Jump to content

Odšteta za gubitak vrijednosti nekretnine


guerrero

Preporučene objave

Molio bi savjet za slijedeći slučaj :

Krajem 2007.g. sam kupio jednosoban stan sa parking mjestom ispred zgrade kojeg sam posebno platio 5.000 EUR. Nekim stanovima je pripadao parking, a nekima garaža (8.000 EUR) koji su bili unaprijed zadani. Radi se o manjoj zgradi (dva kata) sa dva ulaza. Ispod zgrade su garaže, ispred je parking a cijela parcela je omeđena zidom koji je dijeli od parcele drugog vlasnika. Između parkinga i tog zida je cca 8-9 m asfaltiranog prostora (dvorište) kuda auti dolaze na parking i u garažu. U ljeto 2009.g. su stanari doznali da je u DPU tog dijela grada planirano da kroz taj dio (između parkinga i zida) prođe pristupna cesta za novu zgadu na istoku (do naše) i da stvar bude gora da je taj dio vlasništvo investitora. Tako da nas vlasnike stanova niko ništa i ne pita. On će za to dobiti određenu naknadu, a mi ćemo praktički sa ceste ulaziti u zgradu, dok vanjski parking kojeg smo platili time gubi svaki smisao (iako se on neće dirati) a ulaz i izlaz iz podzemne garaže će biti vrlo, vrlo problematičan. Kada smo kupovali stanove investitor nam niti jednom riječju nije dao naslutiti da će tuda proći cesta ili da to nije naše. Također smo došli do zaključka da je on već u startu (prije početka gradnje) znao za cestu ali nije nikome rekao. Još gore, ako je planirano da tuda ide cesta postavlja se pitanje tko mu je onda dozvolio da omeđi svoju parcelu tim zidom da izgleda kao da je sve od njegove parcele i tko mu je dao Uvjerenje za uporabu građevine (kako sam čitao, po novom Zakonu iz 2007. čl. 333. to je umjesto uporabne dozvole). Zanima me da li ga mi stanari ili ja osobno, ako drugi neće, možemo tužiti i tražiti odštetu za naknadu štete što nam je prodao „robu s greškom“ tj. nije nas upoznao sa svim bitnim činjenicama koje su mu evidentno bile poznate. Ako ništa drugo onda za naknadu štete u iznosu koji smo platili za parking i garaže a koji će ovom cestom izubiti veliki dio svoje uporabne vrijednosti. Ja sam npr. izričito tražio drugi dio zgrade koji ne gleda na cestu i to sam izabrao, a sad je cesta došla k meni. Kolike su nam/mi šanse ako pokrenemo tužbu za gubitak vrijednosti naše imovine i tražimo odštetu.

Najljepša hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

guerrero je napisao:

Kolike su nam/mi šanse ako pokrenemo tužbu za gubitak vrijednosti naše imovine i tražimo odštetu.

Najljepša hvala.

 

Mislim - nikakve.

Vi se čak ne možete kao starosjedioci pozivati na to da 'oduvijek živite u miru',pa sad guraju nekakvu cestu kroz Vaše dvorište, itd.

Prilikom kupnje imali ste uvid u veličinu parcele koje ste suvlasnici. Nitko ne može tvrditi da nije znao stanje u z.k. i/ili katastru; to su i javno dostupni podatci. Tada je vjerojatno i DPU bio u izradi ili dovršen.

 

Dovođnjem u pitanje Uvjerenja za uporabu možete sami sebi zagorčati život.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija