Jump to content

Tužba bez pravne osnove


Maja0411

Preporučene objave

Poštovani,

zanima me može li Centar za strane jezike koji sam pohađala tužiti i mene i moju majku (kao jamca) za neplaćanje određene svote novca u slučaju odustajanja od tečaja?

Duga je priča, al da ne duljim : studentica sam i kao takva pri upisu sam trebala imati jamca, međutim kako moja mama ne živi u Zagrebu gdje sam ja pohađala tečaj, u Centru su mi rekli da se mama može naknadno potpisati. Mama nikada nije potpisala! Dogodio se niz okolnosti zbog kojih tuže ne samo mene, već i moju bolesnu majku, koja nigdje nije potpisala da jamči za moje uplate. Uz to, razlog odustajanja od tečaja bila je mamina teška bolest i kao takvu, izmaltretirali su je zivkajući na telefon dok se liječila od bolesti.

Dakle, zanima je jel imaju pravo na to,znači, da tuže bolesnu osobu bez ikakve pravne osnove. Jel može moja majka sada njih tužiti za nanošenje duševne boli ?

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužiti se može uvijek, sa i bez pravne osnove, a sud odlučuje da li je pravna osnova valjana i hoće li temeljem nje tužbeni zahtjev prihvatiti ili odbiti. Ne možete nekoga spriječiti da Vas tuži, nego da taj spor dobije.

 

U konkretnom slučaju moguće je da oni smatraju da postoji implicitni pravni odnos, odnosno da smatraju da ste pohađanjem tečaja prihvatili ugovorne obaveze, a možda samo prijete tužbom ne bi li takvim pritiskom naplatili svoja potraživanja, pretpostavljajući da ste pravno neuki.

 

Uostalom, nešto ste valjda i potpisali i trebalo bi vidjeti detalje ugovora koji ste potpisali te druge okolnosti da se procijeni mogu li uspjeti u tužbi.

 

Općenito, ako su Vam pružili neku uslugu, imaju pravo na naplatu. Prihvaćanje teških okolnosti u kojima ste se našli kao odustajanje od potraživanja može biti lijepa gesta, ali ne mora biti obaveza ako nije ugovoreno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija