Jump to content

Treće djete, drugi brak, koji faktor?


Alternativka

Preporučene objave

Ako osoba ima dvoje djece sa jednom ženom i oboje su na poreznoj kartici majke, a otac redovito za njiih plaća mjesečnu alimentaciju.

Otac zatim s drugom ženom ima još jedno djete i stavlja ga na svoju poreznu karticu.

Koji faktor osobnog odbitka tada ima to dijete, kao treće djete ili kao prvo?

 

Molim žuran odgovor i unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bez obzira što je prvo dvoje djece na majčinoj kartici vi i na njih ostvarujete olakšicu sa faktorom(prvo dijete 0.25 i drugo dijete 0.30)pošto ih uzdržavate alimentacijom.

od dokumenata trebate samo rodni list za treće dijete.

Na poreznoj prijavi navedete i prvo dvoje djece te njihov OIB i OIB osobe sa kojom dijelite osobni odbitak(njihova majka).

ne trebate nikakvu izjavi ni dokaz da plaćate alimentaciju.u Poreznoj će oni to sami riješiti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Iz mog iskustva, a radio sam dvije godine obračun poreza na dohodak za strance u RH, ukoliko djeca nisu na poreznoj kartici obveznika (oca), isti ne može uvečati osobni odbitak za tu djecu.

 

Takvu praksu susreo sam u raznim poreznim ispostavama diljem Hrvatske i uvijek se rigorozno primjenjivala..

 

Nadam se da je Vama prošlo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..a moje iskustvo kaže da se već 8g na mojoj kartici nalazi 2. i 4. dijete, 1. i 3. ne. Prilikom zatraženih korekcija, učinjene su bez problema kod oboje putem godišnje prijave poreza na dohodak.

Ukoliko nisu sporazumni s drugim omjerom, u ovom slučaju da jedno koristi 100% osobnog odbitka, isti se dijeli ravnomjerno na jednake djelove.

Koja bi zapreka bila da s jednom majkom svoje djece bude suglasan da osobni odbitak koristi ona, a s drugom on? Ili da s jednom ne bude suglasan, a s drugom bude? Uzdržavani članovi obitelji, djeca, su mu svih troje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Newbie -

 

Ne radi se o tome da li su uzdržavna djeca već tko ih prijavljuje kao uzdržavane članove radi uvećanja osobnog odbitka..

 

Ja sam samo iznio svoje iskustvo s, ponavljam, raznim ispostavama, ako drugima prolazi meni je drago, samo upozoravam da ako hoće, godišnja prijava poput Vaše može biti odbijena (ukoliko nije priložena izmjenjena PK kartica) - s čim se ja ne slažem, jer svaki službenik porezne uprave može provjeriti u takvom slučaju da li i drugi roditelj koristi djecu kao uzdržane članove..

 

na kraju, kad ponovno pročitam orginalni post vidim da to nije ni bitno jer se ostvaruje umanjena olakšica na osnovi alimentacije a ne puna za uzdržavanog člana obitelji :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija