Jump to content

susreti sa ocem ??


marez

Preporučene objave

Zanima me da li postoji nekakva dobna granica u kojoj djete može odlučiti da li želi ići u posjete ocu , koji su dogovoreni po sudskoj presudi o razvodu ?

do sada su bili uredni ali nakon nekih događaja koji su se dogodili moja 8- godišnja kći ne želi ići tati , tj ne želi ostajati po par dana jer je tamo izložena pritiscima i govori joj se stalno protiv majke.

Što mi je za raditi, pošto sam već bila na CZSS (jer me bivši tužio da mu ja posjete branim ).. izjasnila sam se o situaciji i kazala da je ta tvrdnja neistinita , već da djete odbija iz opravdanih razloga.

Da li je CZSS uopće nadležan da me kontaktira nakon važeće presude ? jer moram naglasiti da do sada nisam imala lijepih iskustava sa istim , kako moj bivši okom tako oni skokom jer je izuzetno dobro pozicioniran.... a kada sam im se sama obratila za neke povrede u presudi kazali su mi da je to stvar suda, da ga mogu jedino tužiti ?? Pa sam logično zbunjena .

U krajnjoj crti da li sada trebam tražiti preko suda Promjenu o odluci viđanja djeteta jer je prijašnja sastavljena nedefinirano uglavnom, na bazi dogovora , koji je sve teže postići .

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš slučaj je samo još jedan u nizu kada roditelji vlastito dijete koriste za međusobne obračune.

Vama je dijete povjereno na zajednički život, vi trebate poticati dijete na susrete sa ocem, a ne suprotno.

Otac nebi smio pred djetetom govoriti ružno o majci jer dijete voli oba roditelja. Dijete nemojte koristiti za prenošenje poruka. Probajte razgovarati sa bivšim suprugom, dogovorite oboje termin u Obiteljskom savjetovalištu.

I na kraju on da ima tako dobre veze kao što vi tvrdite, onda bi vjerovatno dijete bilo povjereno njemu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da ste situaciju malo krivo shvatili pa ne bih uopće dalje polemizirala, ne poznajete situaciju pobliže a ja je ni nemam namjeru navoditi .

Biti razuman roditelj i dogovarati se u mom slučaju znači isključivo pristajati na samo ono što otac traži pa makar to bilo i nauštrb nje, bilo da tako kaže i soc. radnica i savjetnik čak i samo djete i svi mi, mi smo glupi, on je jedini pametan i pravi roditelj .

Godinama ta njegova htijenja uvažavati, bilo je teško ali se radilo isključivo da bi minimalizirala svađe i daljnje rasprave.

Više neću jer ni ona sama to ne želi i moje je pitanje bilo bazirano samo na tome, da li se i u kolikoj mjeri uvažava djetetovo mišljenje, a vjerujte nije nimalo neopravdano !!

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...pa zatražite od suda izmjenu, radi onog "po dogovoru" jer to funkcionira samo kad se ljudi doista mogu i spremni su se dogovarati.

Ako je problem u češćim pokušajima manipulacije djetetovim odnosom prema roditelju a koji na njega loše utječu i ne zaustavlja se... izgledan bi bio nadzor.

Ako su CZSS-tete već objašnjavale ocu da nije u redu djetetu puniti glavicu onim što mu nije primjereno, mogli su već dati kakvu opomenu, dvije... obzirom da to svakako nije neki poželjan roditeljsko-odgojni trenutak. Da se poradilo na zaustavljanju pričica_koje_za_djecu_nisu, možda bi dijete rado išlo...

Problem koji iznosite kao razlog se neće riješiti time da dijete ne boravi s ocem 2-3 dana, jer je za to sasvim dovoljno i pola sata- sat. Dakle, zajedno sa CZSSom bi se trebali pozabaviti time.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, promjenu stavke "po dogovoru" sam i planirala zatražiti, eto nisam znala da Centar može dati tu nekakvu opomenu , hvala na savjetu .

U biti nisam znala da li je nadležan Centar nakon važeće sudske presude, jer kada sam im se nakon iste obratila zbog nečeg što mi je muž bivši u međuvremenu napravio kazali su da su oni sa nama završili , da imam presudu, a kada je on mene optužio da mu branim dogovorene susrete ( zbog toga što kći nije htjela sa njim provesti taj vikend ) reagirali su u promptnom roku. Nije mi bilo jasno koji su kriteriji..

Ma na kraju je i nebitno što on govori njoj o meni jer eto čime to rezultira, da ga vlastito djete odbija nažalost.. samo kako nekome tko ima iskrivljenu sliku realnosti nešto dokazati... to je moj problem od početka, a nažalost postaje i problem mog djeteta..

Svejedno hvala na savjetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je kod djevojčice izražen otpor prema susretima s ocem (a najvjerojatnije i njegovom obitelji) za to mora postojati razlog. U protivnom bi djevojčica te dobi rado odlazila s tatom i provodila vrijeme.

Kada se u prisustvu djeteta govori ružno i vrijeđa majku sigurno da se djevojčica koja se po prirodi identificirala s majkom osjeća loše, ponižena i nevoljena. Takva ponašanja bilo kojeg roditelja ili člana obitelji djetetu ruše svako samopoštovanje - a znamo da je ono kod djece razvedenih roditelja i tako vrlo osjetljivo i krhko. Po meni je to emocionalno nasilje nad djetetom. Djete te dobi nije se u stanju emocionalno nositi s takvom situacijom i počinje osjećati separacijsku tjeskobu i želi se čim prije vratiti kući. Od majke se očekuje da ohrabruje djete za susrete i to je u takvim okolnostima vrlo teško. CZSS se uglavnom time bavi na inicijativu nekog od roditelja i to vrlo površno.Radi se o pravu djeteta i pravu oca. Osim prava otac ima obavezu štiti djete i osigurati za dijete prijateljsko okružje u sredini gdje djete s njim boravi. S drge strane ne smije biti prisile da dijete boravi negdje gdje ne želi i otac mora biti svjestan odgovornosti za djetetov emocionalni razvoj.

Odvedite dijete psihologu, neka napravi obradu i vidi u čemu je stvar.

Kao majka budite spremni na suradnju i podršku svome djetetu. Ako ništa ne učinite dijete se neće osjećati zaštićeno. Pokažite razumijevanje i objasnite joj da ćete učiniti sve što možete da se situacija promjeni u međuvremenu objasnite joj da je ovo vrijeme kada su svi još jako ljuti, povrijeđeni i tužni pa se eto dogode i ružne rječi . Ni na koji način ne odgovarajte na uvrede i ne nasjedajte na igru jer će Vam dijete a i vi s njom jako patiti. Uredite susrete: kada, gdje i kako. to je prvo i osnovno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najljepša hvala, stručno mišljenje smo već zatražili a sada ćemo i tu promjenu sudske odluke .

Ona se osijeća zaštićeno ,voljeno i sigurno i inače a pogotovo sada puno sa njom razgovaram , bez ljutnje i okrivljavanja ikoga .. jer njena dobrobit, sreća i bezbrižnost je ono što mi i je najbitnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija