Jump to content

nekretnine i alimentacija za vrijeme rastave


grumpy

Preporučene objave

poštovanje,

 

rastava je još u tijeku, vuče se po sudu sad već skoro dvije godine, ponajviše zbog prirode mog posla. zbog nesuglasica, nerazumijevanja i emocionalnog terora u braku, razdvojili smo se u vrijeme kad je naše dijete imalo malo više od 2. godine. za vrijeme braka kupili smo stan i jedno pa drugo vozilo (prethodno prodavši prvo). vlasništvo stana je upisano po pola, dok kredit glasi na suprugu. kod vozila i vlasništvo i kredit su na njeno ime. stan je kompletno renoviran i opremljen od A do Ž. napominjem da njena primanja (7,000 kn ili nešto malo više) ni izbliza ne bi bila dovoljna za sve i u tako kratkom vremenu iako su iznad hrvatskog prosjeka.

 

od trenutka kad sam izašao iz zajednice i odselio iz stana, svojevoljno plaćam pola kredita za stan i 2,700 kn za uzdržavanje malodobnog djeteta (sad skoro 6 godina), dok je, nadam se - uskoro bivša supruga, ostala u posjedu i jednog i drugog, zajedno sa namještajem i ostalim. s djetetom održavam redovite kontakte koliko god je to moguće, mada će se to silom prilika promijeniti kad dijete krene u školu dogodine jer živimo na različitim krajevima lijepe naše. inače, uskoro bivša potražuje 10,000 kn alimentacije.

 

za vrijeme brakorazvodne parnice nije potencirano pitanje nekretnina niti smo uopće došli do imovinske podjele - njoj trenutno stanje odgovara, a ja ne želim dodatno opterećivati svoje dijete.

 

zanima me na što od svega gore navedenog imam pravo bez obzira što to pravo možda neću ostvarivati. pored toga, interesira me ukoliko za vrijeme trajanja brakorazvodne parnice kupim novi stan ili vozilo, može li gospođa potraživati išta od toga ili se moram suzdržavati od kupnje do sudske presude. moram napomenuti da uz gore navedenih pola stana, posjedujem i bitno manji stan u svom gradu koji je naslijeđen od roditelja prije stupanja u brak.

i za kraj, pošto su moja primanja bitno veća od hrvatskog prosjeka, ali samo 7-8 mjeseci godišnje i na ugovor, koliku dosuđenu alimentaciju mogu očekivati.

 

unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije bitno tko je koliko doprinosio za vrijeme trajanja bračne zajednice, jer se smatra da ste 50:50.

Nakon prestanka bračne zajednice ste plaćali 50% kredita za stan kojemu ste i vi vlasnik u tome proporcionalnom dijelu. Zapravo je pitanje što biste vi s tim htjeli: tako nastaviti ili ne. Auto je 50:50 također ali tu niste nastavili plaćati dio kredita, pa bi na kraju cijele balade ispala računica s većim utegom na vagi vaše buduće-bivše žene.

 

Ono što ste naslijedili je vaša vlastita imovina, ništa se ne mijenja.

Ne morate se posebno suzdržavati od kupnje stana, auta i sl. jer se bračna stečevina stječe za trajanja bračne zajednice, a ne braka.

Oko iznosa traženog za uzdržavanje, ako nije niti blizu-prosječna plaća... mogli bi "odokativno" pogriješiti i u oooveći iznos, naročito ne imajući u vidu približan "red veličina" o kojima govorite. Dakle: za prognoze sasvim nezahvalno. Iako bi se izneseni iznos dao lako podijeliti na 5-10 djece najčešćih upitopostavljača.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na brzom odgovoru.

 

što se tiče nekretnina i vozila dobiveni odgovor je otprilike ono što sam i očekivao. što bih ja zapravo htio s time? pa ništa posebno, status quo će vjerojatno biti zadržan a ni ne zanima me uopće pokretati bilo kakav postupak za podjelu imovine. već i ovaj postupak rastave traje predugo. a sam upit sam postavio najviše zbog svoje edukacije i eventualno nekog argumenta u razgovoru sa dotičnom.

 

o redu veličine mojih primanja ne bih ovdje, nikad se ne zna. za dijete bih dao 3-4,000 kn bez razmišljanja, a možda i više kad bih bio siguran da će sve njemu i biti namijenjeno. prije pokretanja brakorazvodne parnice nudio sam sporazumni raskid braka najprije uz alimentaciju od 2,500 kn a onda i 3,500 kn, međutim suprotna strana misli da je to premalo za dijete od 5 godina, jer kao dijete ide na jahanje i tako to... što bi možda i bilo u redu da dijete to zaista i radi. ali ona je prekomotna za takvo nešto...

 

dijete obučem od glave do pete kad je samnom, a kad mi nakon 7-8 mjeseci dođe u posjet i pri tome nema ni jedan novi odijevni predmet koji nisam kupio ja ili moji roditelji, a za to vrijeme joj uplaćujem 5,000 kn mjesečno, onda se pitam ima li uopće smisla davati više...

 

apropo nove nekretnine za vrijeme parnice, zahvaljujem na informacijama...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve što daješ bivšoj na ime alimentacije

uplaćuj na račun sa naznakom svrhe.(alimentacija ,rate za dio kredita)ili da potpisom bivša potvrdi primitak novca za ?(svrhu)

navedeno napraviti da bivšoj nebi palo napamet ponovo tražiti isplaćeno zbog nedostatka potvrda ili priznanja o uplati.

 

alimentaciju će odrediti sud i ona je za jedno dijete manja od 2.000,00 kn.

za svku stvar koju kupiš djetetu čuvati račun (možda nekad zatreba)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija