Jump to content

otkaz zbog gospodarskih razloga-neisplaćene plaće


zoka1975

Preporučene objave

Upravo sam primio i potpisao Odluku poslodavca o otkazu ugovora o radu zbog gospodarsih razloga. Tvrtka je stvarno u frci i nije isplaćena plaća za 11. i 12./2009. Obzirom da imam 15 dana da podnesem poslodavcu Zahtjev za zaštitu prava, o kojem sam se već ovdje djelomično informirao na ostalim postovima, lijepo molim pomoć.

Naime, obračuni plaća su mi prilikom isplata do sada uredno uručivani. Neisplaćene su plaće za 11. i 12. mjesec 2009., a imam otkazni rok od 30 dana, odnosno do 19.02.2010.g. Znači da mi je poslodavac u obvezi do tog datuma isplaćivati plaću. Pitanje je: kako to treba navesti u Zahtjevu za zaštitu prava, jer poslodavac još nije u obvezi isplatiti te buduće plaće: za 01/2010 je rok do 15.02., a za dio plaće do 19.02. je rok do 15.03.2010.g.? Kako poslodavca obvezati da isplati i te buduće plaće do navedenih rokova (što je regulirano Ugovorom o radu), ispoštovati rok od 15 dana za podnošenje Zatjeva, a da se poslodavcu ne zamjerim pa da mi namjerno uskrati te isplate, jer je on usmeno obećao da će mi što prije isplatiti sve plaće.

I još nešto: u Odluci o otkazu nije navedeno pravo na korištenje preostalog godišnjeg odmora, a što je samo usmeno obećano od strane poslodavca prilikom potpisivanja Odluke o otkazu, da li bi i to trebalo navesti u Zahtjevu?

 

Obzirom na rok od 15 dana, molim hitan odgovor.

 

I još nešto: ako se osnovica za naknadu na HZZ određuje prema zadnjem tromjesečju, te ako u njemu nisu isplaćene sve plaće, da li se to smatra da "se osnovica za utvrđivanje novčane naknade ne može utvrditi prema plaći", te da će se to uzeti u obzir i odrediti osnovica u visini minimalne plaće ili prema prosjeku zadnje 3 isplaćene plaće, ako je plaća u identičnim iznosima isplaćivana svaki mjesec?

 

citiram HZZ: Osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade čini prosjek obračunate plaće, umanjen za doprinose za obvezna osiguranja ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, odnosno službe. Ako se osnovica za utvrđivanje novčane naknade ne može utvrditi prema plaći, nezaposlenoj osobi se utvrđuje osnovica u visini minimalne plaće, umanjene za doprinose za obvezna osiguranja utvrđene posebnim propisom, ovisno o postotku.

 

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zoka pozdrav.

Vi imate obračune plaća koje su isplaćene. Što je sa onima koje nisu isplaćene a što vrijedi i za 01. i 02. mj kad gođe vrijeme isplate.? Dakle ako te obračune nemate poslodavac Vam ih mora dati.

Pošto ste sa poslodavcem dogovorili isplatu zaostalih plaće,vjerojatno ste dogovorili i rok? Ako niste niste ništa dogovorili. Dakle ako je tako kako kažem Vi lijepo zamolite poslodavca da Vam i potpiše to što ste dogovorili jer rijeći obićno idu u vjetar.Zaboravljivi smo.

Ja sad trenutno ne vidim razloga ta idete na Zaštitu preva bar dok nevidite kako će poslodavac ispoštivati dogovor s obzirom da ste se sa otkazom složili ako sam dobro razumio.

Dakle ako vam ne isplati plaće a budete imali sve obraćune za iste onda ćete ga prvo upozoriti kako su obračuni plaća OVRŠNE isprave i zatražiti ga da Vam ih odmah isplati. Ne učini li tako otići ćete kod javnog bilježnika koji će vam sastaviti ovršni prijedlog iuputiti ga poslodavcu. Na ovršni se poslodavac može žaliti. Ako se bude žalio morat ćete potraživanje utužiti putem suda.

Iz gornjeg je vidljivo kako je bit stvari da imate OBRAČUNE neisplaćenih plaća. Do love sigurno dolazite prije ili kasnije. Nadajmo se prije.

Toliko :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

zoka1975 je napisao:

Znači, ako sam dobro shvatio, zahtjev za zaštitu prava uopće nije potrebno slati, dovoljni su obračuni neisplaćenih plaća. Koja je uopće onda funkcija Zahtjeva za zaštitu prava, jer mi u srijedu, 27.01., ističe rok za podnošenje istog poslodavcu?

 

Molim hitan odgovor i zahvaljujem na prethodnom.

 

 

Najvrjednija "funkcija" Zahtjeva za zaštitu prava je ona da Vi istim možete osporiti otkaz poslodavca ako smatrate da je otkaz nezakonit odnosno da poslodavc nije obrazložio otkaz opravdanim razlozima. No međutim vi ste se sa otkazizom složili i niste ga osporavali.

Zahtjev za zaštitu prava može se podnjeti i nevezano za otkaze jer je on predviđen kao instrument zaštite raničkih prava i prilikom eventualnog kršenja istih od strane poslodavca i za vrijeme radnog odnosa.

Zbog neisplate plaće za koje ste dobili obračune nije potrebno podnositi zahtjev za zaštitu prava jer ta Vaša potraživanja ne zastarjevaju TRI godine i uopće nije bitan onaj rok od 15 dana.

Vi ste rekli da ste DOGOVORILI isplatu zaostalih plaća a ja sam vas pitao:da li ste dogovorili rok za tu isplatu i da li Vam je taj rok poslodavac dao na pismeno? To smo razgovarali 15.01 i Vi mi niste o tome ništa odgovorili pa ćak ni jučer.

No međutim Vi možete ako želite i ako sumnjate da će Vas poslodavac zavlačiti, uložiti zahtjev u smislu da ne pristajete na poslovno uvjetovani i da vaš otkazni rok ne može početi teći dok vam poslodavac ne isplati i zadnju lipu koju vam je dužen. On neće moći provseti otkaz ako uložite taj zahtjev. Sad tu dolazi do situacije da kada Vam plati zaostale plaće ostat će za platiti plaća za vrijeme otkaznog roka koju u zahtjevu nemožete potraživati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru!

Rok za isplatu zaostalih plaća mi poslodavac nije dao napismeno, ali je obećao da će ih isplatiti čim bude mogao. Neki dan je isplatio plaću za 11. mj.

Obzirom na situaciju odlučio sam da neću podnositi Zahtjev, a do lista neisplaćenih plaća ću sigurno doći tako da ću onda ev. putem ovršnog prijedloga pokušati utjerati preostale neisplaćene plaće (ukoliko ih tada bude), jer je odnos s poslodavcem zasad ok.

Nadam se najboljem!

Pozdrav :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Prošao je i otkazni rok i prijavio sam se na HZZ. Od posodavca sam dobio isplatne liste neisplaćenih plaća za 12. i 1. mjesec, a za 2. mj. ću dobiti po isteku istog jer: "...ne mogu napraviti obračun dok mjesec ne istekne." Bio sam kod j. bilježnika kako bih ovjerio kopije isplatnih lista (jer originale moram ostaviti u HZZ zbog naknade) da bi me j. bilj. informirao da isplatna lista sama po sebi može biti samo osnova za tužbu, jedino ako na njoj izričito piše da dotična plaća nije isplaćena, ista se može koristiti za direktnu ovrhu sa transakcijskog računa poslodavca, ako na istom ima sredstava. Naravno da mi poslodavac to nije napisao na obračunima koji su ovjereni i potpisani od istog. Zanima me slijedeće: da li mogu sam na tim obračunima navesti rukom činjenicu da ta plaća nije isplaćena, jer je bitno da na tom obračunu to piše, a ovršni prijedlog inače ne mogu podnijeti poslodavcu, već ga moram tužiti. I drugo pitanje: načuo sam mogućnost isplate dijela zaostale plaće iz 12.mj. ovih dana na ruke (znači na crno) bez uplate doprinosa. Koliko je bitno da poslodavac uplati ili ne uplati doprinose za ta 2-3 mj. i što to meni konkretno znači? Koje korake bih trebao poduzeti ako imam saznanja da mi poslodavac ne uplaćuje doprinose?

Jadna je ovo država u kojoj svaki "gazda" može provoditi svoju politiku bez ikakvih sankcija i na grbači radnika, jer malo tko ima sredstava za podnošenje tužbe.

Unaprijed zahvaljujem na hitnom odgovoru! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zoka,

nemojte ništa raditi mimo Zakona.Mogli biste ostati bez dijela staža ukoliko vam ne plati doprinose.Za doprinose lako provjerite u područnom uredu HZZO-a i HZMO-a.

Što se tiće obraćuna neisplačenih plaća tako je na njima moralo i pisati OBRAČUN NEISPLAČENE PLAĆE za mjesec taj i taj (ja sam propustio to naglasiti). Pa pobogu i Bilježnik kako biste to vi mogli tražiti plaću koju vam je neko platio? Poslodavac bi se sigurno žalio na isto,donio virman da vam je plaću isplatio bili biste za to u prekršaju radi pokušaja prevare. Pa valjda ovjeravate tu ispravu kod tog bilježnika zato jer plaću niste dobili u to svojim potpisom tamo potvrđujete.Nisam još za to čuo. Otiđite vi kod drugog bilježnika pa se raspitajte. Ima bilježenika koji i neznaju sve što mogu i smiju....možda sam ja u krivu...ako je stvarno tako,onda vam ne preostaje:

- ili tražiti poslodavca da vam potvrdi pečatom i potpisom da te plaće nisu isplaćene -

ili ga tužiti. Ta tužba i nije tako skupa. Biljezi parstotinjak kuna. Sastavljenje kod odvjetnika ...neznam. Al to sve zajedno nebi smjelo preć 30% od vrijednosti spora.

Eto toliko. :palac:

A to da smo jadni. Jesmo. Ali ni to neće dugo. Dok ne budemo gladni .....a onda...ne znam kaj bu?! :zao:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hv na brzom odgovoru. što se tiče gubitka staža, već sam od poslodavca dobio radnu knjižicu u koju je upisan sav staž, da li bi onda mogao izgubiti ta 2-3 mjeseca kod nekog naknadnog reobračuna od strane mirovinskog? A što se tiče sastavljanja tužbe, da li postoji neka špranca koju bi mogao iskoristiti ili baš moram to kod odvjetnika sastavljati? Sutra ujutro idem kod drugog bilježnika pa ćemo vidjeti...uglavnom javim šta je bilo.

Još jednom puno hvala! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zoka,

moglo bi biti problema iako ti je pošrembiljao radnu knjižicu. zato sam te i uputio na HZZO i HZZMO da to provjeriš pa ako ti nije uplatio doprinose morat ćemo nešto poduzeti.

Kaj se tužbe tiće imamo mi tu nekog..recimo Omerta_mana,mog frenda sa "špticera" koji bu to nama stručno sastavil i nebu nas pono davil...kad već nemaš love. OK?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija