Jump to content

nepoštivanje kolektivnog u. i zakona o radu


fizikalac047

Preporučene objave

Radim u tvrtki u vlasništvu grada ali imamo direktora kauboja koji se ponaša kao da je njegova.

Najviše problema imamo sa neplačenjem prekovremenog rada.Prema kolektivnom ugovoru imamo 40 satni radni tjedan a sve preko toga pretvara nam u slobodne dane.Primjerice proteklih godina jedva smo se izborili da nam plati Božić i onda vam se dogodi da vam smjena zimske službe počne u 22 sata na Badnjak i završava na Božić u 6 ujutro i dobijete 6 sati plačeno.Krasna motivacija,blagdan s obitelji-neprocjenjivo.

Isti slučaj je i sa tumačenjem nekih drugih odredaba koletivnog ugovora.Ženama je zajamčena mamografija i ginekološki pregled svake godine a na pregled idu samo "starlete" iz uprave i direktor.Kroz godinu smo imali barem desetak preraspodjela radnog vremena-radile su se subote a na odlukama o preraspodjeli je pisalo da će se za uzvrat u 10. i 11. mjesecu raditi skračeno.ljudi su subote odradili,godina je prošla a nije se radilo kraće.

i još hrpa sličnih problma.

 

Moje pitanje je kako se boriti protiv toga? :misli:

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fizikalac pozzzzzzz,

vi možete ulžiti zahtjev za Zaštitu prava koji ćete poslodavcu uputiti poštom sa povratnicom. Predhodno je potrebno da se konzultirate sa sindikatiom i konačno ako oni ne ishode ništa onda predstavniku poslodavca (kauboju) usmeno izložit Zahtjev.

Zahtjev se naravno treba odnositi na kršenja vaših prava od strane poslodavca.

S obzirom da vam je Kol.ugovorom zajamčeno korištenja slobodnoh dana kao kompenzacija za prekovremeni rad i rad na dane koje zakon određuje neradnima ašto je regulirano čl.41 ZOR-a( što kaže čl.41 vezano za prekovremeni rad pročitajte u predhodnom postu), vi ćete poslodavcu postaviti rok do kojeg želite da Vam to omoguči il da vam shodno zakonu o radu prema čl.92 plati taj prekovr rad i rad blagdanom,uvečanom isplatom prema pomenutom članku. Zakon o radu ne precizira koliko je ta satnica uvečana. To mora pisati u Vašem Kol.ugovoru. Ne piše li a poslodavac Vam ne omogući korištenje slobodnih dana isto bi bilo protivno Zakonu koji je izričit untvrdnji da Vam kolektivni ugovor (ili koji drugi dokument-pravilnik o radu, vaš ugovor) može samo osuigorati ista ili veća prava u odnosu na ona utvrđena Zakonom o radu.

Nadalje što se tiće Vaših prva koja se tiću sistematskih pregleda a na poštivanje kojh se poslodavac obvezao, svojim vas je postupcima doveo u najednakopravan položej sa drugim djelatnicima što se može smatrati i diskriminacijo dali po društvenom položaju,socijalnom ili kojem drugom vezano za čl.2. Zakona o radu koji zabranjuje diskriminaciju takove vrste. Osim ovoga on je postupio suprotno čl.28.Zakona o radu koji govori o obvezi poslodavca na zaštitu zdravlja i dostojanstva svojih djelatnika.

Napomenut ćete poslodavcu ne udovolji li Vašim opravdanim zahtjevima kako ćete biti prosiljeni obratiti se nadležnim državnim institucijama.

Dakle ukoliko ne prođu vaši dogovori sa inaima vi ćete Zahtjev uputiti pismeno poslodavcu.

Poslodavac bi vam mogao odgovoriti(ali i ne mora) u roku 15 dana. Ukoliko vam ne odgovori ili odgovori negativno vio ćete se obratiti inspekviji rada odmah a tužbom sudu i roku od narednih 15 dana.

Eto toliko za sad. Pišem to drugu put. Prvi je valjda bio predug i dugo je trajalo.

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija