Jump to content

Bez dnevnice ako je edukacija? - Hitno!


LAURINIA

Preporučene objave

Firma me šalje na jednodnevni seminar u Zg. Krećem u ranim jutarnjim satima, i doma se vraćam oko ponoći, koristim avio prijevoz iz Istre jer nisam iz Zg-a.

Platit će mi avio-kartu, ali kažu da nemam pravo na isplatu dnevnice jer je edukacija u pitanju. Obzirom da sam tamo 18 sati, i treba mi za troškove prehrane, prijevoza od - do aerodroma...da li je to zakonski??? Zar trebam plaćati iz svojeg dzepa? Hvala na brzom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram komentirati da mi je čudno da firma koja unutar RH plaća prijevoz avionom nema novca za dnevnicu, ali idemo redom.

Dnevnica je kao neoporezivi primitak trenutno predviđena u iznosu od 170,00 kn za najmanje 12 sati provedenih na službenom putu i služi za pokriće povećanih troškova prehrane na službenom putu i mjesni prijevoz u mjestu kud se na put ide (npr tramvaj i gradski autobus u Zagrebu). Dokument putem kojeg se ona definira i isplaćuje je putni nalog koji izdaje poslodavac radniku i u kojem je poslodavac slobodan odrediti samo način prijevoza (vlastiti automobil, organizirani prijevoz, linijski prijevoz i slično). Znači, ako je u ugovoru o radu definirano da je moje mjesto rada u ulici toj i toj, tamo ja radim za tog poslodavca. Kad me šalje na rad drugdje, mora mi platiti povećane troškove i putnim nalogom verificirati da sam ja i tamo ustvari na radu, što postaje osobito bitno ako mi se dogodi neka povreda - zbog razlike u plaćanju bolovanja zbog povrede na radu i izvan rada.

Dakle, ako niste pri ugovaranju pristali da edukaciju financirate sami, poslodavac bi vam trebao isplatiti dnevnicu i putne troškove, a i trošak smještaja ako spavate (ovdje se gubi pravo na dnevnicu ako ste na punom pansionu, ali neću rastezati priču i o tome). Očito vaša tvrtka štedi pa smatra da punoljetna osoba može izdržati jedan dan bez hrane, ali ovo objašnjenje da se dnevnice i put zbog edukacije međusobno isključuju postoji samo u interpretaciji vašeg poslodavca, u pozitivnim propisima RH je nema (barem ne još).

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija