Jump to content

Molim pomoć, ako znate


logika

Preporučene objave

Zamoljavam, ako znate, da mi napišete u odgovoru slijedeće informacije:

Moj pok. otac i majka su bili poljoprivrednici, imali su nešto poljoprivrednih parcela, obrađivali ih i poznato mi je da su do neke godine (ne znam do koje) bili porezni obveznici po prihodu iz poljoprivrede ali i po jednom drugom osnovu.

 

1. Kada se u RH prestao plaćati porez na prihode od poljoprivrede?

 

2. Da li je danas moguće tražiti i dobiti u Poreznoj ispostavi podatke po kojem osnovu su pok. otac i majka plaćali porez (a sigurna sam da su nekakav porez plaćali) u razdoblju od 1994 god. na ovamo?

 

3. Da li je Porezna ispostava dužna, na zamolbu privatne osobe - nasljednika poreznog obveznika, u arhivi pronaći ove podatke - rješenja o porezu, u kojima je navedeno po kojem osnovu su plaćali taj porez ili eventualno neka druga pismena u vidu potvrde itd. o tome?

 

Hvala unaprijed za trud i pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko se ja sjećam, u našoj državi još do sada nismo bili obveznici plaćanja poreza na katastarski prihod od poljoprivrede, i sama imam neku očevinu i čini mi se da sam zadnju poreznu obvezu imala prije izbora 1990. godine.

Tada nije bilo porezne uprave, postojala je neka druga služba koja se zvala uprava prihoda ili nekako slično i kojoj se imalac poljoprivrednog zemljišta obraćao ako se npr. žalio na visinu porezne obveze, jer su oni to razrezivali po zamišljenom katastarskom prihodu, ne uzimajući u obzir da vlasnik možda ništa ne sije i ne sadi. Koliko mi je poznato, sadašnje porezne uprave su u svojim počecima bile sastavljene i od službenike te uprave prihoda, pa možda je koji mlađi primjerak još preostao koji bi se sjećao što je s evidencijom iz one države učinjeno.

U RH porez od poljoprivrede plaćaju samo nosioci OPG-a koji su kao takvi prijavljeni u registar i vode poslovne knjige na isti način kao obrtnici, što znači da su obveznici poreza na dohodak, ali to nije porez na činjenicu posjedovanja poljoprivrednog zemljišta, već porez na dohodak koji se na tom zemljištu ostvaruje. Što se tiče poreza na poljoprivredno zemljište od 1994. godine naovamo, 100% sam sigurna da poreza nije bilo kao poreza od vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem.

Mislim da ćete upućivanjem pismenog zahtjeva poreznoj upravi, sa obrazloženim razlogom zašto tražite podatke, dobiti barem odgovor da oni podatke nemaju, a možda i uputu kome da se obratite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

osim niže opisanog o porezu na poljoprivredu, pok. otac i majka su još imali i plaćali porez radi najma poslovnog prostora u svojoj nekretnini, neka rješenja imam, ali bih trebala i neka koja ne posjedujem od 1994 god. i nakon 1997 godine, a potrebna su mi. S toga ovo moje pitanje da li se takvi dokumenti mogu iz arhiva pronaći i dobiti.

 

Hvala puno anamih, pomogli ste u ovom dijelu oko poljoprivrede a možda još netko bude znao i mogao pomoći konkretnije, možda nekim zakonom, Narodnim novinama, zakonskim odredbama i sl. što bi mi uistinu puno vrijedilo, pa i dalje očekujem u tom smislu pomoć.

Hvala s uvažavanjem svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija