Jump to content

Kazna po čl. 272 KZ-a


orhidea

Preporučene objave

Molim Vas da mi odgovorite kakva je kazna za kazneno djelo po čl. 272 st. 1 i 2 KZ-a za mladog vozača?

 

Što učiniti i kome se obratiti ako znam da se optužuje osoba koja u toj prometnoj nezgodi nije bila vozač več je vozilom upravljao vlasnik vozila koji nema odgovarajuću vozačku dozvolu ( ima za A kat.)i bio je pod utjecajem alkohola ( l,o)

 

U prometnoj nezgodi ozljeđena je jedna osoba. Suvozača i ozljeđenu osobu vozač vlasnik vozila nagovori da podrže njegovu priču i da će reći da je vozač bio osoba koja je zapravo bila suvozač. Ozljeđena osoba znala je da je vlasnik vozila pod utjecajem alkohola i unatoč tome sjeda s njim u automobil i izlazi u grad. Iako je vlasnik vozila mislio da neće tražiti odštetu od osiguranja ( u to je uvjerio mladog punoljetnika) ona to čini i pri tome daje neistinite podatke o vozaču vozila i optužuje osobu koja je zapravo bila suvozač.Nedužna osoba trebala bi biti okrivljena za ono što nije učinila.

Velika drskost i bezobrazluk je vozača što je uopće od mladog punoljetnika zatražio da podrži njegovu lažnu priču o toku nezgode. Ne znam otkud hrabrosti oštećenoj osobi da traži odštetu na osnovu neistinitih podataka o vlasniku i vozaču koji je skrivio nezgodu. Na pozive na mobitel osobi koju je lažno optužila ne odgovara pa se i ne zna koliko je ozljeđena. Bilo je slomljeno jedno rebro. Roditelj sam osobe koja je optužena za kazneno djelo koje nije počinila.

Kome da se obratimo? Mlada osoba od straha i šoka pristala je podržati priču vozača, vlasnika vozila pred policijom. On bi navodno završio u zatvoru a mladi punoljetnik samo prekršajno kažnjen jer ima vozačku dozvolu i nije konzumirao alkohol. Na osnovu čega se pokreće kazneni postupak a ne prekršajni? Treba li mlada osoba otići na policiju i reći istinu i koliko može biti kažnjena što je na nagovor prijatelja podržala njegovu priču?

Koliko bi mogla biti kažnjena mlada osoba ako ne kaže istinu prije suđenja? Kome treba da se obratimo nakon što dobijemo policijsko izvješće o prometnoj nezgodi po kome se mlada nedužna osoba optužuje za kazneno djelo po čl.272 KZ-a čl. l i 2.

Molim Vas Vaš savjet. Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

orhidea je napisao:

Treba li mlada osoba otići na policiju i reći istinu i koliko može biti kažnjena što je na nagovor prijatelja podržala njegovu priču?

Koliko bi mogla biti kažnjena mlada osoba ako ne kaže istinu prije suđenja?

 

kada je bila ta prometna nesreca?

da li je kaznena prijava već proslijeđena drž. odvjetništvu?

ako nije, ravno s mladićem u policiju i sve im reći. kako je došlo do nesreće, kako do zamijene uloga, razloge te zamjene, tko sve može posvjedočiti, što sada taj pravi vozač radi sa osiguranjem..ma sve, da policija još ima vremena provjeriti tu priču.

 

na stranu sada svi razlozi zbog čega je mladić nasjeo i prihvatio biti krivac prometne, ali kako nije ostalo samo na prekršajnoj odgovornosti, vec slijedi i kazneni postupak, ja ne vidim niti jedan jedini razlog da se i dalje šuti. hajde, još i nekako da nema ozlijeđenih, ali sada je to već nešto ozbiljnije, on bi preuzeo teret kaznenog postupka, odlaske i ispitivanja, u konačnici i sankciju, kakva god ona bila. čemu to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prometna nezgoda desila se prije šest mjeseci.

 

Prije dva tjedna na ime mlade osobe stiglo je pismo osiguravajuće kuće u kojem traže da kao vlasnik vozila i vozač u prometnoj nezgodi u kojoj je ozljeđena osoba ispuni i potpiše Izjavu osiguranika o prometnoj nezgodi.

 

Kako nije niti vlasnik vozila niti osiguranik i nije bio vozač u toj nezgodi vratili smo dopis osiguravajućoj kući kako bi poslali osiguraniku i vlasniku vozila da ispuni Izjavu. Vlasnik vozila do danas još nije dobio nikakav dopis od osiguravajuće kuće iako mogu dobiti podatke u PP. Sve mi je to čudno i očiti je dokaz da je oštećena osoba ne samo dala lažne podatke o vozaču nego i o vlasniku vozila.

 

Navodno vlasnik vozila do tada nije znao da je ta treća osoba tražila odštetu i ne zna koliko je ozljeđena jer se niti njemu ne javlja, ne odgovara na pozive na mobitel.

 

Zajedno su radili u sezoni i poslje nesreće ozljeđena osoba otišla je kući. Prije te nesreće više joj se nije radilo i da je razmišljala kako bi otišla na bolovanje i da ima neke veze kako bi joj to sredile. Tko zna što je sve izmislila i kakve sada ima ozljede. Ništa se ne zna. U ponedjeljak će biti 7 dana kako smo zatražili policijski zapisnik da vidimo što je navedeno.

Koliko treba čekati da se dobije zapisnik o očevidu za nesreću koja se desila prije 6 mj?

 

Inače u dopisu Centa je navedeno da nas pozivaju na razgovor i da o tome obavještavaju Općinsko državno odvjetništvo., na br. KMP-DO...../XL

Na osnovu čega i čije prijave nas pozivaju nisu mi htjeli reći i sad moramo čekati još tjedan dana...

 

Teška neizvjesnost. Znam da mi je dijete htjelo spasiti prijatelja od 27 god. ali ne mogu i ne želim dozvoliti da snosi takav teret krivice ni kriv ni dužan.

 

Osuđujem i vlasnika vozila a pogotovu ozljeđenu osobu što se uopće usudila tražiti odštetu i tako besramno lagati. Mogla je reći pravog krivca ali ne bi sigurno dobila toliko jer je znala da je vozač i krivac za nesreću njen kolega s posla koji je konzumirao alkohol. Ne mogu dozvoliti da zbog tih lažaca moje dijete strada nevino.Pogotovo kad bi pred sudom preuzeo krivicu na sebe a nije kriv.

 

Možda netko znade što znači taj poziv na Centar za socijalnu skrb i što možemo poduzeti? Treba li ići na policiju, Državno odvjetništvo o tome obavijestiti ili Centar? Ili je već prekasno za istinu...?

 

 

 

Hvala Vam na savjetima unaprijed.

 

Molim Vas ako ima neka stručna osoba da mi hitno odgovori. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

orhidea je napisao:

.. kazneno djelo po čl. 272 st. 1 i 2 KZ-a za mladog vozača?

 

... Bilo je slomljeno jedno rebro.

 

evo, zbog ovoga prijeloma jednog rebra, makar bio samo taj prijelom u pitanju, radi se o kaznenom djelu (pored prekrsajnog!)

 

kaznenu prijavu podnosi policija drž. odvjetništvu jer se radi o kaznenom djelu koje se progoni po službenoj dužnosti.

 

kako je vaš sin očigledno mlad (niste rekli koliko godina ima, ali zaključujem po ovome što pišete da ne može imati više od 21), prema njemu se onda postupa po zakonu o sudovima za mladež.

to znači da prvo slijedi defektološka obrada, pa ste dobili poziv CZSS koji će obaviti razgovor s njim, vidjeti o kakvom se mladiću radi, što radi u životu, s kim se druži, ima li hobije, studira, školuje, kakve su obiteljske prilike - sačinit će se njegova socijalna anamneza i poslati drž. odvjetništvu koje će odlučiti što će i kako dalje sa kaznenom prijavom.

imate priliku već sada reći u CZSS na tom razgovoru što se ustvari dogodilo i posavjetovati se kako dalje.

pitajte kome u drž. odvjetništvu da odete (javite se) na razgovor vezano za ovu vrlo bitnu činjenicu - da mladić nije bio vozač!

 

i samo hrabro, ne odustajte. ovakva jedna mladenačka nepromišljenost, neozbiljnost, lakovjernost, naivnost, je eto dovela do toga da se postalo počinitelj kaznenog djela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija