Jump to content

Obrt i autorski ugovor i porez itd.


Macace

Preporučene objave

1. Ako registriram obrt mogu li i dalje neke poslove za odredjene pravne osobe obavljati putem autorskog ugovora ili moram sve raditi preko obrta?

 

2. Mogu li novce 'uplacivati' u obrt ako ce biti potrebe zbog placanja doprinosa i drugih izdataka?

 

3. Objasnjenje placanja poreza - sto je osnovica? Da li je to razlika izmedju zarade i trokova ili je to zbroj svih izdanih racuna pa makar troskovi bili skoro isti toliki? Takodjer, koji su razredi za koje postotke poreza?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema ograničenja da pored oporezivih primitaka od samostalne obrtne djelatnosti ostvarujete oporezive primitke po odnovu koji se utvrđuje drugi dohodak. Isplatitelj je dužan obračunati i platiti porez po odbitku pri isplati (porez na dohodak, prirez, poseban porez)i neto iznos uplatiti na žiro-račun. Ako se ujedno i obveznik PDV-a, tada trebate izdati račun s PDV-om i u tom slučaju isplatitelj vam na žiro-račun uplaćuje neto iznos i iznos PDV-a. Na kraju godine, kako se obrtnik, u godišnjoj poreznoj prijaviti dužni se prijaviti ukupan dohodak (zbroj dohotka od samostalne djelatnosti i drugog dohotka).

 

nema ograničenja da si uplatite novac na žiro-račun obrta. bitno je na HUB-u navesti uplata novca za pokriće računa. Na kraju godine takve uplate trebate objasniti u PU da se radi o uplatama vlastitih novčanih sredstava za pokriće salda računa, a ne naplaćenim izdanim računima. To svakako nije pozajmica obrtu jer je obrt samo gospodarska djelatnost obrtnika - osoba ne može sama sebi pozajmiti.

 

Porezna osnovica poreza na dohodak jest dohodak. Dohodak je razlika između ukupno ostvarenih primitaka i izdataka po načelu blagajne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može jedno pitanje:

 

Obrtnik sam i sa jednom fizičkom osobom sam potpisao Ugovor o autorskom honoraru za uslugu koju mi je ta osoba napravila.

Netto iznos je npr. 100 kn i ja taj iznos moram uplatiti toj osobi sa žira obrta na njegov žiro račun.

 

1. Imam li još kakve obaveze prema tom ugovoru (još kakva plaćanja državi ili sl.)?

 

2. Kako taj Ugovor knjižim u KPI? Kao izdatak od 100kn?

 

3. Kako i da li knjižim isplatu sa žiro-računa obrta u svrhu "predujma dohotka"?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

trebate pri isplati obračunati u uplatiti predujam poreza na dohodatk i prirez u ime i za račun autora. ovisno o iznosu trebate obračunati, obustaviti platiti poseban porez. u PU trebate dostaviti ID-1 obrazac i na kraju godine IDD. Autoru trebate do veljače dati potvrdu plaćenom predujmu poreza. Bruto iznos autorske naknade je izdatak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija