Jump to content

Zatvaranje obrta i leasing


shija

Preporučene objave

Pozdrav,

Imam veliki problem i nadam se da me netko može barem uputiti u kom pravcu da krenem.

 

Naime, mama je imala obrt i u 12. mjesecu 2007. je kupljen kombi na petogodišnji leasing (kod VB Leasinga). Obrt je bio kupac, a mama kao fizička osoba je bila jamac. S obzirom da je mama uskoro uspjela srediti papire za mirovinu; u 12. mjesecu 2008. zatvara obrt, odlazi u mirovinu i tata na svoje ime otvara obrt sa istim imenom.

 

Prije nego što su zatvorili obrt, otišli su zajedno do VB Leasinga da pitaju što će biti s kombijem ako se obrt zatvori (jer leasing se vodi na obrt). Tamo su im rekli da bi u biti trebalo da ona kombi vrati, tata podnese zahtjev za novi leasing, pa ako ga odobre-odobre. No, žena u VB Leasingu je rekla; citiram: "ali ako vi redovito budete plaćali neće biti problema."

 

U međuvremenu je VB Leasing dvije godine (u prvom mjesecu ove godine i prošle) registrirao kombi na obrt koji više ne postoji (na mamu), a rate su plaćane nešto u gotovini, nešto sa računa obrta (tatinog).

 

Ali zbog otkaza nekih narudžbi i neplaćanja kupaca, obrt je zadnjih par mjeseci zapao u probleme i nisu platili dvije rate. Zajedno sa nekim obračunima (ne znam ni sam kojim) dug se popeo na oko 12,000kn, što moji trenutno ne mogu platiti.

 

Zbog toga je VB Leasing pokrenuo nalog za oduzimanje vozila.

 

E, tu sad počinju problemi.

 

OK, za oduzimanje vozila. Moji bi se i složili da se kombi oduzme za ostatak neplaćenih rata, ali VB Leasing sada tvrdi da se prvo mora izvesti sudski procjenitelj koji će procijeniti kombi (naravno, moji roditelji plaćaju procjenitelja), zatim da će se kombi prodavati po cijeni koju odredi procjenitelj, ali VB Leasing ga može prodati po cijeni po kojoj oni žele i za ostatak (do procjene) bi teretili moju mamu. Moja mama ne bi mogla imati nikakav uvid u ugovor po kojoj cijeni je kombi prodan, već bi im morala vjerovati na riječ. Znači procjenitelj može reći da kombi vrijedi 100,000 kn, oni ga prodaju za 60,000kn, kažu da su ga prodali za 20,000kn i terete moju mamu za 80,000kn.

 

E, sad najgore od svega je što iz VB Leasinga tvrde da od momenta oduzimanja vozila, pa do njegove prodaje (što može biti za nekoliko godina) mama mora plaćati ležarinu 1,500kn mjesečno. :-?

 

I kao šlag na tortu, žena u VB Leasingu im je rekla da s obzirom da je obrt zatvoren 2008., mama čak i da sada plati sav iznos ostatka leasinga, ne može preuzeti kombi, registrirati ga, niti išta s njim raditi, jer "novi vlasnik" (ugašeni obrt) više ne postoji. Pa kako su ga onda oni 2 godine registrirali na obrt koji ne postoji???

 

Što se sad tu može napraviti?

Zahvalan na bilo kakvom savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imala sam sličan slučaj u praksi; obrtnik je zatvorio obrt i od lizinga dobio istu informaciju koju i Vi navodite-isplaćivanje lizinga od strane fizičke osobe do konačne isplate.Tako se i odradilo, te je fizička osoba po isplati kompletnog dugovanja došla u posjed vozila.

 

Budući da je kod Vas situacija nemogućnosti isplate slijedi upravo ono što su Vam rekli:plaćanje ležarine,procjena,prodaja.I svakako Vam moraju dati na uvid ugovor o kupoprodaji vozila kako bi po eventualnoj kupnji od Vaše strane bila evidentirana razlika između prodajne cijene lizinške kuće i iznosa obveze za ostatak duga.

 

Ženu u VB lizingu treba uputiti na to da je obrt=fizička osoba,obrtnik pa kako je lizing sklopio ugovor s obrtom to ga je istovremeno sklopio s njegovom vlasnicom iz čega proizlazi mogućnost preuzimanja vozila od strane vlasnice obrta (bez obzira na zatvaranje obrta), budući da je vlasništvo obrta-vlasništvo Vaše majke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija