se izdvojiti suvlasnički dio jer je u katastru točno definirano tko koristi koji dio nekretnine.

 

Inače, u ovakvim suvlasništvima često je praktički nemoguće pronaći druge suvlasnike. Zadnji upisi stari su desetke godina, upisani vlasnici većinom pokojni, njihove adrese iz z.k. više ne postoje...

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Poštovani,

trebala bi informaciju..

Naime, djed je umro i u nasljedstvo je ostavio zemlju (oranice, livade i šumu), ali i dugovanje koje je otplaćivao preko mirovine (ovrha).Baka će se odreći nasljedstva u svoje ime,ali će ga mama preuzeti,a time i to dugovanje.Moje pitanje je prema kojem principu se utvrđuje vrijednost te zemlje s obzirom da imam informaciju da mama u tom slucaju nasljedjuje to dugovanje do visine vrijednosti te zemlje.Nadam se da sam dobro objasnila. Zemlja se nalazi u Krapinsko-zagorskoj županiji.Nema nekretnine,samo zemlju.

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

37/142 znači da 1/1 jeste 142/142 , Vašem djedu pripada 37/ udjela od 142 .U gruntovnici izvadite vlasnički list i vidite kome pripadaju ostali udjeli .Nikako ne znači da postoje još 105 suvlasnika . Na internetu u kucajte u trežilici pravosudje.hr ,pa e-izvadak i dalje Vas vodi

do glavne knjige , suda , k.općine ,pa ćete ukucati broj čestice i vidjeti koji su suvlasnici.

Sigurno je da ih nema 142 kako je u prednjem postu navedeno.

Ako je Vaš otac živ onda je on nasljednik,a ako nije tada umjesto oca dolaze njegovi nasljednici.

Kada se upišete u ZK tada možete prodati tj. slobodno raspolagati tom nekretninom.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 godina kasnije...

Postovani,

molim za pomoc. Prvo cu se izviniti za moje greske na hrvatskom jeziko. Ja sam roden i zivim u njemackoj.

Kod mene je slican slucaj: izvadak iz katastra ima vlasnika u odjelu B ali moja obitelj koristi tu zemlju vec dugo vremena.

Moj dida i pradida su vec koristili tu zemlju i uvedeni su u odjelu C. 

Tu stoji "...uknjizuje se na teret cestice zemlje pravo obdjelavati je uzajedno doklen god loza traje primati 3/4 tri cetvrtine plodova iskati naknadu od 3/4 tri cetvrtine kmetskih poboljsanja pravo odpravljenja sa zemlje ostaviti svojim bastinicim tezacke razloge ustupiti ili prodati i trecima, a na korist ..."

Molim Vas da mi neko objasni sto ovo znaci ? koliko dugo je to pravo koristenja ili je moguce i vlasnistvo ? zemlja je dosta velika i isplatio bi se trud.

Hvala.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija