Jump to content

samostalni umjetnik- plaćanje doprinosa za mirov. i zdrav.


bella_e

Preporučene objave

Poštovani Legalis :-D , ovako piše u zakonu (rrif)...

 

''Umjetnički honorari i doprinosi

Pri isplati naknade, isplatitelj ne obračunava doprinose za obvezna osiguranja, neovisno o tome na koji je način umjetnik mirovinski i zdravstveno osiguran. Naime, nekim se umjetnicima doprinosi za obvezna osiguranja plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske. Umjetnici koji nisu u tom položaju, a imaju status samostalnih umjetnika, sami plaćaju doprinose za socijalna osiguranja na temelju rješenja koje im za svaku kalendarsku godinu ispostavlja Porezna uprava. Isplatitelj umjetničkog honorara ni u jednoj od kombinacija ne obračunava niti uskraćuje obvezne doprinose za umjetnika.'' :-D

 

... i sad mene zanima kada i kako oni to ispostavljaju (krajem godine, početkom nove?) koliko ja moram platit doprinose (navodno oko 3000kn u najboljem izračunu za umjetnike, koliko sam našla na netu)? I zašto to moram platit (ajde još zdravstveno, ali mirovinsko ako ne želim penziju)?

Kako da ja izdvajam toliko novaca za to kad recimo mjesečno u najboljem slučaju zaradim 4-5 tisuća kuna, šta će mi ostat? :-o A ni to nisu moja sigurna primanja, može se desit da neki mjesec ne zaradim ni kunu.

:tuzan: molim vas, pomognite očajnoj poreznoj neznalici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samostalni umjetnici su umjetnici izvan radnog odnosa kojima je umjetničko stvaralaštvo i djelovanje jedino i glavno zanimanje.

 

Samostalni umjetnici imaju,na temelju svog umjetničkog rada,pravo na mirovinsko i zdravstveno osiguranje.Da bi ste ostvarili pravo da Vam se doprinosi plaćaju iz sredstava proračuna RH, morate podnijeti zahtjev Ministarstvu kulture.Zahtjev rješava stručno povjerenstvo, uz naknadno odobrenje ministra kulture, a u postupku i prema uvjetima iz posebnog pravilnika donijetog od strane ministra kulture.

 

Ukoliko ne ostvarujete navedena prava obvezni ste,kao samostalan umjetnik osigurati se na mirovinsko i zdravstveno i to po sljedećim osnovicama (važeće za 2010.godinu):

- ako plaćate porez na dohodak po odbitku, osnovica za uplatu doprinosa je 7.716,00 kn, što znači da mjesečno morate uplatiti 2.739,18 kn (mirovinsko,zdravstveno,ozljede na radu).

- ako vodite poslovne knjige, osnovica je 8.487,60 kn tj. ukupna obveza za mjesečne doprinose iznosi 3.013,10 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ultra, veliko hvala na odgovoru, ma da je strašan :buljoki::panika: 2.700kn je puno u mom slučaju! Kako ta pohlepna država :srednji: može tako odlučiti, pa nemam ja tvornicu da štancam radove i nemam sigurne kupce!!! Pošten čovjek u ovoj državi neće nikada ništa postići. :tuzan:

Još uvijek na žalost nemam uvjete da predam zahtjev Ministarstvu kulture.

Baš sam očajna! :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija