Jump to content

Kakav oblik za 'izdvojeni ured' inomzemne tvrtke u RH?


jacob

Preporučene objave

Pozdrav.

 

Razliku izmedju podruznice i predstavnistva u globalu znam, ali kod nas je sve toliko (za)komplicirano da treba provjeriti medju znalcima.

 

Naime, inozemna tvrtka iz UAE zeli imati izdvojeni ured u RH. Taj ured bi zaposljavao u pocetku nekoliko radnika (s tendencijom rasta). E sad, vjerovatno predstavnistvo ne bi proslo, iako kazu da predstavnistvo ne moze obavljati poslove za ostvarivanje profita, nego samo predstavljanje/zastupstvo (a'la marketing)?

 

U tom slucaju se namece podruznica, znaci valjda d.O.o. kojem je osnivac tvrtka X iz UAE. Pitanje koje se namece je: tvrtka u RH ne planira ostvarivati nikakve prihode niti obavljati posao prema trecim osobama (fizickim ili pravnim) u RH ili inozemstvu, nego bi sluzila jedino za poslovanje s tvrtkom-majkom, dakle nesto kao izdvojeni ured za zaposljavanje dijela tima koji prebiva u RH i nema potrebu za konstatnim preseljenjem u UAE.

 

Pitanje je: na koji bi nacin to funkcioniralo? Ako tvrtka u RH ne ostvaruje prihode od prodaje (robe ili usluga), kako 'dobavlja' novac za troskove poslovanja, place djelatnika, poreze i sl? Da li je potrebno ispostavljati racun na X svotu u ime tvrtke-kceri u RH tvrtki-majci u UAE s mjesecnim iznosom troskova, za pruzene usluge ili nesto slicno? Da li tvrtka-majka moze podruznici u RH davati kapital, te na koji nacin? Koji su porezi tu u igri?

 

Poanta je da tvrtka u RH, iako bi trebala imati promet po racunu od XXX stotina tisuca kn godisnje, ne treba imati niti kunu dobiti na kraju, ne radi izbjegavanja oporezivanja, nego jednostavno zato jer je to na neki nacin 'izdvojeni ured', a svo financijsko poslovanje prema klijentima i sl. se obavlja u UAE, s obzirom da s projekti obavljaju za klijente iz tog dijela svijeta. Radi se o pruzanju usluga, naravno (nema 'fizicke' proizvodnje, opipljivih proizvoda)?

 

Hvala svima, mi smo nazalost totalna birokracija, a covjek moze dovuci strani kapital, osigurati nova radna mjesta i sl, ali jednostavno nema pojma gdje dobiti odgovor na ovakva temeljna pitanja :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pretpostavljam da je posrijedi riječ o podružnici inozemnog poduteznika u Hrvatskoj. Podružnica nema pravnu osobnost, ali je obveznik poreza na dobit i PDV-a u Hrvatskoj. U vašem slučaju, podružnica je u biti su samo dislocirana funkcija inozemnkog poduzetnika u Hrvatskoj. Kako je podružnica obveznik poreza na dobit u Hrvatskoj,potrebno je voditi poslovne knjige u skladu s Zakonom o računovodstvu za taj izdvojeni dislocirani segment,iako u cjelini gledano to je jedinstveni izvještajni subjekt.

 

Naknada za rad zaposlenika podružice koji pružaju uslugu "matici" treba biti zaračuna "matici". Ulazni računi podružnice su u pravilu rashodi od poslovanja, zaračunane naknade su prihodi od poslovanja. U cjelini gledano to je neutralno kod izvještavanja "matice" jer prihodi podružnice su rashodi matice.

 

Postavlja se pitanje poreznog rizika utvrđivanja transfernih cijena između "matice" i podružnice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija