Jump to content

placanje alimentacije prije sluzbenog okoncavanja braka


sawah

Preporučene objave

Lijepi pozdrav svima, nadam se da ce mi netko moci pomoci sa savjetom ili me uputiti sto i kako dalje.

 

Naime ja sam u braku 9 godina i zadnjih sedam ne zivimo zajedno. Imamo sina starog 8 godina, koji zadnje dvije godine zivi sa ocem. (sporazumno) Proteklih godina pomagali smo jedno drugome kako smo mogli (kao alimentacija) bez obzira sto nismo sluzbeno razvedeni.

 

No, moj suprug je uzeo odvjetnika (ne znam o cemu se u dopisu radi jer mi ne zeli reci) i kaze da ce me tuziti zbog neplacanja alimentacije, doduse ja sam imala krizu da svojim poslom, i nisam uplacivala cijelokupan dogovoreni iznos, vec sam slala onoliko koliko sam mogla. Naravno njega to ne interesira on zeli novac.

 

Mene interesira, da li je moguce podignuti tuzbu za alimentaciju, jer sluzbeno mi smo jos uvijek u bracnoj zajednici.

 

Isto tako molila bih ako netko zna da li je moguce da ja izgubim pravo da vidjam svoje dijete zbog ovakve tuzbe ukoliko je uopce moguce podignuti tuzbu za alimentaciju dok smo jos uvijek u bracnoj zajednici.

 

Hvala unaprijed.

Srdacan pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uzdržavanje djeteta nije pravo bračnog druga nakon razvoda braka, već pravo djeteta a dužnost roditelja.

Radi sporadičnog neuzdržavanja, vaše dijete ne bi trebalo izgubiti pravo na susrete i druženja s vama- naime, to je prvenstveno pravo djeteta ne vaše i ne radi se o trgovanju novac-za-vrijeme-s-djetetom. Vi, pak, ne biste trebali biti lišeni prava na roditeljsku skrb obzirom da je to krajnja solucija, no po svoj prilici ćete platiti sve ono što niste do sada unatrag 5g, tj. 2 koje dijete živi sa ocem.

Nije točno da ste u bračnoj zajednici, jer ste naveli da bračna zajednica već 7g ne postoji. U braku jeste, ali u bračnoj zajednici niste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete nije predmet trgovine i uplata doprinosa ne uvjetuje pravo na održavanje odnosa s djetetom i provođenje vremena s njim. Jedno kršenje prava djeteta ne bi smjelo biti razlog za još jedno kršenje prava djeteta.

Što piše u zahtjevu oca ćete doznati tako da u radno vrijeme pisarnice odete u sudsku pisarnicu i tražite uvid u spis - na to imate pravo.

Zapravo se ništa strašno ne bi trebalo dogoditi - sud će tražiti potvrdu o vašim primanjima i donijeti odluku o visini doprinosa za uzdržavanje i morat ćete ga platiti - niste to ni mislili ne plaćati zauvijek. Možda i prije suda možete namiriti dio zaostataka za ove dvije godine, sud će to vjerojatno cijeniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija