Jump to content

Ostavinska rasprava


Pinkara

Preporučene objave

  • 7 mjeseci kasnije...

Ustupanje je dvostrani pravni posao koji je okončan kad drugi nasljednik prihvati nasljedni dio. Izjava o ustupanju ima karakter ponude.

 

Mislim da vaša majka može povući svoju ponudu.

 

Ako sam dobro shvatio, ostavinski postupak nije okončan i treba zakazati ročište na kojem bi se pojavio brat koji nije bio prisutan.

 

Ako je tako, mislim da bi bilo najbolje da vaša majka dostavi sudu pismeni podnesak u kojem povlači ponudu tom bratu, tako da već na samom početku ročišta bude jasno da ponuda više ne vrijedi.

 

U odnosu na brata koji je ustupanje prihvatio u načelu nije moguće povući odluku o ustupanju, osim ako su postojale mane volje pri ustupanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ni ja.

 

Vrhovni sud Gzz 31/1992-2:

 

...

Nasljednik može svoj nasljedni dio tj. imovinu koju je stakao nasljedstvom (a stiče je časom smrti ostavitelja - čl. 135. ZN) ustupati bilo kojoj osobi pa i sunasljedniku. Otudjenje izvršeno u korist sunasljednika prije dovršenja ostavinske rasprave (dakle u toku ostavinske rasprave) predstavlja i naziva se ustupanjem nasljednog dijela (čl. 139. st. 2. ZN). Ono (ustupanje) proizvodi učinak kada je pravni posao ustupanja završen a to je u času kada je sunasljednik prihvatio usutpljeni dio.

 

Prihvat je potreban radi toga jer je ustupanje dvostrani pravni posao. Do momenta prihvata od strane sunasljednika, izjava o ustupanju (o odricanju u ukorist sunasljednika - čl. 139. st. 2. ZN) tretira se kao ponuda.

...

 

Nadalje, Zakon o nasljeđivanju:

 

Članak 133.

(1) Odricanje od nasljedstva ne može biti djelomično ni pod uvjetom.

(2) Odricanje od nasljedstva ne odnosi se na naknadno pronađenu imovinu.

(3) Odricanje u korist određenog nasljednika ne smatra se odricanjem od nasljedstva, nego izjavom o ustupu svoga nasljednog dijela.

 

A što je nasljednička izjava?

 

Članak 135.

(1) Izjava o odricanju od nasljedstva ili o prihvatu nasljedstva ne može se opozvati.

(2) Nasljednik može izjavu iz stavka 1. ovoga članka pobijati po općim pravilima o pobijanju pravnih poslova zbog mana volje.

 

Ustupanje nije nasljednička izjava nego dvostrani pravni posao koji se može, ali ne mora, obaviti u sklopu ostavinskog postupka. Može se obaviti i ugovorom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija