Jump to content

Stvarno zamršen slučaj nasljedstva


Pomracina25

Preporučene objave

Molim vas za pomoć ili savjet!

 

Situacija je poprilično zamršena.

 

Dakle, radi se o dvije nekretnine kući i stanu. Nakon smrti vlasnika, stan su naslijedile 4 osobe i to u omjeru 5/8 i tri puta po 1/8. Međutim jedna osoba je osporavala to rješenje na osnovu oporuka (koje nikad nisu prihvaćene)tako da se spor i daLje rješavao na sudu. Sada bi ta osoba odustala od osporavanja i pristala bi na isplatu.

 

Ono što me konkretno zanima je ovo: ako je netko većinski vlasnik nekretnine može li mu suvlasnik u malom postotku raditi probleme i nikad ne pristati na isplatu ili većinski vlasnik odlučuje o nekretnini?

 

Drugo, mora li se otići na sud i javiti da se odustaje od spora?

 

Druga nekretnina je malo zamršenija, naime podijeljena je na 3 dijela, od kojih jedan dio još nije ostavinski sproveden na sudu. No, podijela vlasništva bi bila na 24 dijela (radi se o 3 osobe koje se dijele). Može li se ta nekretnina uopće prodavati (tu su svi suvlasnici za prodaju) ako jedna ostavina nije riješena?

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razvrgnuće suvlasništva (isplatom ili na drugi način) nije izravno u vezi s nasljeđivanjem.

 

Nasljednici se mogu dogovoriti oko fizičke podjele nekretnine u ostavinskoj raspravi, ali ne moraju. Ako to ne učine, bit će im dosuđeni idealni dijelovi ostavine, a kako će oni s tim dalje, to je njihova stvar.

 

Ako sam dobro shvatio, nezadovoljni nasljednik zapravo predlaže nagodbu - pristat će na dodijeljeni dio ako se drugi obavežu da će ga isplatiti. To je u načelno u redu, a hoće li drugi nasljednici na to pristati ili ne stvar je njihove procjene.

 

Nagodbu možete provesti kao sudsku nagodbu, pa će spor umjesto presudom biti okončan sudskom nagodbom. Prednost sudske nagodbe je da ima snagu sudske presude, tj. ovršna je.

 

Možete sklopiti i izvansudsku nagodbu pa će svaka strana u sporu moći iskoristiti tu nagodbu da zatraži okončanje spora jer su prestali razlozi za njega.

 

Suvlasnik (manjinski ili većinski, svejedno) ne mora pristati na razvrgnuće suvlasništva isplatom, niti na razvrgnuće uopće. U tom slučaju onaj koji želi razvrgnuće može pokrenuti izvanparnični postupak razvrgnuća, pa će sud odlučiti o tome. Ako nekretnina nije fizički djeljiva, a stranke se ne mogu dogovoriti oko isplate, sud će nekretninu staviti na prodaju pa podijeliti dobiveni novac.

 

Takvim putem se obično postižu niže cijene, pa su svi na gubitku, ali na dražbu se mogu javiti i suvlasnici, pa nekome od njih takav način može biti i koristan.

 

Samo kad manjinski vlasnik ima vrlo mali udio i postoje drugi posebni razlozi, može ga se sudski prisiliti da prihvati razvrgnuće isplatom svoga dijela.

 

Nekretnina u suvlasništvu može se uvijek prodavati bilo kao cjelina, bilo da pojedini suvlasnik proda svoj suvlasnički dio. Ako nađete kupca koji će pristati da kupi nekretninu u kojoj je vlasništvo nejasno ili se vodi spor (jer je glup ili ima neku svoju računicu), možete mu prodati i očekivati sve moguće komplikacije koje iz toga mogu proizaći, za njega ali i za prodavatelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija