Jump to content

sestra u stanu roditelja, roditelji u stanu sestre


vibram

Preporučene objave

Roditelji su odlucili zivjeti u (manjem) stanu u kojem jedosad zivjela sestra sa obitelji, a sestra sa obitelji odlazi zivjeti u (veci) stan koji je u posjedu roditelja.

da li ta zamjena ima kakve implikacije obzirom na nasljedje, odnosno da li ja kao druga sestra imam pravo obzirom da prva sestra uziva stan koji ce biti zajednicko nasljedje i prije smrti roditelja?

da li je to u potpunosti stvar roditelja sto ce prebivaliste zamijenti sa drugom sestrom, a pitanje nasljedja se aktivira tek kad netko od roditelja umre?

 

hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sama fakticna zamjena kojom se vrsi preseljavanje a bez da je formalno sklopljen pismeni ugovor o zamjeni stanova i sproveden odgovarajuci upis u zemljisnim knjigama, ne proizvodi pravne posljedice. Stoga bi Vi stekli pravo nasljedjivanja poslije smrti roditelja na nekretninama upisanim na Vasim roditeljima, pa prema tome i na pomenutom stanu. Ukoliko se pak radi o tome da su oni i formalno sklopili pismeni ugovor o zamjeni stanova, situacija je drugacija, i sve zavisi od toga kako je ugovor formulisan. Ukoliko je, primjera radi, ustupljen veci stan za manji bez ikakve nadoknade, te ukoliko je veci stan po svojoj vrijednosti znatno nadmasivao vrijednost manjeg stana, mogli bi ste eventualno postaviti pitanje da se taj visak smatra kao ucinjeni poklon, te na osnovu toga potrazivati svoj nuzni nasljedni dio u postupku nasljedjivanja, ukoliko bi nuzni nasljedni dio bio povrijedjen. Tacno pretpostavljate da se pitanje nasljedja aktivira poslije smrti roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija