Jump to content

Invalidska mirovina - komulirani uzrok


octavarium

Preporučene objave

Pozdrav svima, molio bih malu pomoć ukoliko je netko imao sličan slučaj.

Hrvatski branitelj, DVO sa statusom HRVI, rješenjem zdravstvene komisije MORH-a proglašen nesposobnim za DVS s pravom na invalidsku mirovinu.

Prvim rješenjem HZMO-a priznato mi je pravo na inv. mirovinu zbog prof. nesposobnosti za rad temeljem zakona o pravima iz mirov. osiguranja DVO, PS i OSO.

Izračun mirovine je izvršen je temeljem tog zakona bez priznavanja statusa branitelja i HRVI.

Na to rješenje uložena je žalba, te je središnja služba HZMO-a djelomično uvažila žalbu te priznaju prava na inv. mirovinu zbog prof nesp. za rad gjde je uzrok inv. 50% posljedica rata, a 50% izvan rata - kumulirani uzrok.

Temeljem tog rješenja Područna služba donosi novo rješenje hrvatskom branitelju s pravom na invalidsku mirovinu zbog prof. nesp. za rad kumulirani uzrok 50%/50%.

 

Rješenje nigdje ne spominje status DVO tako da mi je 50% mirovine izračunato po zakonu o Hrvatskim braniteljima, a 50% po civilnom zakonu o mirovinskom osig.

Smatram da bi izračun mirovine trebao biti 50% po Zakonu o Hrv. braniteljima, a 50% po zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO PS i OSO.

 

Jesam li u pravu i što mi je dalje činiti?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

octavarium je napisao:

...

Rješenje nigdje ne spominje status DVO tako da mi je 50% mirovine izračunato po zakonu o Hrvatskim braniteljima, a 50% po civilnom zakonu o mirovinskom osig.

Smatram da bi izračun mirovine trebao biti 50% po Zakonu o Hrv. braniteljima, a 50% po zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO PS i OSO.

 

Jesam li u pravu i što mi je dalje činiti?

Dobro pročitajte rješenje u dijelu izračuna prava van okolnosti sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, inače se često događa da se izrijekom ne navodi Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO,PS i OSO ali izračun se radi po njemu -> ako izračun tog dijela nije napravljen po tom zakonu žalite se ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa i ja sam ovlaštena službena osoba..mirovina 50-50 profesionalna..i eto baš sada malo gledam riješenje civilni dio izračunat mi je na temelju odredaba članka 74 do 82 i članka 184 ZOMO-a...pa baš ču provjeriti u zakonu o mirovinsko m osiguranju gore navedene članove dali imaju kakve veze sa izračunom civilnog dijela sa statusom ovlaštene službene osobe...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ima već nekoliko godina kako se primjenjuju odredbe ZOMO a ne kvalificirane odredbe uslučaju DVO i nekad OSO danas PS. imam kolegicu koja radi u MIORH-u pa mi je to prije 2 godine pojašnjavala. po istom principu sam i ja umirtovljen 2008 negdje u ovo doba i sjećam se da me baš to zanimalo.

 

 

Način izračuna kumulirane invalidske mirovine propisan je odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju u čl. 79. st. 4, koje se primjenjuju od 18. XII. 2002 (objavljene su u »Narodnim novinama«, br. 147/02. u čl. 14. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju).

 

i to se odnosi i na DVO i na OSO ili PS

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Pozdrav svima,

 

nakon nešto više od 3mj stigla je odbijenica na napisanu žalbu.

Stoji da je mirovina dobro obračunata i da nemam pravo

na izračun 50% po Zakonu o Hrv. braniteljima, a 50% po zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO PS i OSO.

Zadnji mogući korak je upravni sud!

Imam dva rješenja kolega kojima je mirovina obračunata na taj način kao dokaz.

 

Postoji li itko tko je prošao isti proces sa upravnim sudom da može pomoći?Ili makar sa kakvim pametnim savjetom?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za djelatne vojne osobe, policijske službenike i ovlaštene službene osobe pravosuđa razmjerni dio mirovine (za dio invalidnosti koja nije u vezi s okolnostima obrane suvereniteta Republike Hrvatske) izračunava prema općim propisima, tj. na način propisan ZOMO-om (sve plaće ostvarene u radnom odnosu ulaze u obračun, pa i one ostvarene u MORH-u, MUP-u i na sudu), a ne prema Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i ovlaštenih službenika osoba («Narodne novine», br. 128/99., 129/00., 16/01. i 22/02. – u nastavku teksta: Zakon o pravima DVO, PS i OSO) koji je poseban propis.

 

Znači, rješenje je u redu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani gospodine Mraljavac,

 

kako tumačite sljedeći citat:

 

"Razmjerni dio invalidske mirovine koja se priznaje s osnova invalidnosti uzrokovanje izvan okolnosti iz Domovinskog rata obračunava se na temelju članka 75 do 78 ZOMO i članka 7 i 8 Zakona o pravima DVO, PS i OSO".

 

"Tiskanica IN-HV 4a"

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napisali ste u prvom postu:

 

.............te je središnja služba HZMO-a djelomično uvažila žalbu te priznaju prava na inv. mirovinu zbog prof nesp. za rad gjde je uzrok inv. 50% posljedica rata, a 50% izvan rata - kumulirani uzrok.

Temeljem tog rješenja Područna služba donosi novo rješenje hrvatskom branitelju s pravom na invalidsku mirovinu zbog prof. nesp. za rad kumulirani uzrok 50%/50%.............Smatram da bi izračun mirovine trebao biti 50% po Zakonu o Hrv. braniteljima, a 50% po zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO PS i OSO.

 

Vi tako smatrate, međutim neće moći tako.

 

Pročitajte dobro što sam napisao prije ona dva bumpa.

 

Evo Vam i link:

 

http://www.mirovinsko.hr/default.asp?id=1208

 

Obratite pozornost na donji dio teksta sa linka i bit će Vam sve jasno.

 

 

 

Kako bi se u narodu reklo, ne možete dobiti i ovce i novce ;

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan. Ja sam dragovoljac domovinskog rata bez statusa HVRI.Dobio sam rješenje koje glasi: Osiguraniku hrvatskom branitelju kod kojeg je dijelom zbog bolesti( 30 %)-pogoršanja bolesti-zadobiveneu obrani suvereniteta RH, a dijelom zbog posljedica bolesti (70%),zadobivene izvan okolnosti vezanih u obranu RH,nastala opća nesposobnost za rad, priznaje se pravo na invalidsku mirovinu i određuje predujam od 2330,10 kn.Danas u razgovoru s pravnicom iz mirovinskog saznao sam da sam dobio trajnu mirovinu u iznosu od visine najniže HV mirovine 2389 kn.Zanima me da li je to konačan iznos ili ću dobiti još neke dodatke na to.I zašto mi je rekla da sam dobio najnižu mirovinu, ako mi je zahtjev glasio za invalidskom mirovinom.Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

NOVI2 je napisao:

Dobar dan. Ja sam dragovoljac domovinskog rata bez statusa HVRI.Dobio sam rješenje koje glasi: Osiguraniku hrvatskom branitelju kod kojeg je dijelom zbog bolesti( 30 %)-pogoršanja bolesti-zadobiveneu obrani suvereniteta RH, a dijelom zbog posljedica bolesti (70%),zadobivene izvan okolnosti vezanih u obranu RH,nastala opća nesposobnost za rad, priznaje se pravo na invalidsku mirovinu i određuje predujam od 2330,10 kn.Danas u razgovoru s pravnicom iz mirovinskog saznao sam da sam dobio trajnu mirovinu u iznosu od visine najniže HV mirovine 2389 kn.Zanima me da li je to konačan iznos ili ću dobiti još neke dodatke na to.I zašto mi je rekla da sam dobio najnižu mirovinu, ako mi j

e zahtjev glasio za invalidskom mirovinom.Hvala

 

Zato jel nemaš status HRVI-a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

NOVI2 je napisao:

Da li ću dobiti još kakve dodatke npr. kao dragovoljac,jer u zakonu stoji da dragovoljci dobivaju 30% više na mirovinu.

 

Da imaš status HRVI-a onda bi ti bila mirovina obračunata na drugačiji način (sa večim koeficijentom) a ovako ti ništa neznači šta si dragovoljac, ti si dobio najnižu braniteljsku mirovinu s opčom nesposopnošću... :-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija