Jump to content

Načela radenog prava i skripta iz radnoga


DorisSt

Preporučene objave

pravo na rad, sloboda rada, biranja poziva i zaposlenja pod jednakim uvjetima, pravo na zaradu, pravo na odmor, sloboda ugovaranja, pravo osnivanja sindikata, pravo na štrajk, zabrana diskriminacije, primjena za radnika povoljnijeg prava

 

Mislim da bi to bilo to, ako griješim, nek me netko ispravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

osnove trazenja sudske zastite bi po meni bilo nepostivanje nacela radnog prava. to bi bile osnove trazenja zastite. znaci

kad nas netko npr. diskriminira na radnom mjestu (nacelo zabrane diskriminacije), to bi bio osnov za sudsku zastitu prava iz radnog odnosa. jel idem u dobrom smjeru?

 

 

ili

 

sad kad citam cl. 129 st. 1 -od dana dostave odluke kojom je povrijedeno pravo-, sto bi znacilo da ako radnik smatra da je odluka o otkazu nedopustena, nedopusten otkaz bi bio osnova za trazenje sudske zastite.

 

ajmo kolege

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo jedne definicije koju sam pronašla, mislim da ona daje odgovor na pitanje.

Radni spor je spor između poslodavca ili njihovih organizacija i radnika ili njihovih organizacija koji nastaju u vezi s radnim odnosima pojedinačnih radnika ili u vezi sa kolektivnim uređenjem radnih odnosa. S obzirom na činjenicu koja osoba spor pokreće te njezine interese razlikujemo:

1. individualne sporove

2. kolektivne radne sporove.

Ja bih rekla da radnik može pokrenuti radni spor zbog raznih razloga (naknada štete, utvrđenje odluke o otkazu nedopuštenom, utvrđenje da je odluka o opomeni pred otkaz nevaljana-za ovo sam vidjela sudsku praksu, zaštita dostojanstva, zabrana diskriminacije, itd.) odnosno, ja mislim da radnik može svako svoje individualno pravo ostvarivati u individualnom radnom sporu. S druge pak strane, meni se čini da se radi o kolektivnom radnom sporu kada spor pokreće npr. sindikat zbog nekog prava iz kolektivnog ugovora (npr. božićnice koje nisu bile isplaćene u javnim službama u 2001.-mislim da je ta godina).

Ne znam da li ovo pomaže, ali ja bih tako odgovorila na itanje osnove traženja sudske zaštite. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija