Jump to content

Traditio brevi manu


Cleopatre

Preporučene objave

Mene zanima u kojim slucajevima prijenos posjeda po traditio brevi manu dolazi u obzir? Koliko ja znam, ZOVO je uveo, a ZV prihvatio objektivisticku konstrukciju posjeda, sto ce reci da prijenos posjeda ocitovanjem s posrednog na neposrednog posjednika nije moguc, jer se prakticno brise svaka razlika izmedju detencije i posjeda. Zanima me, jesam li u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predaja "kratkom rukom" je izjava volje prenosioca, kojim on/ona npr., ustupa stvar u vlasnistvo dosadasnjem zakupcu, koji se vec nalazio u posjedu kao zakupac (posjednik). Kao fizicki zahvat manifestovan u spoljnjem svijetu je nevidljiva, jer je zakupac i do tada bio u fakticnom posjedu. Promjena koja je vidljiva je ona koja je nastala upisom prava vlasnistva u zemljisnim knjigama.

U materijalnom/fizickom smislu ova "predaja" je samo teoretska, jer se po objektivistickoj koncepciji posjeda ona ne moze vidjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija