Jump to content

novi zakon o godišnjem odmoru-nakon porodiljnog!!!! help


dobrica31

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

odgovore možeš naći u novom zakonu o radu Narodne novine 149/09.

 

Članak 63.

 

(1) Neiskorišteni dio godišnjeg odmora u trajanju dužem od dijela godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.

 

(2) Radnik ne može prenijeti u sljedeću kalendarsku godinu dio godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, ako mu je bilo omogućeno korištenje toga odmora.

 

(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobrica, imam istu situaciju (15.03.2010.je dan D), meni su u firmi rekli da taj zakon nas ne kaći i da g.o. za 2009.nemam pravo koristiti ali kolilko sam ja vidjela i razumila u zakonu (i ako je dosta dvosmisleno napisano), trebali bi imati pravo korištenja tog godišnjeg pa molim ako netko može pomoći...

 

HVALA!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Imaš VODIČ KROZ IZMJENE ZOR-a(u pdf formatu), ukucaj na Google. Izvučeni su svi članci koji su u najnovije vrijeme dopunjeni i izmjenjeni, a stupili su na snagu mislim od 1. siječnja 2010.

Po tome sada imaš pravo na korištenje godišnjeg iz 2009. po završetku porodiljnog. Ja upravo pišem zahtjev firmi da ga iskoristim, samo mene zanima imam li pravo na regres?

Zna li netko?

Radim na fakultetu, a u Kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama nije mi baš najjasnije objašnjeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Čl. 63. st. 3 novog ZOR: Iznimno od odredbe stavka 2. ovog članka, godišnji odmor, odnoso dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.

 

Bitna promjena u odnosu na stari ZOR - izbačeno je da radnik može koristiti godišnji odmor pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad. To bi značilo da radnica koja je bila na porodiljnom dopustu cijelu 2009. godinu ima pravo koristiti godišnji odmor odmah po povratku na posao u 2010. godini za 2009. godinu sve do 30.06.2010., i poslije 30.06.2010. godine ima pravo ponovno koristiti godišnji odmor i za 2010. godinu. Dakle iz navedenog proizlazi da se vrijeme koje je provedeno na porodiljnom dopustu računa kao vrijeme provedeno na radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne treba vise 6 mjeseci efektivnog rada u godini koja prethodi godini u kojoj se radnik vratio na rad. dakle, prije se trazilo da radnik 6 mjeseci dolazi na posao i radi (nije bilo dovoljno da je samo u radnom odnosu).

 

@ iljana

 

radnica koja u 2009. godini nije iskoristila godisnji zbog rodiljnog, ima pravo prebaciti taj godisnji u 2010., ali ga mora iskoristiti do kraja 6. mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

rodila sam treće dijete 11.8.2008.prema novom zakonu o porodiljnim dopustima imam pravo koristiti tri godine porodiljnog do 8.godine djetetove starosti.pošto sam nakon prvih 6 mjeseci rodiljnog dopusta potpisala da ću koristiti 15 mj roditeljskog dopusta proizlazi da se na posao vraćam 7.5.2010.

e sad da li imam pravo koristiti godišnji odmor od prošle godine s obzirom da nisam radila cijelu god?

po svemu ovome prije imam pravo po mojoj procjeni ali me zanima i vaše mišljenje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija