Jump to content

pravo na dio vlasništva kao bračne stečevine


tkosam

Preporučene objave

živim u vanbračnoj zajednici nešto više od 8 godina.Ima dijete iz prvog braka.Sada imamo zajedničko dijete.Kad smo počeli živjeti zajedno bilo je to u maloj kućici koja je bila nasljedstvo moje svekrve i muža.Sada smo na tom mjestu napravili novu kuću.Papiri su još uvijek na mojoj svekrvi, ona se pravi luda, a muž mi je izjavio da kuća nije moja i da neće nikada biti već će ostati našem zajedničkom djetetu.Naravno, meni se to ne čini fer jer sam za novu kuću dala i više nego on.Ni kredit ne bi mogao dignuti da mu ja nisam bila sudužnik.Imam dokaze, račune, svi znaju da sam ja iznijela puno na svojim leđima.Meni se ne da hodati po sudovima i tužakati, ali me zanima da mi ,nedajbože, svekrva umre,a kuća je u tom trenutku još na njoj, imam li ja pravo osporiti opruku ili ostavinu jer mene neće biti u njoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je "muz" suvlasnik imate pravo na utvrdjivanje bracne stecevine (zakonska je pretpostavka da imate 1/2 od onog sto je on stekao tijekom vase zajednice a na temelju zajednickog ulaganja, bilo radom ili finasiranjem). Sto se tice nasljedjivanja svekrve, nju naslijedjuju njena djeca i bracni drug ako ga ima. Ne bi ste mogli dokazivati pravo vlasnistva u njenom dijelu (su)vlasnistva ili pak ako se ona vodi kao vlasnik 1/1. Mozete eventualno postaviti prema njoj zahtjev da Vam prizna novcani udio, dok je jos ziva.Izgledi da postignete s njom neki sporazum o Vasem udijelu u suvlasnistvu su jako mali, kako sami tvrdite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ah, opet ja sa svojim zavrzlamama.Jasno mi je da moram svoj problem pokušati rješiti sa svekrvom jer je cijela kuća na njoj.Znam da ona ništa neće napraviti bez dogovora sa sinekom tj. mojim mužem.Što ako ona nije za dogovor, kakve ja imam pravne mogućnosti po pitanju te kuće.Tužiti? Koga? Svi naši prijatelji i obitelj znaju da sam tu kuću sagradila ja u 50% iznosu i više.Molim savjet jer mada sam bila na neki način odustala od svega ipak mislim da se moram boriti.Samo ne znam s kim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svekrva je upisana kao vlasnik, te stoga usmjeravate svoj zahtjev prema njoj, kao sto sam vec napisao u postu br.2.

Radi se o tome da su Vasa ulaganja vrsena s namjerom da steknete udio u kuci. Obzirom da takav usmeni dogovor ne moze imati pravne ucinke sam po sebi, i da svekrva odbija da prizna udio od 1/2, ostalo je da je tuziti za novcanu protivrijednost shodno Zakonu o obveznim odnosima.

Tuzenik je dakle svekrva, a teret dokaza je na Vama.

Dobro bi bilo da ako ima jos neko da komentarise Vas slucaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija