Jump to content

Proširenje susreta s djetetom


jedantata

Preporučene objave

Situacija:

Rastavljeni smo sudskom presudom od 2001 godine,sin od 11,5 godina. Susreti po sudskoj presudi su bili jadna klasika, 2puta tj.po tri sata i svaki drugi vikend subota ujutro do nedjelje navečer. 2004 godine nakon teške borbe s CZSS , policijom , ludom mamom...jedva jedvice daju mi na moj zahtjev malo drugačiju verziju ali na kraju skoro isto, 1 puta tjedno 4 sata i svaki drugi vikend petak popodne do nedjelje navečer. Tada je moj sin imao 5,5 godina. Mama je jedva i to progutala,al poštuje papir. i ništa drugo već sedmu godinu.

Naši susret tako teku , obožavam ga i on mene , jedva čekamo te dane kad se viđamo,ali sada on ima skoro već punih 12 godina.Emotivno smo jako vezani i trebamo jedan drugog puno više. Želi ostati dulje kod mene,želi da slobodno može doći i ostati kod mene(živimo jako blizu,moje radno vrijeme je fleksibilno,ima svoju sobu u mojoj kući,dakle svi uvjeti)koliko hoće itd.

Ali mama ne komunicira već godinama samnom,a na želju djeteta da dođe kod mene reagira verbalnom ili neverbalnom ljutnjom na djete. On to nevoli, pa rađe ne traži više nego da se mama ljuti.Tužno.

 

Pitanje:

 

Dali mogu za početak pismenim putem tražiti povečanje susreta sa sinom od CZSS-a ili moram odmah ići sudskim putem? Rađe bih prvo CZSS.

 

Hvala svima unaprijed na brzom odgovoru! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

CZSS će ionako biti uključen, pa se možete uputiti k njima na razgovor o tome. Dinamika koja je određena ne znači da dijete ne bi smjelo provesti s vama i više vremena nego li piše, naročito ako to i samo želi. Jer, ne radi se o ograničavanju susreta i druženja djeteta sa vama kad je to nužno radi dobrobiti djeteta, već upravo suprotno: piše zato kako bi se osiguralo da ne bude manje nego je djetetu potrebno.

Obzirom da će sud na kraju donijeti odluku, puno je jednostavnije kad imate podršku CZSSa u tome i jednaku želju djeteta...

Vaš sin bi svakako trebao biti upitan za mišljenje, koje bi moralo bi biti primljeno s većim respektom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

thanks Newbie,

 

No ja sam već pripremio prijedlog za proširenje susreta za CZSS. Zanima me samo dali da ga pošaljem centru. ili da pošaljem istovremeno prijedlog sudu(dosta mi je odvjetnika pa ću probat sam).Ali pošto su to dvije različite stvari neznam hoće li CZSS upće smatrati da mi je potrebno odgovoriti ako nemam prijedlog sudu.

kužiš kaj mislim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jedno pitanje Newbie,

 

ti kažeš da je određena dinamika susreta minimum. To znači da ako moj sin želi tu večer ostati kod mene slijedeće: mama će ga davit na mob.da ide doma,ja ću mu reć da ako želi ostat , može.mama će zvat muriju,oni će doć na moju adresu. ja ću im ili otvorit ili ne. ako im otvorim , reći ću im da je moj sin tu , da mu je dobro i da spava i zatvorit ću vrata. i oboje ćemo bit uzrujani i napeti i nećemo spavati cjelu noć. i koja nam korist od toga? a da ne spominjem njenu tihu ili burnu misu prema njemu sutradan...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"i oboje ćemo bit uzrujani i napeti i nećemo spavati cjelu noć."

 

Jedantata ovo što ste napisali toga će sigurno biti jer vi najbolje poznajete vašu situaciju, ali na vama je da prije svega što bolje pripremite dijete i sebe. Ne činite vi loše djetetu time što tražite proširenje susreta i druženja nego roditelj koji to onemogućuje i sa kojim bi nadležne institucije trebale "raditi" i koji dijete očigledno tretira kao svoju stvar. Vi kao odgovoran roditelj, a u interesu djeteta, morate zatražiti proširenje susreta i druženja, a bilo kakav pritisak djetetove majke na dijete prijavljujte nadležnom Centru pismenim putem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...ja to sve znam ali imam loša iskustva sa cenrom. to je hrpa mumija koje ništa ne rade i najlakše im je tražiti uvijek da se mi kao roitelji dogovorimo. mama odbije bilo kakav dogovor i oni peru ruke od toga.

no,možda će ovaj put gospoda nešto poduzeti pa ću probat.

koliko bi objektivno mogli biti susreti prošireni za djete od 12 godina ako znate?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na pitanje koliko objektivno mogu biti prošireni susreti vam najbolje mogu odgovoriti djelatnice CZZS-a i suda koje ne zanima interes djeteta nego svoje odluke temelje na predrasudama i stereotipima.

Koliko bi vi bili sa svojim djetetom da ste i dalje svojoj bivšoj partner ?

Interes djeteta je ravnopravno, zajedničko roditeljstvo, stalna dostupnost i trajna uključenost oba roditelja u život djeteta bez obzira na to žive li roditelji zajedno ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Newbie,

 

Prvo najviše zahvaljujem Newbie i Gringo na odgovorima bez puno filizofije a vrlo svrsishodnima!

 

Gringo naj se ljutit kaj pitam Newbie za dalju pomoć jer sam proučio dosta njenih ( pretpostavljam njenih jer vidim žensku slikicu ) odgovora i čine mi se vrlo dobrim u ovoj grani prava.

 

Dakle Newbie,danas sam poslao preporučeno pismeno CZSS-u N.Zagreb,ukratko proširena verzija mog prvotnog navoda. U predmetu sam naveo dvije stvari, pod jedan kršenje djetetovih prava od strane majke, pod dva proširenje susreta s mojim sinom.U svezi toga zanimaju me čisto pravne regule,ako znaš,( na ti sam,znam,al valjda se ne ljutiš), tako da ih mogu pravovremeno i pravovaljano prozvat.

 

1. U kojem roku mi moraju odgovorit i na koji način(pismeno ili usmeno)i dali mi uopće moraju odgovoriti u tom roku obzirom da još nisam podnio sudski prijedlog, u nekoj nadi da će oni pomoć?

2. Pošto imam vrlo loša iskustva s njima a sumnjam na pristranost(čitaj veze po hrvatski)od strane majke dali se ikako može tražiti premještaj slučaja u nadležnost bilo kojeg drugog Czss-a osim po prebivalištu djeteta?

3. Inzistirao sam da se moj sin poziva u mom ili zajedničkom prisustvu s majkom, pa ako ne postupe tako, na šta se mogu pozvat ( jer nigdje nemogu naći na net-u njihove dužnosti i obaveze po tom pitanju). A više nesmijem i neželim nigdje fulat.

 

 

Thanks

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve ok, nisam u množini trenutno :-)

 

ad1. Pismeni odgovor bi teško mogli očekivati, naročito ako ne budu ažurni, jer ne mogu napisati ono što inače poneki znaju reći... da im je gužva ;)

Morali bi odreagirati pozivom majci, a i vama, vidjeti o čemu se radi, čuti što trebaju i s jedne i s druge strane.

ad2. Bit će moguće tražiti izuzeće, ali.. i to traje.

ad3. Kad pozivaju dijete kako bi reklo svoje mišljenje, ono obično ne doklepeće samo, ali da bi vi ili majka smjeli prisustvovati cijelom razgovoru s njim, ne biste. Jer, ono mora imati priliku izraziti što god mu je na umu, a pri tom ne osjećati potrebu za "autocenzurom" pod pritiskom razmišljanja što će koji roditelj o tome pomisliti. U tom dijelu bi trebao bitnu ulogu imati psiholog.

ad4. evo mig: editirat ću taj dio, a s tim pitanjem laganim hodom u dio Legalisovog foruma Tražim odvjetnika klik-ovdje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajoj Newbie,fora odgovor. Znači jednina :-)

 

Pa kak to misliš teško očekivati pismeni odgovor...morali bi..Newbie,daj mi nekaj kaj moraju! Ja sam naveo kršenje djetetovih prava,kaj i je fakat.

Pa dali onda da krenem pralelno sa sudom?

Dovoljno mi je da postoji mogućnost izuzeća mjesta. Pa nek traje.

Newbie,nisam ni mislio da prisustvujem predstavi al smatram da će bar onekle biti ohrabren ak ga čekam(o) u hodniku a ne da ga uvijek čeka.

Joj,valjda bum nekaj iskopal od ovog zadnjeg.. :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ne... reagirati bi trebali pozivom da uvide tijekom razgovora sa jednim i drugim o čemu se zapravo radi. Ako ima kršenja prava djeteta, onda bi trebali upozoriti. Kad je stvar veća, ponavlja se, sljedeće je pismeno upozorenje.

Točnije, trebalo bi biti.

Naravno da dijete ne bi moralo ući u zgradu i čekati u hodniku samo samcato dok ga netko pozove unutra i naravno da bi mu bilo ugodnije da ga doprati onaj roditelj s kojim i želi više vremena. Ali, nemojte da traženje shvate kao inzistiranje na prisustvu razgovoru s njim, jer ako nisu blagonakloni mogu to interpretirati i na taj drugi način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma neznam Newbie,tek danas sam poslal pa bumo vidli,al nikako ne želim da opet odugovlače ko zadnji put pa ću ih trznut za jedno dva tjedna. A kaj se tiće mog heroja,netrebam ja njemu pri razgovoru,njemu je dosta ak sam ja tam negdje da izrazi istinu. bar se nadam. Pa te kontaktiram kad zapne.

P.S. jedino neznam u međuvremenu koliko je pametno dopustit mu boravak kod mene van minimuma na papiru,naravno ako on to želi, da se nebi kasnije odrazilo na tok...

 

Thanks, kak da bar kavicu platim? :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da. Dragi forumaši naši su na mnogo mjesta već opisali potrebu ponovnih dopisivanja ako nitko ne reagira. Nekad je jedno pisamce dovoljno, a ponegdje ni 5-6 nije dosta da se pokrenu.

 

Bilo bi jako dobro kad bi ostajanje dulje, a na djetetovu želju, bilo uvaženo od oboje vas.

 

jedantata je napisao:

Thanks, kak da bar kavicu platim? :-)

Evo, baš tražim link na donacije Legalisu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija