Jump to content

prava moga oca


banab

Preporučene objave

Prije dva tjedna umro je otac od moga oca tj moj djed kojeg nisam nikada niti upoznao jer se baka razvela od njega kada je mom ocu bilo desetak godina. Međutim moj otac nije rođen u njihovom braku već su se vjenčali godinu dvije kasnije i rodila se moja teta tj. tatina sestra. Moj pokojni djed tada je osporavao očinstvo za mog oca iako se oženio sa bakom. Baka je živa ali kaže da se ne sjeća (imala je moždani i sl probleme) kako je točno bilo međutim tvrdi da je moj djed kasnije ipak priznao moga oca iako nije upisan u rodni list. Jedini dokument koji imamo je riješenje koje je pronašla moja teta, znači riješenje od suda kojim se određuje djedu da plaća alimentaciju mome ocu i teti. Naime, mom je ocu ostalo bakino djevojačko prezime ali na tom riješenju se moj otac navodi svojim imenom i prezimenom mog djeda. Moj djed je bio u još jednom braku prije nego sa mojom bakom iz kojeg ima dva sina. Kod javnog bilježnika koji treba provesti ostavinu jedan od tih sinova nije niti spomenuo mog oca te da se bar izjasnio da mu nije poznat njegov status. Samo je naveo moju tetu i svog brata.Zanima me dali moj otac ima pravo na temelju riješenja od suda o plaćanju alimentacije potraživati svoja prava, iako najprije nije niti namjeravao ali kada je čuo da ga je polubrat zatajio sada se predomislio. Dali se taj dokument može smatrati dovoljnim za dokazivanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Prema Zakonu o nasljeđivanju jednaka prava imaju vanbračna djeca kao i djeca iz braka . To rješenje je dovočljan dokaz ,naime alimentaciju je dužan plaćati otac , drugu osobu se ne može obvezati na plaćanje alimentacije . Pravo na nasljedstvi imaju vanbračna djeca ,usvojenici itd.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jučer se održala ostavinska rasprava ,prostupili su svi nasljednici, utvrdilo se da imovinu sačinjavaju pokretnine pod koje su navedene tri prastare štedne knjižice, sa ukupno 40kn na njima. Pod drugom točkom njegovim nasljednicima su se proglasili sve njegovo četvero djece, pod trećom točkom, z.k odjel opć. suda u --provest će ovo riješenje nakon pravomoćn. u zemlj. knj.. Dalje obrazloženje: u ost. post. iz pok.-- utvrđeno je da njegovu imovinu sačinj. nekretnine i pokretn. opisane u dispozitivu. Na nasljedst. su pozv. ti i ti djeca ostavitelja. Kako su nasljednici prihvatili nasljedstvo isto im je valjalo uručiti te temelj. čl 9 riješiti kao u izreci. -----Moj opis- svakom je pripala 1/4 ničega, doznajemo danas jer je moj djed darovno da sinovima iz prvog braka darovao sve 2008. god. Otac i teta potpisali su riješenje jer nisu znali da djed ustvari nema ništa a nitko ih nije na to upozorio niti se izjasnio o tome. Što se dalje može učiniti, jer se moj otac i moja teta osjećaju krajnje ismijani i poniženi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija