Jump to content

Carinski prekrsaj!Hitno


malisale

Preporučene objave

Pozdrav svima,imam jedan problem koji mi lezi na srcu a neznam kako da ga rijesim,nadam se da mi netko moze dati koji dobar savjet!

 

Ja sam drzavljanin Republike Hrvatske sa stalnim prebivalistem u njoj.Prosle godine sam upravljao osobni automobil koji je bio sa stranim reg. oznakama.

Trebao sam automobil samo vratiti natrag za SR Njemacku, ali na granicnom prijelazu su mi oduzeli automobil.

Vlasnik automobila je drzavljanin SR Njemacke,i nije mogao da dobije automobil natrag dok nije platio odredjeni iznos tj. morao je platiti carinu,pdv itd. inace bi automobil otisao na drazbu!

 

Jeli to moguce i molim za pomoc!

 

HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

malisale , time što ste vozili automobil stranih registracija a hrvatski ste državljanin počinili ste carinski prekršaj - samo mi nije jasno zašto je trebalo platili uvoznu carinu i pdv - ukoliko ste zaustavljeni na graničnom prijelazu kako vraćate vozilo vlasniku i imate razuman razlog - ne vidim razlog da platite uvozno carinjenje - trebali ste - kad je već rigorozan carinik - platiti kaznu za carinski prekršaj i trebao vas je pustiti da istupite iz RH

ova informacija vrijedi ako ste mi točno opisali sve okolnosti

pozdrav :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@koraljka

 

Uvoznu carinu sam po njihovom misljenju morao platit zato sto oni sumnjaju da sam ja taj automobil kupio u njemackoj i tamo ga i prijavio tako da izbjegavam placati porez u RH!Taj automobil se sluzbeno vodi da je uvezen u RH na moje ime,da je moje vlasnistvo!

Na to sam ulozio zalbu da bi nakon godinu dana dobio odgovor u kojem pise da je zalba odbijena!

Znaci vlasnik je bio prisiljen platiti carinu da bi mogao izvasti automobil iz RH!

 

Pozdrav,hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ajoj malisale - u prvome postu ste naveli da je vlasnik vozila strani državljanin a vi ste ga vraćali njemu -

 

kako to mislite da je vozilo uvezeno na vaše ime i da je vaše vlasništvo - pa prilikom kupnje vozila od stranog državljanina postajete vlasnik istoga i dužni ste po Carinskom zakonau prijaviti nadležnoj carinarnici kupovinu i obaviti carinjenje vozila tijekom kojega trebate platiti uvozna davanja

-ukoliko to niste napravili naravno da ste u prekršaju tijekom kojega će se naplatiti sva zakonska davanja, a vozilo ostaje privremeno zadržano kao osiguranje da će davanja biti plaćena

 

to vrijedi za sve građane RH pa i za vas - jedino izuzetak ukoliko ste na privremenom radu u inozemstvu - naravno potrebito je predočiti radnu dozvolu druge države-

 

pozdrav

 

 

 

 

 

 

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prvo , nisam vaša -

 

drugo ,

 

- vaša konstantacija da se ja čudim zbog čega je nastupila naplata je potpuno promašena za svakog tko je pročitao moj odgovor malomsali -

 

iz mog odgovora je jasno da je on u prekršaju i da treba platiti uvozna davanja kao i svi državljani RH -

 

treće - vaše bezobrazno procjenjivanje o mom znanju carinskog zakona govori o vama, a ne o meni -

:belji:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira na moje neslaganje sa "Koraljkom" pokušat ću odgovoriti "Malomsale".

 

Naime, navedenom robom (osobni automobil) počinjen je prekršaj iz članka 241.Carinskog zakona i takvo je Rješenje donijelo Vijeće za prekršaje.

U ovom slučaju prekršaj iz članka 241.CZ je počinila osoba koja je robu unijela u carinsko područje RH, dok je osoba koja je takvu robu primila počinila prekršaj iz članka 243. CZ.

 

U slučaju da je stranac ili osoba hrvatski državljanin sa stalnim ili privremenim boravištem izvan RH unio i iznio vozilo iz RH nema prekršaja već bi se primijenila Konvencija o privremenom uvozu robe (Istambulska konvencija)

 

Nadalje odredbom članka 205.CZ propisano je da uvozni carinski dug uz ostalo također nastaje nezakonitim unosom robe u carinsko područje Republike Hrvatske.

 

Sad kad čovjek pomisli „pa nisam ja unio auto u RH već strani državljanin“carina se pozove na odredbu članka 205.stavak 5. točka c) koja kaže da je carinski dužnik i osoba koja je odnosnu robu stekla u vlasništvo ili posjed .

 

Budući ste Vi u trenutku kontrole posjedovali navedeno vozilo donesena je odluka tj Rješenje da Vi morate platiti, naravno jer ste Vi dostupni.

 

Naravno, uvijek postoji mogućnost žalbe, ali iskreno ja se ne sijećam da je ikad žalba usvojena osim kad carinarnica nije postupila po proceduri,ali za to bi trebalo ući u sam meritum Vašeg predmeta,a ne preko interneta.

 

Mogu još samo dodati da se na isti način rješavaju i sporovi u zemljama EU jer je carinsko zakonodavstvo u glavnom (u ovom dijelu svakako) usklađeno sa carinskim zakonodavstvom EU

 

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pitanje:

 

strani državljanin došao u RH s svojim vozilom - vidio ga malisale i dogovore kupoprodaju istog - odu kod javnog bilježnika i naprave kupoprodajni ugovor nakon kojega sale isplati stranca i ovaj ode kući svojoj i ostade sale vlasnik vozila

gdje je tu nezakoniti unos robe u RH po čl 205 tč. c CZ

 

roba- tj. vozilo je legalno uneseno u RH sukladno anexu C Istambulske konvencije

 

a to da sale treba platiti jer je dostupan - a što bi bilo da im je prodavatelj vozila dostupan - bi li onda od njega naplatili

 

a to što se ne sjećate da je kome žalba usvojena pokazuje da vam je #praksa# jača strana - meritum predmeta je da malisale treba platiti uvozna davanja kao i svi građani RH

 

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Nalazim se trenutno mozda u slicnoj situaciji -

 

Naime, ja sam drzavljanka RH i suprug mi je dosao u posjetu sa svojim vozilom koje je registrirano na njegovo ime u drzavi u kojoj ima boravak kao i drzavljanstvo.

Ja sam vozila njegovo auto (sto su mi rekli u pol. upravi da smijem uz posjedovanje internacionalne vozacke dozvole - KRIVA INFORMACIJA) i zaustavio me prometni policajac te je automobil zaplijenjen zbog carinskog prekrsaja clanak 241 st. 1 t. 11.

Informaciju koju sam dobila od prometnog policajca koji je zaplijenio automobil je da moramo platiti carinu i registrirat auto u hr, i kada to obavimo onda cemo dobit auto. Posto ni ja ni suprug ne namjeravamo ostati u Hr, uistinu nema smisla tu registrirat auto pa me kao prvo zanima da li je ta informacija tocna?

 

Takoder me zanima da li moj surug moze uzet taj auto odmah ili mora cekati 3 mjeseca dok ne prode sudski postupak (kako je rekao policajac).

 

Kao trece, zanima me da li je uopce potrebno platit carinu ili je samo potrebno platit novcanu kaznu zbog voznje suprugovog automobila?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija