Jump to content

Nužni dio


ivanstarim

Preporučene objave

Poštovanje,

imamo sljedeću situaciju u obitelji.

 

Ja sam sin jedinac, no otac ima kćer iz prošlog braka. Ona ne komunicira sa nikim iz obitelji zbog osobnih razloga. Ja sam sa ocem i majkom, na majčinom zemljištu izgradio kuću u okolici Zagreba prije dosta godina. Majka je kupila zemljište za vrijeme braka sa mojim ocem (nije ga nasljedila npr.) i uz moju pomoć, a za izgradnju kuće sam čak dignuo kredit koji otplaćujem. Zemljište (sa kućom) se u vlasničkim papirima vodi na moju majku. Otac i majka žele da meni ostane kuća sa zemljištem te smo napravili ugovor o darovanju u slučaju smrti.

 

Da li moja sestra (zapravo polu-sestra) ima pravo na nekakvi nužni dio kuće kada umre otac ili umre moja majka ? Ako majka prva umre, otac neće raditi problem oko uknjižbe vlasništva, no da li u toj situaciji može sestra nešto zakomplicirati, jer ona zapravo nije u nikakvoj vezi sa mojom majkom ? Ako umre otac, da li ona može tražiti formiranje nekakvog nužnog dijela, ako se kuća ne vodi na oca ?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

roditelje nasljeđuju njihova djeca(i bračni partner)

sestra nasljeđuje samo oca a ne i mačehu (nije njena majka niti je posvojena od strane tvoje majke)

 

ako se bude postavljalo pitanje nužnog djela iza oca

traži utvrđivanje bračne stečevine (za majku)ili da bračnu stečevinu roditelj rješe za života.

otac na sudu prizna majčinovlasništvo i samo njenodjete je nasljednik.

 

ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju isključuje nasljeđivanje pa time i nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo mi djeluje zanimljivo da bračnu stečevinu rješe za života. Kako da otac na sudu prizna majčino vlasništvo ? Kako se ta procedura zove, gdje se obavlja, ima li neka standardna izjava ?

 

Pošto imamo već ugovor o darovanju u slučaju smrti, da li se može dodati ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, ili se mora prvo poništiti prvi ?

 

No ipak mi djeluje jednostavnije rješenje to priznanje majčinog vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imaš dva scenarija:

 

1. Kuća sada glasi na tvoju majku. I tvoj otac želi da kuća pripadne tebi. Ako je na tebe napravljen ugovor o darovanju za slučaj smrti, smrću tvoje majke kuća pripada tebi.Tvoj otac nema se u tom slučaju čega odricati niti išta priznavati, jer mu formalno ništa ne pripada niti će išta steći.

 

2. Ono što tebe zanima je može li se tvoja polusestra pozivati na to da tvom ocu, iako nikad nije bio upisan kao suvlasnik, pripada pola kuće, pa time i njoj nužni dio. Načelno bi mogla, ali uz velike komplikacije. Kako bi ona do toga došla, kompliciran je pravni put koji, istini za volju, ima određene logike. Može ići na to da je tvoj otac, neovisno o tome što formalno nije bio upisan kao vlasnik, zakonski bio suvlasnik, osporavati darovni ugovor u tvoju korist itd. Također, to što se tvoj otac nakon smrti tvoje majke odrekne svog dijela nema učinka, kada ti je kuća prethodno nakon smrti majke pripala po darovnom ugovoru. Odgovor je: sestra ti ima teoretske šanse da sve to osporava, naglašavam teoretske.

 

Dodatno osiguranje bila bi oporuka tvoga oca, kojom tvoju polusestru isključuje iz nasljedstva, ali za to moraju postojati ozbiljni razlozi.

 

Pazi na to što znači nužni dio. Nužni dio podrazumijeva da tvoj otac sačinjenom oporukom nije ništa ostavio polusestri. Onda ona ima pravo na nužni dio, što je 1/2 onoga što bi joj pripalo po zakonu, da nema oporuke. dakle, 1/8 kuće uz pretpostavku da ste iza oca ostali ti i ona. Dakle, tržišna vrijednost kuće u času očeve smrti minus tvoja ulaganja u kuću, sve podijeljeno sa 8- to je najbolje što bi ona teoretski mogla izvući. Ako si baš ti izgradio kuću pretežito svojim sredstvima, to i nije malo, pa bi se njezin ukupni udio još i smanjio (recimo 1/10).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postovani

moja situacija je

ja i moja sestra smo napravile izjavu u javnog biljeznik u kojom se odričemo svog djela u korist braće,a dogovor je bio da nas oni za zivota isplate,na sto oni na kraju nisu pristali.medutim nas otac nam je ponovo vratio nas dio tako imamo ovjeren papir u javnog biljeznika.otac je napravio oporuku u kojem je naznačio dva brata dva djela s tim da ja i sestra dobijemo neki mali iznos novca, na koji mi necemo pristati.da li mi imamo pravo na nas nuzni dio, da li da idemo u parnicu sto mi savjetujete

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Zanima me još nešto.

 

1. Ako poništimo ugovor o darovanju u slučaju smrti i napravimo ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, kako se također sugerira. Da li tada sestra (polu-sestra) može u slučaju smrti oca tražiti nužni dio u kući ? Također da li tada ugovor o uzdržavanju mora biti za uzdržavanje samo majke ili i majke i oca ?

 

2. Nije tu prisutna želja da se isključi netko koliko smo napravili grešku u koracima sa ovom investicijom, da se postavlja pitanje jednog dana kako mi se može obiti o glavu. Ne razmišljaš o tome, a onda čuješ svakakve priče. Ima otac neka poljoprivredna zemljišta, šume i sl. od starine u Slunju za koje nema problema da se dijele i utvrđuju kao nužni djelovi. Naravno jedno je kuća u okolici Zagreba, a drugo takvo zemljište. E sada, tko određuje koliki je nužni dio i da li je ona zadovoljena u tome. Sve to ako ona ne pristane na podjelu kako odluče majka i otac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija