Jump to content

Zajedničko skrbništvo?


murphyijevzakon

Preporučene objave

Molim da me krivo ne shvatite,sama brinem za djecu tri godine od kada je ex otišao od kuće,prvu godinu nismo znali gdje.On uredno plaća manje-više alimentaciju,ali problem je drugdje.

Nikada,baš nikada djeca nisu kod njega,ni vikendom,ni praznicima.

Da održim makar kakav standard djeci,sve dodatno im plaćam sama.

ALI-plaća mi se smanjila,i teško će biti bilo kakavog ljetovanja,makar vikenda.A tata neće sudjelovati u troškovima mimo alimentacije,on ide na ljetovanje sam.

Znam da će zvučati jako ružno,ali ne potroši ni kune jer djeca nisu kod njega,iako ima presudu o viđanju.

Da li postoji kakav način,razgovorom ne ide?

Kada pitam da podijelimo troškove(on jako puno zarađuje),prijeti smanjenjem alimentacije,to spada u psihičko maltretiranje koje trpimo od razvoda.

CZSS je upoznat,dijete ide na tretmane,i nesretno je jer vidi da tata diže ruke od svega.

Da li postoji kakav način,da djeca opet ne provedu ljeto kod kuće,a tata ih ponekad nazove sa mora,da ih podsjeti kako je njemu dobro?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih vam mogla dati stručan savjet, ali me sam pojam "zajednička skrb" ponukao da napišem par riječi.

Taj pojam je izgleda samo pojam..većinom je tako, iako roditelji ne žive zajedno, trebaju zajednički brinut o djetetu, što je i vama jasno. Kod mene je slučaj da otac viđa dijete, plaćanje alim. je stalo 7 mj, pa je po kaznenoj presud (to je bila jedina mogućnost po preporuci CZSS prijavit DORH-u, jer otac radi tako da se ne vidi da ustvari radi, ali to je već pitanje za Inspektorat rada) dobio rok u kojem mora platit zaostatale alim., čega se koliko-toliko pridržavao, mada sad opet se ne može reći da su uplate redovite. No, pojam skrbi nije samo viđanje drugog roditelja sa kojim dijete ne živi i plaćanje alimentacije, nego "briga" oko djeteta, zna se što se pod tim podrazumijeva već. Na moje žaljenje CZSS da ja po tom pitanju nikako na zelenu granu sa ocem djeteta, koji ili zaboravi, ili prespava ili se prekasno sjeti kada je neka obaveza vezana uz dijete, mada je na vrijeme upozoren, odgovor djelatnice je bio: "pa ne možete nekome tko je čitav život neodgovoran, razmišlja kao dijete, da promijenite način razmišljanja sada kada je prešao 30-te".

CZSS se samo drži definicije "zajedničke skrbi" kako je definirana po Zakonu ali znamo da to u praksi naravno nije baš tako (čast izuzecima).

Ne znam koliko vam djeca imaju godina, ali koliko mi je poznato CZSS bi trebao i oca uputit u obitelj.savjetovalište (čitala sam nešto o tome), ali tko zna da li bi to dalo rezultata. Nažalost, nikoga se ne može na ništa prisiliti, mada postoji i mogućnost kaznene odgovornosti roditelja koji ne živi sa djetetom, a ne viđa ih.

Naravno, bilo bi bolje da djeca viđaju oca, pogotovo ako ste izjavili da je dijete nesretno i odlazi na tretmane, ali nažalost prisilit ne možete nikoga.

Bilo bi dobro da već jednom taj pojam "zajedničko skrbništvo" ne bude samo slovo na papiru nego i da se provodi i u praksi. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako on vama prijeti smanjenjem tako možete i vi povečanjem jer on može sudu napisat prijedlog za smanjenje iznosa uzdržavanja a vi obrnuto. dakle od prijetnji nema ništa.pismeno obavijestite s povratnicom czss da otac ne dolazi na susrete i viđanja s dicom i tražite da onipostupe po tome(vjerojatnoće s njime razgovarati)i tražite njihovo očitovanje.možete zatražiti(opet pismeno9 da se uvede mjera nadzora nad izvršavanjem roditeljske skrbi.a što se tiče plaćanja na to ga ne možete prisiliti jer je to stvar dogovora(mislim na ono van presude)-što znači da vam preostajenapisati prijedlog sudu o povećanju iznosa uzdržavanja ukoliko se ne možete dogovarati s njime o ostalim troškovima vaše djece.to što se n ne viđa djecom se zove "zanemarivanje " jer to nije samo njegovo pravo nego obaveza a isto tako i pravo djeteta ili djece.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija